Hjemmelaget kefir - en oppløftende drikk

Kefir er fantastisk. Forskning viser at kefir har egenskaper som kan påvirke tarmen og psyken positivt! Men først, hva er egentlig kefir?

Et tomt glass - ett glass ferdig fermentert kefir - to flasker melk. Da er vi klare til å sile den ferdige kefiren over på det tomme glasset.

Et tomt glass - ett glass ferdig fermentert kefir - to flasker melk.
Da er vi klare til å sile den ferdige kefiren over på det tomme glasset.


Kefir er fermentert melk. I Norge er kefir ganske godt kjent, og fabrikkprodusert kefir finnes i butikker med bra utvalg.

Kefir stammer fra kaukasusfjellene, der gjeterne brukte skinnposer til å frakte med seg melk. En klumpete masse dannet seg i skinnposene deres - dette var en kultur av gunstige bakterier og gjær. Det er disse klumpene vi kaller kefirkorn. Med kefirkorn tilgjengelig kan vi enkelt lage vår egen kefir. 

Mange spiser yoghurt fordi det kan ha positiv påvirkning på mage-tarm. (Da er det viktig å velge ren, naturell yoghurt som er uten sukker og andre tilsetninger. Eventuelt tilsatt sukker eller kunstig søtstoff kan hindre vekst av de gunstige bakteriene).

Det mange ikke vet, er at kefir har mye større kraft enn yoghurt. Naturell yoghurt inneholder 3 - 4 typer levende bakteriestammer, mens kefir har minst 5 ganger så mange bakteriestammer! Kefir inneholder i tillegg gunstig sopp og gjær som er bra for oss. Studier har vist at kefir er bra ved mange helsemessige forhold. 
(Kilde: Tim Spector, Professor of Genetic Epidemiology, King's College London. Forfatter av boken "The Diet Myth - The Real Science Behind What We Eat".)

 

Kefiren siles gjennom en sil, og dette gjør vi for å få fatt i kefirkornene (de ligger nå på det blå fatet). Kefirkorn er en symbiotisk kultur av bakterier og gjær. Dette er seige klumper som ser litt ut som små blomkålbuketter. Jeg bruker en plastsil til dette. Det går bra å bruke en sil av rustfritt stål, slik som vi vanligvis bruker i Norge. Men andre metaller skal ikke brukes, da det kan føre til en reaksjon med den syrlige kefiren. Nydelig kefir er nå silt over på nytt glass. Oppbevares i kjøleskapet.

Kefiren siles gjennom en sil, og dette gjør vi for å få fatt i kefirkornene (de ligger nå på det blå fatet).
Kefirkorn er en symbiotisk kultur av bakterier og gjær. Dette er seige klumper som ser litt ut som små blomkålbuketter.
Jeg bruker en plastsil til dette. Det går bra å bruke en sil av rustfritt stål, slik som vi vanligvis bruker i Norge. Men andre metaller skal ikke brukes, da det kan føre til en reaksjon med den syrlige kefiren.
Nydelig kefir er nå silt over på nytt glass. Oppbevares i kjøleskapet.

 

I Norge har omtrent 99% av oss en mutasjon av et gen som gjør at vi kan fordøye melkesukker (laktose). Mange føler likevel at laktose ikke tolereres så godt. Da er det bra å vite at kefir vanligvis kan nytes uten problem.

Dette er fordi bakteriene i kefiren bryter ned laktosen - den blir spist opp. Derfor vil den ferdig fermenterte melken inneholde minimalt med laktose, noe som gjør at den tåles godt av så og si alle. 

Melkeproteinet kasein kan derimot være et problem for mange, selv om det ikke finnes en allergi. Derfor råder jeg til fullstendig utelatelse av alle melkeprodukter ved tarmlidelser og kanskje også ved autoimmune sykdommer. Da er det bra at man kan lage kefir med plantemelk (se lenger ned).

Å lage ny omgang kefir: Legg kefirkorn i glasset. Ca 1 ss kefirkorn passer til 1 liter melk. Kefirkornene skal ikke skylles før ny omgang.


Å lage ny omgang kefir: Legg kefirkorn i glasset. Ca 1 ss kefirkorn passer til 1 liter melk. Kefirkornene skal ikke skylles før ny omgang.

