Spicy, fermentert surkål med ramsløk

For tre år siden var jeg i prat med en bonde her i Bærum. Uten at jeg spurte, gjorde han meg oppmerksom på et område der det vokser ramsløk. Da var jeg ikke klar over hvilken fantastiske plante ramsløken er, og hva den tilbyr av smaker og helsefordeler. 

Ramsløk vokser i kystområder fra Oslofjorden til Trondheimsfjorden, og hvis den vokser der du bor, er du heldig. Les mer om ramsløk på Urtekilden
Selv fermenterer jeg grønnsaker og ville vekster. Ikke bare fordi det gir lang holdbarhet. Biotilgjengelighet (opptak i kroppen) av nyttige og helsefremmende stoffer, øker når planter og grønnsaker er fermentert. Det som er fermentert, utvikler også rik smak! Som en god årgangsvin- eller ost: Produktet, gjæringsmåten og tid... kan bli til fine smaksopplevelser!

Jeg hentet frem de siste ramsløkbadene jeg hadde i kjøleskapet i dag. Tilsatte litt uraffinert havsalt. Men for å fylle et glass på 1 liter, ble det for lite ramsløk.

Jeg tilsatte derfor litt hodekål. Et par rødløk fikk også være med i glasset.

Tilsatte: Litt karve, et lite dryss av cayennepepper, gurkemeie og grovmalt pepper.

Litt knaing og jobbing i noen minutter gjør at saften fra vekstene slipper. Når dette skjer, er det klart for å stappe det hele ned på glass. Væske fra grønnsakene og ramsløkbladene skal dekke godt over det hele. Fremgangsmåten er nøyere beskrevet HER.

Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg