Fermentert hylleblomstdrikk
Duften av svarthyllblomster kan være intens i dagene rundt midtsommer. Nå er svarthyllen i full blomstring.
Duftende svarthyllblomster
Jeg er så heldig å ha et svarthylltre i den gamle eplehagen vår. Jeg var ute og plukket blomster for noen dager siden. Fermentert hylleblomstdrikk er vakkert minne fra et par år tilbake.
Hylleblomster satt til fermentering i 2014
Jeg har to store glasskrukker med tappekran. De rommer 6 liter. Blomstene jeg plukket i hagen, sammen med de andre ingrediensene, ble puttet på krukkene, jeg rørte rundt med en sleiv og lukket lokket.
Så begynte ting å skje... boble boble...
Etter tre dager, var jeg sikker på at prosessen var så godt i gang at jeg kunne åpne lokket. "Lette litt på trykket" kan være nødvendig hvis man ikke har glass med gjærlås
Jeg rørte deretter forsiktig rundt i blandingen en gang daglig.
Oppskriften får du nedenfor bildet :-)
Krukkene rommer 6 liter. Oppskriften nedenfor passer for 1 krukke.
Oppskriften er egen komposisjon:
5 1/2 liter vann (kokt og avkjølt)
250 g hylleblomster
10 ss øko rårørsukker
2 ss honning
1 øko sitron i skiver (skrell hvis du ikke har økologisk)
saften av 2 lime
2 ts uraffinert havsalt uten jod og antiklumpemiddel (kan kjøpes HER)
Som en starter til å få i gang fermenteringen raskt, brukte jeg 3 dl ingefærstarter
Oppskrift på ingefærstarter er HER
Gjæringen kom fort i gang, og det var livlig bobling de første dagene. Jeg tappet på flasker etter 5 dager, men jeg kunne sikkert ha gjort det allerede etter 3 dager.
Den ferdige drikken har minimalt med sukkerinnhold. Jeg liker å fermentere ganske lenge, slik at det meste av sukkeret er omdannet. Den ferdige drikken min er ikke søt, men heller litt syrlig og med innslag av sitron, ingefær og lime.
I går tapper jeg over på flasker. De skal stå noen dager i romtemperatur før de skal på kald oppbevaring. Tid gjør underverker, også når det gjelder fermentering og lagring av fermentert hylleblomstdrikk.
Hylleblomst på flasker
Fermentering er blitt populært. Lær deg å fermentere grønnsaker, kefir, rødbetkvass, kombucha… Det er ganske enkelt, og det er utrolig spennende, sunt og godt.
Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.
Når du har kjøpt kurs, kan du bli med i lukket Fb-gruppe “Nettkurs Bentes fermentering”. Be om å bli medlem, så tar jeg deg inn. Der kan du stille spørsmål om det du lurer på.
Her er link til KURS
Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'