En av sommerens gleder - sylteagurker

Et vakkert sommersyn møtte meg forleden. Jeg kjørte forbi en grønnsakbutikk i Oslo. Små norske agurker, slike vi kaller sylteagurker, lå i kasse ut mot gaten! Buketter med dillkroner sto ved siden av! Fermenteringsgenene mine varslet aktivitet! 

 

Økologisk, ubestrålt krydder finner du i nettbutikken. Klikk HER

Alt klart til fermentering!


Jeg er kommet til mitt fermenteringsverksted med en pose full av agurker pluss stor bukett med herlige dillkroner. Det første jeg gjør er å legge agurkene i iskaldt vann. Det frisker dem opp etter å ha ligget i kasse i butikken, kanskje i flere dager.

Jeg klargjør en stor fermenteringskrukke, i dag henter jeg frem en som er på 7 1/2 liter.

Hvis du vil lage i mindre fermenteringsglass går det selvsagt fint.

Agurktid_2 red. 2018.jpg

 
Krydder som skal med i krukken hentes også frem.

Agurkene blir skyllet.

Et knep for å bevare mest mulig av sprøheten i agurkene er å tilsette blader med tanniner i fermenteringskrukken. Tanninene hjelper til å holde agurkene sprø. Eksempler på blader du kan bruke er eik, solbær, rips, kirsebær, teblader og ikke minst pepperrotblader. Blader fra pepperrot fikk jeg tips om av en russisk dame som har minner om tradisjoner i hjemlandet. Skjær også av tuppen av agurken.

Jeg har forsøkt å dyrke pepperrot i hagen, men brunsneglene spiste alt av bladene. Min løsning er å sette en pepperrot i en skål vann. Etter ikke mange dagene slår den ut røtter. Deretter utvikler bladene seg! 🌿

agurk pepperrotblader.JPG
pepperrotblader.jpg


I dag brukte jeg omtrent denne oppskriften:

ca 2 kg sylteagurker

noen hvitløksfedd, skrellet

et par skiver pepperrot

4 ts sennepsfrø 

3 ts korianderfrø

3 ts pepperkorn

dill, helst frisk, rikelig med dill (hvis du liker det) - gjerne dillkroner

8 - 10 laurbærblader

ca 4 l vann (kokt og avkjølt) 

uraffinert havsalt  1 1/2 ss pr liter vann

blader fra pepperrot (eller andre blader med tanniner)

 

Fremgangsmåte:

Legg agurker, blader og krydder i krukken.
Rør ut uraffinert havsalt (uten antiklumpemiddel) i kokt, avkjølt vann og hell over blandingen. 
 
Et par kålblader skal dekke blandingen. Deretter kommer de to trykkstenene/vektene som følger med krukken oppå dette. Dette er for å holde alt under væskeoverflaten. Krukken skal fylles opp nesten til toppen.

Les mer om prosessen i dette innlegget
- og i dette innlegget

Rundt lokket på krukken er det en fordypning. Her heller man på vann. Når gjæringen kommer i gang, vil kullsyren som utvikler seg, "bloppe" ut gjennom vannet. Genial metode som hindrer luft i å komme inn i krukken, og man er sikret frisk og vellykket fermentering. Se mer om fermentering i 5 liters krukke her.

 

Det kan være fristende å åpne lokket og titte. Ikke gjør det! Luft skal ikke inn i krukken! Lukket lokk uten innsig av luft sikrer vellykket og trygg fermentering. Husk at vannet rundt lokket fordamper og det må etterfylles slik at luft holdes ute.

Det kan være fristende å åpne lokket og titte. Ikke gjør det! Luft skal ikke inn i krukken! Lukket lokk uten innsig av luft sikrer vellykket og trygg fermentering. Husk at vannet rundt lokket fordamper og det må etterfylles slik at luft holdes ute.

Agurkene overføres til mindre glass som oppbevares kjølig/kjøleskapkaldt.

Du kan gjerne "glemme" dem i kjøleskapet i mange uker. En smaksrik, probiotisk delikatesse venter deg når du tar dem frem. Dette er levende kost som gjør godt for mage, tarm og hele deg.

Bruk dem som garnityr på brødskive, som et lite tilskudd på middagstallerkenen, til grillmat, til vegetar- eller kjøttburgeren - og rett og slett som små snacksbiter når du "fyser på noe".
 

Agurker2 snacks 2018.jpg


Laken etter fermenteringen er nydelig som en oppfriskende, probiotisk shot, særlig nå i varmt sommervær. Hvis du lager grønnsaksmoothies, kan du spe med litt agurklake.

Laken holder seg i månedsvis når den lagres kjølig. Jeg har laget frøknekkebrød der jeg brukte laken som væske. Dette er knekkebrød som jeg tørker på svak varme i ovnen eller dehydrator. Her er oppskriften:
https://fermentering.com/blogg/2017/3/3/knekkebrd

 

Fermentering er blitt populært. Lær deg å fermentere grønnsaker, kefir, rødbetkvass, kombucha… Det er ganske enkelt, og det er utrolig spennende, sunt og godt.

Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.


Her er link til KURS


Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs (1).jpg