Fyll melk i glasset med kefirkorn. Enklere blir det ikke. Bruk helfet økologisk melk, det er min anbefaling. Selv bruker jeg ofte ubehandlet "rå" melk direkte fra bonde. Undersøkelser viser at fettredusert yoghurt har dårligere virkning i kroppen enn helfet yoghurt. Dette er blant annet fordi fettredusert ofte blir tilsatt sukker eller konsentrert fruktpuré eller kunstige sukkererstatninger. Dette er stoffer som kan hindre veksten av gunstige bakterier. Tim Spector ("The Diet Myth") er lite begeistret for fettreduserte "lett-produkter". Ikke vær redd for melkefettet. Det viser seg at syrnede/fermenterte melkeprodukter faktisk kan hjelpe til på vektreduksjon.  Hvis du ønsker, kan du lage kefir av plantemelk (havremelk, kokosmelk etc.) Da må du la kefirkornene hvile i vanlig melk innimellom, ca etter et par tre omganger. Pass på, sjekk innholdsfortegnelsen, slik at du ikke kjøper plantemelk som er tilsatt emulgator, sukker osv. Les dette blogginnlegget

Fyll melk i glasset med kefirkorn. Enklere blir det ikke.
Bruk helfet økologisk melk, det er min anbefaling. Selv bruker jeg ofte ubehandlet "rå" melk direkte fra bonde.
Undersøkelser viser at fettredusert yoghurt har dårligere virkning i kroppen enn helfet yoghurt. Dette er blant annet fordi fettredusert ofte blir tilsatt sukker eller konsentrert fruktpuré eller kunstige sukkererstatninger. Dette er stoffer som kan hindre veksten av gunstige bakterier.
Tim Spector ("The Diet Myth") er lite begeistret for fettreduserte "lett-produkter". Ikke vær redd for melkefettet. Det viser seg at syrnede/fermenterte melkeprodukter faktisk kan hjelpe til på vektreduksjon.

Hvis du ønsker, kan du lage kefir av plantemelk (havremelk, kokosmelk etc.) Da må du la kefirkornene hvile i vanlig melk innimellom, ca etter et par tre omganger. Pass på, sjekk innholdsfortegnelsen, slik at du ikke kjøper plantemelk som er tilsatt emulgator, sukker osv. Les dette blogginnlegget

Dekk glasset med et klede som du fester med en gummistrikk. La stå i romtemperatur i 1 - 2 døgn. Hvis den står i 2 døgn vil mer av laktosen være omdannet/spist opp enn om den står bare kort tid. Da vil den ferdige kefiren også har en mer syrlig smak. Hvis kefiren skiller seg fra mysen (en blank væske) gjør det ingen ting. Det er bare å røre sammen kefiren igjen. Hvis du ønsker, kan du sile fra litt myse og bruke til forskjellig. Den er en god sportsdrikk (bland ut i vann). Bruk den som en liten probiotisk, oppfriskende shot, bruk den som skintonic, i håret, i bakst, i vannet du vanner plantene med (uttynnet), som flekkfjerner :-)  Kefiren oppbevares i kjøleskap og har lang holdbarhet. Se blogginnlegg om hvordan lage egen smøreost! "Ost - denne lager du selv."

Dekk glasset med et klede som du fester med en gummistrikk.
La stå i romtemperatur i 1 - 2 døgn.
Hvis den står i 2 døgn vil mer av laktosen være omdannet/spist opp enn om den står bare kort tid. Da vil den ferdige kefiren også har en mer syrlig smak.

Hvis kefiren skiller seg fra mysen (en blank væske) gjør det ingen ting. Det er bare å røre sammen kefiren igjen.
Hvis du ønsker, kan du sile fra litt myse og bruke til forskjellig. Den er en god sportsdrikk (bland ut i vann). Bruk den som en liten probiotisk, oppfriskende shot, bruk den som skintonic, i håret, i bakst, i vannet du vanner plantene med (uttynnet), som flekkfjerner :-)

Kefiren oppbevares i kjøleskap og har lang holdbarhet.
Se blogginnlegg om hvordan lage egen smøreost! "Ost - denne lager du selv."


