Curtido - en fermentert grønnsakblanding

Her får du min oppskrift på Curtido, en krydret, litt hot variant av fermentert surkål. Den har sin opprinnelse i El Salvador og er et spennende tilbehør til annen mat. Rask å lage, og den er klar til å spises etter få dagers fermentering. Anbefales.

Read More
Ingefær-gurkemeieshot, en enkel oppskrift du lykkes med

Har du sett de små plastflaskene med ingefær- og andre “shots” som selges i mange butikker? Jeg har smakt en slik “ingefærshot”, og den var grei nok, men jeg ble ikke voldsomt imponert. Særlig fordi jeg vet…

Read More
Spørsmål og svar om fermentering (2)

Noen vanlige spørsmål om fermentering, og hva jeg har svart. Spørsmålene handler om kefir, plast i forbindelse med fermentering, chili til kimchi, og om ekstra tilsatt starter er lurt å bruke i grønnsakfermentering.

Read More
Bente
Har du søtsug? Det kan skyldes mikrober i tarmen.

Tilsatt sukker i maten, fruktose og glukose, når helt ned til den viktige bakteriefloraen i tykktarmen. Dette visste man ikke for kort tid siden. Man trodde at sukkeret ble absorbert i tynntarmen. Nye innsikter viser at dine viktige tykkstarmbakterier ikke trives med sukker.

Read More
Spørsmål og svar om fermentering (1)

Jeg får mange henvendelser og spørsmål om fermentering. Mange stiller spørsmål i facebookgruppen “Fermentering” som jeg administrerer. På siden “Bentes Fermentering”, kommer det også mange henvendelser. Her er noen nylige spørsmål og hva jeg har svart:

Read More
Fermentert hot chilisaus

Jeg har kjøpt inn ingredienser til chilisaus i dag. Å lage egen fermentert chilisaus er enkelt, og det blir utrolig godt. Rene fine smaker, ingen kunstige tilsetninger, ingen eddik eller sukker. Her er det ingrediensene og fermenteringen som  gjør jobben og lager nydelig smak.

Read More
En av sommerens gleder - sylteagurker

Et vakkert sommersyn møtte meg forleden. Jeg kjørte forbi en grønnsakbutikk i Oslo. Små norske agurker, slike vi kaller sylteagurker, lå i kasse ut mot gaten! Buketter med dillkroner sto ved siden av! Fermenteringsgenene mine varslet aktivitet! 

Read More