Vellykket fermentering i keramikk-krukke
Min klassiske surkåloppskrift, denne gang med groblad og svartkål. Den praktiske krukken får du kjøpt i nettbutikken min HER

Min klassiske surkåloppskrift, denne gang med groblad og svartkål. Den praktiske krukken får du kjøpt i nettbutikken min HER


Naturlig fermentering er en av de eldste konserveringsmetoder vi kjenner til. Gunstige melkesyrebakterier sørger for at grønnsakene får en behagelig syrlig smak, de blir ekstra næringsrike, lett fordøyelige og de får lang holdbarhet.


Når du skal fermentere i 5-liters keramikk-krukke:
Kan kjøpes i nettbutikken, klikk HER (UTSOLGT)

Først og fremst er det viktig med renslighet, men dette er jo en selvfølge når det gjelder all matlaging. Det er ikke nødvendig med sterilisering av utstyret når vi fermenterer.
Vanlig, god kjøkkenhygiene er det som skal til.

Det keramiske materialet i krukken er vist å være det enkleste materialet å holde rent. Siden den er så enkel å holde ren, slipper du å bruke sterke rengjøringsmidler. Du tørker av krukken, skrubber den på innsiden og utsiden, skyller og lar den tørke godt. Gi lokket samme behandling.

Mugg vil neppe kunne etablere seg i krukken, fordi materialet den er laget av, ikke absorberer vann.

Ved lagring av krukken, må den være helt tørr, og den skal lagres luftig - uten påsatt lokk. Også trykksteinene må lagres tørt og luftig. Ikke lagre dem oppi krukken.

Krukken er beregnet til fermentering, den er brent på svært høy varme og har en glasur som er blyfri. Glasuren tåler det sure miljøet som oppstår av fermenteringen, den vil ikke lekke uønskede stoffer.

De praktiske trykksteinene som følger med krukken, er tunge nok til å holde grønnsakblandingen din nede under væsken fra grønnsakene (eller saltlaken du tilføyer). Dette er vesentlig for at fermenteringen skal foregå riktig og sikkert. Væskenivået skal ligge minst 4 – 5 cm høyere enn nivået av grønnsaker og trykksteinene.

Hvis det ikke blir nok naturlig lake fra grønnsakene, kan du tilsette saltlake.

For å lære mer anbefaler jeg NETTKURSET mitt i fermentering: Klikk HER, og ta gjerne en snikktitt HER


5 liters fermenteringskrukke (UTSOLGT) fra Bentes fermentering har en fordypning rundt lokket.

Denne fordypningen skal du fylle med vann etter at du har lagt på lokket. Vanngraven beskytter mot innsig av luft i krukken, og den er av stor betydning for vellykket fermenteringsprosess.

Vær oppmerksom på at litt vann kanskje må etterfylles i vanngraven, fordi noe av vannet vil fordampe etter som dagene går.

En stund ut i fermenteringsprosessen, når den første stormgjæringen har avtatt, vil det kunne oppstå et undertrykk i krukken, som trekker vannet i vanngraven inn på innsiden av lokket. Da kan du rett og slett rugge litt på lokket slik at vannet kommer på plass igjen. Husk å etterfylle vann hvis det har fordampet og avtatt i mengde.


Fermentert rødkål er fylt fra stor krukke over på glass som skal oppbevares kjølig.

Fermentert rødkål er fylt fra stor krukke over på glass som skal oppbevares kjølig.


Fermenteringsprosessen foregår i forskjellige stadier. Litt avhengig av hvilke grønnsaker du fermenterer, vil prosessen, i følge gammel tradisjon, ofte ta flere uker. Spesielt i begynnelsen er det viktig at du ikke løfter på lokket slik at det slipper til luft. Man bør ikke falle for fristelsen til å åpne før det er gått minst 14 dager.

Ikke fyll krukken din helt full. Kullsyren som utvikler seg og trykk-steinene trenger litt plass. Du bør fylle krukken opp til omtrent 4/5 og husk at 4-5 cm væske skal være det øverste laget.

Surkål 2 krukker 6.9.17.jpg


Den ferdige surkålen din har langt mer c-vitamin og andre vitaminer enn den opprinnelige hodekålen. Den har også utviklet vitamin K2. Den har gunstige, levende bakterier som vil stimulere din viktige tarmflora, og fibrene i surkålen er mat for gode bakterier som befinner seg i rikelig monn i tykktarmen din. Fordi det du fermenterer er pre-fordøyet av prosessen, vil alle de gode næringsstoffene, vitaminene og mineralene bli lett absorbert i kroppen din. Jeg har kursdeltakere som har fortalt om store helsegevinster etter at de var på fermenteringskurs og begynte å spise fermentert kost daglig.

Jeg har et NETTKURS der du får grundig innføring i vellykket, fantastisk fermentering. Når du har kjøpt kurset, får du tilgang til privat gruppe på Facebook, ‘Nettkurs Bentes fermentering’.


Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs.jpg
Se_tilbud_2.jpg
Agurker, økologisk krydder ( krydder kan kjøpes HER) og fermenteringskrukke

Agurker, økologisk krydder ( krydder kan kjøpes HER) og fermenteringskrukke