Besøk på surkålfabrikk i Latvia

Tenk at jeg plutselig skulle befinne meg på en fabrikk langt ute på landsbygda i Latvia, der de lager fermentert surkål og annet innen bearbeidede grønnsaker.  

Noe av utvalget jeg fant i en stor RIMI-butikk i Riga. Produsert ved fabrikken jeg fikk anledning til å besøke. Den med grønt lokk er økologisk, ekte fermentert surkål. 

Noe av utvalget jeg fant i en stor RIMI-butikk i Riga. Produsert ved fabrikken jeg fikk anledning til å besøke. Den med grønt lokk er økologisk, ekte fermentert surkål. 

En venn driver helsekostbutikk i butikksenteret Olsrød ved Tønsberg. Han mente at jeg måtte treffe Laila fra Latvia, en driftig og dyktig forretningskvinne. Hun hadde fått smake mine fermenterte produkter, og nå ville hun ha meg med til en fabrikk i Latvia der de lager surkål og annet. Hun kjenner de som driver fabrikken, kanskje jeg kunne utveksle idéer med dem m.m....?

Å reise til hovedstaden Riga høres ut som en drøm. Ja, takk, det vil vi gjerne! Men å sette seg i bil i flere timer for å komme ut på landsbygda til fabrikken, er ikke like fristende. Jeg tok sjansen.


 

Etter tre timers kjøring fra Riga. Her sitter vi i møteromnmet på fabrikken. Smaksprøver og interessante samtaler. Jeg hadde med min egen surkål som de fikk smake på. Det var en fornøyelse å smake på deres forskjellige sorter. 

Etter tre timers kjøring fra Riga. Her sitter vi i møteromnmet på fabrikken. Smaksprøver og interessante samtaler. Jeg hadde med min egen surkål som de fikk smake på. Det var en fornøyelse å smake på deres forskjellige sorter.  

Jeg hadde med min egen surkål som de fikk smake på. Min klassiske surkåloppskrift finnes i heftet  "Fantastisk med fermentering"


Jeg hadde med min egen surkål som de fikk smake på. Min klassiske surkåloppskrift finnes i heftet "Fantastisk med fermentering"


Ja, det er noen forskjeller på Bentes fermentering og Dimdinis, men det er gode produkter på begge sider.

De fortalte at de hadde eksperimentert lenge med kimchi, og de var vel ennå ikke helt i havn med oppskriften på denne. På en fabrikk må produksjonen være effektiv, derfor vil det ikke alltid være mulig å bruke samme teknikker som hjemme på eget kjøkken. Det kan gi noen utfordringer, både når det gjelder smak og holdbarhet. 

Se min steg for steg oppskrift på kimchi HER.

Vi fikk god kontakt, Etter endt samtale og mye surkålsmaking, var det tid for å ta på seg hvite hetter og frakker og gå ned i produksjonslokalene. Spennende - og lærerikt!
 

Her fikk jeg blant annet nye idéer til fermentering av agurker. 

Her fikk jeg blant annet nye idéer til fermentering av agurker. 

Rundt selve fabrikken er det enorme strekninger med jorder der det dyrkes kål. I høysesongen, når kålen er moden, har 200 personer jobb på Dimdinis fabrikk. Ellers jobber 100 personer på fabrikken. 

 

Kålhoder så langt øyet kan se. 

Kålhoder så langt øyet kan se. 

For å komme til den spesielle åkeren der de dyrker økologisk, måtte vi sette oss i biler og kjøre en strekning. Denne åkeren må være skjermet fra alle sprøytemidler, derfor lå den helt for seg selv, langt unna de andre åkrene.

Her bekjempes ugress manuelt, det lukes for hånd mellom radene. Nesten til å bli andektig av. 

Her bekjempes ugress manuelt, det lukes for hånd mellom radene. Nesten til å bli andektig av. 

Økologisk! Plantene vokser i levende, mikroberik jord. Hvert av bladene har på seg massevis av de gode melkesyrebakteriene vi som fermenterer er så opptatt av. Plantene er ferdige til høsting i slutten av september. Da skal fermentert surkål fylles opp i lagrene.

Økologisk! Plantene vokser i levende, mikroberik jord. Hvert av bladene har på seg massevis av de gode melkesyrebakteriene vi som fermenterer er så opptatt av. Plantene er ferdige til høsting i slutten av september. Da skal fermentert surkål fylles opp i lagrene.

Kål er godt for oss, levende fermentert surkål er enda bedre!
'Sauerkraut is even better': Researcher wants fermented foods added to food guide'

Levende (ikke pasteurisert), fermentert surkål er å betrakte som "probiotisk superkost". Se studie HER


I Riga bodde vi i en flott Airbnb leilighet. Vi handlet mat i en stor Rimi-butikk med et fantastisk utvalg. Det fantes et eget "bondens marked"-hjørne i butikken. Der var det kortreist, økologisk og lokale produkter. Ren bjørkesevje sto i fryseskapet, bare for å nevne noe. At jeg skulle finne skikkelige kålstampere i tre på Rimi, overgikk alle forventninger. 

Flotte kålstampere i tre og økologiske produkter i Rimiposene :-)

Flotte kålstampere i tre og økologiske produkter i Rimiposene :-)

Jeg holder kurser sentralt  i Oslo. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil.


Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs (1).jpg


Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

 

Se_tilbud_2 (1).jpg