Kefir har gode psykobiotiske egenskaper
Referanse er boken "The Psycobiotic Revolution - Mood, Food and The New Science of the Gut-Brain Connection", Scott Anderson, with John F. Cryon PH.D & Ted Dinan M.D., PH.D

Hva er psykobiotika? 
Forskere sier det er probiotika (gunstige bakterier) som kan endre sinnet og psyken positivt. De kan bedre humøret, redusere angst, og lette depresjon, pluss andre fordeler.

("Psychobiotics are live organisms that, when ingested in adequate amounts, produce a health benefit in patients suffering from psychiatric illness.")

Forskning på tarmens mikrober går fremover. Psykobiotisk er et av de nye uttrykkene vi får lære oss å forstå.

En ordliste over alle de nye uttrykkene fortjener et eget blogginnlegg, Her er noen av ordene som skal oppklares: Probiotisk, prebiotisk, synbiotisk, postbiotisk og psykobiotisk. Å skrive om dette kan (forhåpentlig) føre til litt spennende stoff :-) Følg med, følg med!
 

Forskning viser at psykobiotika kan hjelpe folk som sliter med depresjon. Disse tarmbakteriene virker på hjernen på en rekke måter. Ifølge studier kan de virke til fordel for dem som sliter med stress eller angst. (Kilde til billedtekst.)  Photo: Dreamstime.com Bildet er henter HER

Forskning viser at psykobiotika kan hjelpe folk som sliter med depresjon. Disse tarmbakteriene virker på hjernen på en rekke måter. Ifølge studier kan de virke til fordel for dem som sliter med stress eller angst. (Kilde til billedtekst.)

Photo: Dreamstime.com
Bildet er henter HER

Hva kan du bruke kefir til annet enn å drikke den:

 • Kefir passer utmerket som dressing på salat og raspede grønnsaker (letter fordøyelsen av de rå grønnsakene).

 • Kefir på havregrøten er godt.

 • Bruk kefir over frokostblanding/müsli.

 • Min frokostblanding består ofte av kefir med diverse frø og nøtter. Jeg tilsetter et par teskjeer baobab fruktpulver og litt ekte kanel. Baobab er supermat med utallige helsefremmende egenskaper. Naturlig rik på prebiotiske fibre (mat for bakteriene i tykktarmen) og gir en god metthetsfølelse som varer lenge. Les mer om baobab HER. Finnes i nettbutikken HER.

 • Oppskrift fra barndommen: Knekk opp litt flatbrød eller knekkebrød og strø dette over en skål med kefir. Tilsett gjerne noen bær eller biter av frukt. Nyt en knasende frisk delikatesse.

 • Lag en tykk smoothie og bland inn litt kefir. Blir bra som dip eller som dressing.


En smoothie jeg lagde i dag. Den er grønn, tykk og fiberrik. Jeg toppet den med nydelig kefir (det ble masse mer topping ettersom jeg spiste meg nedover :-) ) 
 

Veldig godt og blidgjørende :-)

Veldig godt og blidgjørende :-)

Kefirkorn "formerer" seg når de er i bruk. De blir større og flere. Vanligvis må jeg holde av kefirkornene mine til kursdeltakere, derfor har jeg kefirkorn å dele bare når det er utenfor kurssesong. Jeg har en side på Facebook som heter “Bentes Fermentering”. Jeg administrerer dessuten en gruppe som heter "Fermentering". Spør om noen her har mulighet til å dele kefirkorn. 

Hvis du vil ta en pause i kefirproduksjonen, oppbevarer du kefirkornene på et lukket glass med melk - i kjøleskapet. Det går fint å ha kefirkornene i kjøleskapet i minst 3 uker. Det vil kanskje ta et par omganger før de våkner til liv igjen og produserer tykk kefir.

Fermentering er levende prosesser, og det kan være vanskelig å styre prosessen slik at resultatet blir likt hver gang. Prosessen påvirkes av så mange ting, slik som temperatur, værforhold, årstid, kvaliteten på melken etc.
 


Jeg holder kurser midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.


Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs (1).jpg

 


Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

 

Se_tilbud_2 (1).jpg