En av sommerens gleder - sylteagurker

Et vakkert sommersyn møtte meg forleden. Jeg kjørte forbi en grønnsakbutikk i Oslo. Små norske agurker, slike vi kaller sylteagurker, lå i kasse ut mot gaten! Buketter med dillkroner sto ved siden av! Fermenteringsgenene mine varslet aktivitet! 

 

Agurktid_1 red. 2018.JPG


Jeg er kommet til mitt fermenteringsverksted med en pose full av agurker pluss stor bukett med herlige dillkroner. Det første jeg gjør er å legge agurkene i iskaldt vann. Det frisker dem opp etter å ha ligget i kasse i butikken, kanskje i flere dager.

Jeg klargjør en stor fermenteringskrukke, i dag henter jeg frem en som er på 7 1/2 liter. (Jeg har 5 liters krukker for salg i nettbutikken - klikk HER)

Hvis du vil lage i mindre fermenteringsglass går det selvsagt fint. Glass med gjærlås finnes HER

Agurktid_2 red. 2018.jpg

 


Krydder som skal med i krukken hentes også frem. (Ubestrålt økologisk krydder finnes i nettbutikken - klikk HER)

Agurkene blir vasket og skyllet. Deretter kutter jeg av tuppen på hver av dem. I tuppen sitter masse av de enzymene som kan føre til at agurkene begynner å fordøye seg selv og bli bløte og lite fristende. 

Enda et knep for å bevare mest mulig av sprøheten i agurkene er å tilsette blader med tanniner i fermenteringskrukken. Tanninene hjelper til å holde agurkene sprø. Eksempler på blader du kan bruke er eik, solbær, rips, kirsebær, teblader og ikke minst pepperrotblader. Blader fra pepperrot fikk jeg tips om av en russisk dame som har minner om tradisjoner i hjemlandet. 

Jeg har forsøkt å dyrke pepperrot i hagen, men brunsneglene spiste alt av bladene. Min løsning er å sette en pepperrot i en skål vann. Etter ikke mange dagene slår den ut røtter. Deretter utvikler bladene seg! 🌿

agurk pepperrotblader.JPG
pepperrotblader.jpg


I dag brukte jeg omtrent denne oppskriften:

ca 2 kg sylteagurker

noen hvitløksfedd, skrellet

et par skiver pepperrot

4 ts sennepsfrø 

3 ts korianderfrø

3 ts pepperkorn

dill, helst frisk, rikelig med dill (hvis du liker det) - gjerne dillkroner

8 - 10 laurbærblader

ca 4 l vann (kokt og avkjølt) 

uraffinert havsalt  1 - 1 1/2 ss pr liter vann

blader fra pepperrot (eller andre blader med tanniner)

 

Fremgangsmåten er enkel:

Legg lag på lag med agurker, blader og krydder.
Rør ut uraffinert havsalt (uten antiklumpemiddel) i kokt, avkjølt vann og hell over blandingen. 
 
Jeg pakker ned hele kålblader som et lokk over blandingen, stapper det godt ned langs kantene slik at minst mulig av ting blir liggende å flyte i vannskorpa. Deretter kommer de to trykkstenene/vektene som følger med krukken oppå dette. Dette er for å holde alt under væskeoverflaten. Saltlaken skal stå godt over det hele, over trykkstenene også. Det er viktig fordi fermenteringsprosessen må foregå uten luft! Krukken skal fylles opp nesten til toppen.

Les mer om prosessen i dette innlegget
- og i dette innlegget

Rundt lokket på krukken er det en fordypning. Her heller man på vann. Når gjæringen kommer i gang, vil kullsyren som utvikler seg, "bloppe" ut gjennom vannet. Genial metode som hindrer luft i å komme inn i krukken, og man er sikret frisk og vellykket fermentering. Se mer om fermentering i 5 liters krukke her.

 

Agurktid_3 red. 2018.jpg

Det kan variere litt hvor lenge agurkene skal stå. (Temperatur m.m.) Ca 6 - 10 dager blir nok bra, helst ikke mye varmere enn 20C hvis mulig. 18 - 20 grader er å foretrekke og da kan agurkene stå lenger før du sette dem kjøligere. (Jeg sitter i 33 graders hete og skriver dette, dagen da sommerens hetebølge er på toppen.)

Sett deretter kjøligere (kjellerkaldt, rundt 10 C er ypperlig) og la stå og godgjøre seg videre. Agurkene blir bare bedre og bedre med tiden!
 

Det kan være fristende å åpne lokket og titte. Ikke gjør det! Luft skal ikke inn i krukken! Lukket lokk uten innsig av luft sikrer vellykket og trygg fermentering. Husk at vannet rundt lokket fordamper og det må etterfylles slik at luft holdes ute.

Det kan være fristende å åpne lokket og titte. Ikke gjør det! Luft skal ikke inn i krukken! Lukket lokk uten innsig av luft sikrer vellykket og trygg fermentering. Husk at vannet rundt lokket fordamper og det må etterfylles slik at luft holdes ute.

Agurkene kan fint overføres til mindre glass etter 10 - 12 dager. Oppbevares kjølig/kjøleskapkaldt.

Du kan gjerne "glemme" dem i kjøleskapet i mange uker. En smaksrik, probiotisk delikatesse venter deg når du tar dem frem. Dette er levende kost som gjør godt for mage, tarm og hele deg.

Bruk dem som garnityr på brødskive, som et lite tilskudd på middagstallerkenen, til grillmat, til vegetar- eller kjøttburgeren - og rett og slett som små snacksbiter når du "fyser på noe". Et glass kald musserende eller hvitvin fortjener også følge av noen biter fermenterte agurker.
 

Agurker2 snacks 2018.jpg


Laken etter fermenteringen er nydelig som en oppfriskende, probiotisk shot, særlig nå i varmt sommervær. Hvis du lager grønnsaksmoothies, kan du spe med litt agurklake.

Laken holder seg i månedsvis når den lagres kjølig. Jeg har laget frøknekkebrød der jeg brukte laken som væske. Dette er knekkebrød som jeg tørker på svak varme i ovnen eller dehydrator. Her er oppskriften:
https://fermentering.com/blogg/2017/3/3/knekkebrd

 

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.


Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs (1).jpg

 

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

 

Se_tilbud_2 (1).jpg