Naturlig fermentert ingefærøl, trinn 1

Ingefær har mange helsefremmende egenskaper

Ingefær har mange helsefremmende egenskaper

En herlig, frisk og sprudlende ingefærøl lager du enkelt hjemme på kjøkkenet. Uten gjær, ingen kunstige tilsetningsstoffer, alt er naturlig!

Ingefærølen lages i to trinn. Her får du trinn 1: 

Det første du gjør, er å lage enfermentert ingefær starter. Dette er en kultur med gunstige bakterier som er basert på frisk, økologisk ingefær pluss sukker og vann.

Når du har laget denne starteren, kan du oppbevare den kjølig, og du har grunnlaget for å lage ingefærøl når som helst. Det eneste du trenger å gjøre er å "mate" starteren fra tid til annen. Mer om dette kommer.

Dette trenger du:

1 - 2 ingefærrøtter (bruk økologisk hvis mulig)

1 1/4 dl sukker.  (Honning, stevia eller andre søtningsmidler gjør ikke nytten)

5 dl kokt, avkjølt vann

1 liters fermenteringsglass

Fremgangsmåte:

  • Finhakk eller rasp grovt ca 4 cm ingefær = 2 - 3 ss ingefær.
    På skallet av ingefæren sitter de gunstige melkesyrebakteriene. Derfor skal du bare vaske ingefæren, men ikke skrelle. Melkesyrebakteriene setter i gang prosessen. Stygge flekker bør skjæres vekk.

  • Legg ingefæren i et 1-liters glass og tilsett like mye hvitt sukker (2 - 3 ss).

  • Tilsett 1/2 liter kokt, avkjølt vann.

  • Rør rundt og lukk glasset.

  • De følgende 5 dager skal du røre i blandingen en gang pr. dag og tilsette 1 ss. raspet/hakket ingefær og 1 ss. sukker. (Ved lav temperatur kan det ta opp til 8 dager før man får den ønskede, levende kulturen.)

  • Kulturen er aktiv når du ser små bobler som danner seg på toppen av blandingen, du vil se at den bruser litt når du rører, og blandingen vil ha en svak gjæraktig lukt.

  • Når ingefærstarteren er ferdig kultivert, kan du bruke den i forholdet 1 dl starter tilsatt 1 liter ingefærblanding (se trinn 2) for å lage en sprudlende, naturlig ingefærøl (eller annen soda).

For å holde liv i starteren og la den utvikle seg videre, må du "mate" den regelmessig. Hvis du har glasset stående i romtemperatur, skal du tilsette 1 ts. ingefær og 1 ts. sukker hver dag. Du kan også oppbevare starteren i kjøleskap, og da holder det at du "mater" med 1 ss. ingefær og 1 ss. sukker en gang i uken.

Et bilde av ferdig ingefærøl. Smaker herlig, det bruser i glasset, og det er helse i hver dråpe:

Ingefærøl tappet på flasker :-)

Ingefærøl tappet på flasker :-)

Du får fortsettelse på fremgangsmåten med det første. Sett i gang, skaff ingefærrøtter... og så sees vi ;-)

(Trinn 2 finnes på 24. nov. 2014)

 

Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.
Når du har kjøpt kurs, kan du bli med i lukket Fb-gruppe “Nettkurs Bentes fermentering”. Be om å bli medlem, så tar jeg deg inn. Der kan du stille spørsmål om det du lurer på, jeg gir oppfølging og svarer.

Her er link til KURS

Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs.jpg