Ost - denne lager du selv

Ostemasse fra kefir. Kun tilsatt salt og økologisk krydder, bl. a. brennesle.

Ostemasse fra kefir. Kun tilsatt salt og økologisk krydder, bl. a. brennesle.

Ostemassen fra hjemmesyrnet kefir er spennede. Den kan bli til en nydelig, smakfull smøreost! 

KORT FORTALT:

Lag en smøreost av hjemmesyrnet kefir.
Kefiren lages av melk som syrnes med en gjær- og bakteriekultur som kalles «kefirkorn». Melken syrnes i ett til to døgn og blir da til kefir.
Kefiren henges opp i et klede og mysen dryppes da fra i løpet av ett døgn. Da sitter man tilbake med ostemassen som kan brukes til å lage smøreost.
Man kan tilsette hva som helst av smaker, slik som gressløk, dill, hvitløk o.s.v.Kefir, den hjemmelagede, er et fast innslag i hverdagen min. Jeg setter pris på selve kefiren - og ikke minst mysen jeg får fra kefiren.  

Men også ostemassen som blir tilbake etter å ha dryppet myse fra kefiren, er fantastisk. Du kan lage din egen smøreost av den - helt enkelt!

I dag har jeg lekt meg litt med å tilsette forskjellige økologiske krydder i ostemassen, og du finner beskrivelse av krydder og smakstilsetninger jeg brukte lenger ned.

Her har jeg hengt opp hjemmesyrnet kefir i et osteklede og lar mysen dryppe av. Da får jeg en ostemasse som kan bli til en delikat og smaksrik smøreost.

Her har jeg hengt opp hjemmesyrnet kefir i et osteklede og lar mysen dryppe av. Da får jeg en ostemasse som kan bli til en delikat og smaksrik smøreost.


Når jeg lager kefir av  ubehandlet (upasteurisert) melk rett fra kua, blir kefirosten aller best. Den kan faktisk bli som en sofistikert camembert eller annen fransk ost, uten å tilsette diverse oste-enzymer og slikt som man vanligvis gjør i osteproduksjon.

Dette oppdaget jeg da jeg fant en slik gjenglemt ostemasseklump -  jeg hadde glemt den i et uvisst antall uker - i kjøleskapet. Den hadde utviklet spennende smak og konsistens som jeg tror enhver osteelsker ville satt pris på. Etter mønsteret som oppstår på overflaten, har jeg lært meg å tolke om osten er moden.

Her er bilde av "den glemte" :

Vellagret kefirost fra ubehandlet, "rå" melk.

Vellagret kefirost fra ubehandlet, "rå" melk.


Dagens eksperiment tror jeg blir særdeles vellykket. Allerede nå frister denne osten til stadig smaking, og fermentert smøreost med brennesle blir nok oftere å finne her i huset.


Her er oppskriften:

Ca 3 dl. ostemasse fra kefir (laget av økologisk hel- eller lettmelkmelk som er syrnet med kefirkorn) Ostemassen får man ved at mysen dryppes fra kefiren. Dette kan ta ett døgn. 
1/2 ts. økologisk karve som jeg knuste i morter
1/2 ts økologiske pepperkorn som jeg også knuste i morter
et par klyper uraffinert havsalt 
1 ts. næringsgjær gir litt ekstra smak (ny i nettbutikken)
1/2 - 1 ss tørket brennesle.

Nå dekker jeg skålen og setter den kjølig.

Kan spises med en gang, men blir ekstra god når den får stå og godgjøre seg noen timer  :)

Vel bekomme!

 

Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg