Sylteagurktid! Fermentering i stor krukke.
Jeg var på innvandrerbutikk i Oslo i dag, på jakt etter små, norske sylteagurker. Og ja, de hadde - opprinnelse Lier ved Drammen! Innehaver av butikken fortalte meg at muligheten til å få fatt i disse agurkene nå er nedadgående. Derav stigende pris. Så løp og kjøp, hvis du har muligheten til å få fatt i disse små delikatessene.
De egner seg utmerket til vår gammeldagse, trendy fermentering der alt av tilsetninger er unødvendig. Agurker, salt, vann, krydder... er det som skal til.
Krukken du ser på bildet rommer 5 liter. Jeg har slike for salg på nettbutikken. (UTSOLGT)
Jeg putter agurkene i krukken sammen med vann, salt og krydder. Det er egentlig så enkelt!
Tips:
Å fermentere agurker kan riktignok være en utfordring, fordi de har en tendens til å bli bløte. Med noen små knep går det bra. Det er bl. a. lurt å tilsette blader med tanniner i krukken. Dette kan være blader fra pepperrot, eiketre, rips- og solbærblader m.m.
I dag brukte jeg omtrent denne oppskriften:
ca 2 kg sylteagurker
noen hvitløksfedd, skrellet
et par skiver pepperrot
4 ts sennepsfrø
3 ts korianderfrø
3 ts pepperkorn
dill, helst frisk, rikelig med dill (hvis du liker det) - gjerne dillkroner
8 - 10 laurbærblader
ca 4 l vann
uraffinert havsalt - 1 1/2 ss pr liter vann
blader fra pepperrot (eller andre blader med tanniner)
Fremgangsmåten er enkel:
Legg lag på lag med agurker, blader og krydder.
Rør ut uraffinert havsalt (uten antiklumpemiddel) i kokt, avkjølt vann og hell over blandingen.
Jeg legger hele kålblader som et lokk over blandingen, deretter kommer de to trykkstenene/vektene oppå dette. Dette er for å holde alt under væskeoverflaten. Saltlaken skal stå godt over det hele. Det er viktig at fermenteringsprosessen foregår uten luft!
Rundt lokket er det en fordypning. Her heller man på vann. Når gjæringen kommer i gang, vil kullsyren som utvikler seg, "bloppe" ut gjennom vannet. Genial metode som hindrer luft i å komme inn i krukken, og man er sikret frisk og vellykket fermentering. Se mer om fermentering i 5 liters krukke her.
Det kan variere litt hvor lenge de skal stå. (Temperatur m.m.) Ca 5 - 6 dager blir nok bra.
Sett deretter kjøligere og la stå og godgjøre seg videre.
Oppbevaring kjellerkaldt eller kjøleskapkaldt. Agurkene blir bare bedre og bedre med tiden!
Fermentering er blitt populært. Lær deg å fermentere grønnsaker, kefir, rødbetkvass, kombucha… Det er ganske enkelt, og det er utrolig spennende, sunt og godt.
Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.
Når du har kjøpt kurs, kan du bli med i lukket Fb-gruppe “Nettkurs Bentes fermentering”. Be om å bli medlem, så tar jeg deg inn. Der kan du stille spørsmål om det du lurer på.
Her er link til KURS
Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'