Lag din egen eplecidereddik

Det er enkelt, og det blir supergodt! Det tar riktignok tid, men ha tålmodighet. En spennende prosess vil omdanne epler, sukker og vann til en nydelig eplecidereddik du garantert blir begeistret for.

Du trenger:
- Glass med vid åpning, f eks norgesglass.
- Sil til å sile av væsken fra epleblandingen.
- Tøystykke og strikk til å dekke åpningen på glasset.

- Epler. Noen bruker kun epleskall og epleskrotter. Jeg har valgt å bruke hele epler uten kjernehuset. Mer om dette nedenfor.
- Sukker
- Vann
- Eventuelt litt øko upasteurisert, ufiltrert eplecidereddik. Bruk 1-2 ts pr liter epler+vann. Få med litt av det grumset som ligger på bunnen av eddikflasken.

For å være nøyaktig: Til 4 stk 1-litersglass bruker jeg 2.5 kg epler.

"Bestes blå kjøkken". Jeg er heldig, spesielt i år, når det er så god eplehøst og det bugner av friske, nydelige epler på trærne i hagen. Her er sommerfrukt klar til eddikgjæring.

Det har nylig regnet kraftig, så jeg gjør ikke annet enn å gi eplene en rask skylling. Friske, usprøytede epler (det er minst 60 år siden siste gang det ble brukt noe sprøytemiddel i hagen). På skallet til eplene er det derfor levende melkesyrebakterier og gjær, og disse vil få i gang en naturlig alkohol- og deretter eddiksyregjæring.

Jeg skjærer eplene i biter. Epleskrottene går i komposten, jeg bruker dem ikke. Dette er fordi frøene, fruktkjernene, inneholder mye av disse forsvarsstoffene som enhver plante inneholder. Disse er å betrakte som giftstoffer som vi mennesker ikke tåler så godt, i hvert fall ikke i store mengder. Siden jeg er heldig å ha rikelig tilgang på epler, bruker jeg derfor bare eplekjøttet og skallet. Jeg har skrevet mer om dette i disse blogginnleggene, HER og HER.

Jeg kjører eplebitene i min foodprosessor som jeg bruker når jeg lager store porsjoner av fermenteringer. Jeg har prøvet å lage pommes frites-størrelse på eplebitene, men jeg har endt opp med å raspe grovt.

Jeg stapper raspede epler hardt ned i - i dette tilfelle - 1 liters glass. Jeg har tilsatt 1 ss (15g) sukker til hvert glass. Når glasset er stappet omtrent halvfullt, tilsettes kaldt vann, nesten til toppen.

Som nevnt er eplene mine hentet direkte inn fra hagen og har på seg massevis av de gunstige bakteriene og gjær som får i gang gjæringen. Derfor er det unødvendig å tilsette ferdig eplecidereddik som “starter”. Men bruk det hvis du har epler som har ligget på et lager eller i butikken - i plast - uvisst hvor lenge.

Fyll glasset nesten til toppen og dekk åpningen med et klede som du fester godt med en strikk. Dette for at luft skal slippe til (i motsetning til når vi fermenterer grønnsaker). Kledet beskytter mot støv og små fluer som gjerne blir svært interesserte i å komme seg inn i glasset og legge egg.

La glass stå i lun og varm romtemperatur, 21 - 25 C, i et par uker - gjerne i mørkt skap, eller dekket av klede som beskytter mot lys. Det utvikler seg nå en alkoholgjæring som er første stadium.
- Rør om i glasset hver dag i begynnelsen, både morgen og kveld. Etter hvert kan du røre litt sjeldnere.
- Etter et par uker siler du av blandingen og heller væsken tilbake på glass. La stå videre, mørkt og lunt, i 4 - 6 uker. Nå vil det dannes eddiksyre, og dette er en videre utvikling av alkoholgjæringen.
- Smak! Når du synes eddiken er passe syrlig, kan du sile over på flaske eller glass.
- Hvis det har dannet seg en manetliknende geléaktig klump i eddiken din, er dette en “eddikmor”. Den kan brukes som en starter når du vil lage nytt. Oppbevar den i et glass, dekket av eddik.

Bruk din ferdige eplecidereddik til masse forskjellig innen matlaging, f eks salatdressing, litt i kokevannet når du vil koke kraft osv. Et par ss i et glass vann eller kullsyrevann er herlig forfriskende og skal potensielt ha en rekke positive helsefordeler.

En viktig ting til slutt: Det er vanskelig å beregne hvor mange prosent eddiksyre det er i vår hjemmelagede eddik. Hvis du skal lage syltede grønnsaker, (som forøvrig er noe helt annet enn fermentering) er det derfor tryggest å bruke butikk-kjøpt eddik med høy nok prosent, 7 % er mest vanlig. Dette for å sikre mot farlige bakterier.

Hvis du vil lese mer: Hvorfor smaker hjemmelaget best?

Hilsen Bente 🍏❤