Fermentert påskesurkål

Familien var samlet til julemiddag, og min fermenterte julesurkål var med som et smaksrikt tilbehør til maten. Svigersønnen min kom med forslaget. -”Du må lage en påskesurkål også!” Jeg tok oppfordringen, og påskesurkålen ble et ganske vellykket eksperiment, synes jeg. Litt justering, og oppskriften er nå klar til å deles.

Påskesurkålen ble satt til fermentering 17. januar og den fikk stå i mer enn to måneder før jeg åpnet lokket og smakte. Jeg fermenterer vanligvis surkål og annet av grønnsaker lenge og vel. Det har sine fordeler rent smaksmessig, men også i forhold til fordøyelsen og reduksjon av antinæringsstoffer (antibeitestoffer). Jeg har nevnt dette i tidligere innlegg, se HER og HER.

Selv lagde jeg en stor porsjon, ca 3 kilo. Og målene var litt spontane og omtrentlige. Jeg forsøker her å gi deg gode og riktige mål til å lage en porsjon som passer til et 1 liters glass - med lokk.


Du trenger:

Hodekål 650 g
Ananas 130 g
Appelsin 70 g
Ingefær 10-15 g
Gurkemeie 2 ml/2 kryddermål
Salt 1 ss, ca 18 g

Fremgangsmåte:
Bevar et kålblad som du skal bruke senere.
Kutt kålen i fine strimler - bruk eventuelt en mandolin. Tilsett saltet. Jobb litt med dette, kna og press, til det siver ut væske av kålen.
Rasp eller finkutt ingefær.
Kutt opp ananas og appelsin i små terninger.
Alt blandes godt og presses ned i et glass - væske siver nå opp.

Pakk kålbladet du tok vare på over blandingen slik at minst mulig av små biter fra kål og frukt blir liggende og flyte i væskeoverflaten.
Plasser en tyngde av glass på toppen (NB! Ikke plastpose eller stein) for å holde alt nede under væskeoverflaten.

Glasset skal være fylt nesten opp til toppen, med rikelig med væske over grønnsak- og fruktblandingen. (Tilsett litt vann med salt hvis det ikke er nok væske.) La det være en klaring på 3 - 4 cm øverst, slik at blandingen får anledning til å utvide seg og heves opp når kullsyreutviklingen er godt i gang etter 3 dager i romtemperatur (20 - 23 C). Glasset skal være lukket med tett lokk.

Sett glasset i kjølig romtemperatur ca 15 - 18 grader. Etter et par uker setter du glasset kjøleskap- eller kjellerkaldt og lar det stå og smågjære videre i flere uker.

Hvis du er usikker på fremgangsmåte når du lager grønnsakfermenteringer, har jeg et nettkurs som mange har satt pris på. Les noen hyggelige tilbakemeldinger HER. Du lærer grunnleggende ting, og du forstår bedre hva som skjer under den spennende fermenteringsprosessen. Klikk HER for link til kurs.

Det er påske. Den nydelige blå scilla blomstrer, og påskesurkålen er spiseklar.

Hilsen Bente

Neste
Neste

Lag din egen eplecidereddik