Knekkebrød av frø, nøtter og fermentert agurklake

Bentes fermentering. Laken fra fermenterte agurker er nydelig. Den må brukes. Nøtter og frø ligger her i bløt i laken.

Bentes fermentering. Laken fra fermenterte agurker er nydelig. Den må brukes. Nøtter og frø ligger her i bløt i laken.

Det er noen måneder siden jeg satte agurker til fermentering i min 5 liters fermenteringskrukke. Små "sylteagurker" som får stå og gjære i kjølig temperatur over flere uker, har det med å bli ekstremt nydelige. Men hva gjør man med all den fantastiske laken som agurkene har ligget i? Bruker den til frøknekkebrød, kanskje? 

Nøtter, frø, korn og bønner har i seg fytinsyre som vi helst ikke skal ha i større mengder. Denne syren kan nemlig hindre at kroppen tar opp viktige mineraler, slik som kalsium, jern, magnesium og sink. Når vi legger nøtter m.m. i bløt i noen timer, vil imidlertid denne syren nøytraliseres.

Da jeg hadde så mye nydelig agurklake, tenkte jeg at det måtte være en god idé å legge nøtter og frø i bløt i denne laken. Jeg hadde sett en oppskrift på nettet der det ble laget knekkebrød/kjeks med frø og nøtter. Men jeg har det med å gjøre ting på min egen måte, så da begynte jeg å improvisere.

Dette brukte jeg (og jeg satser alltid på økologisk - hvis mulig):

2 1/2 dl. lake fra fermenterte agurker
2 dl. sesamfrø med skall
1 dl. linfrø
1 1/2 dl svarthavre (helt valgfritt - eventuelt vanlige havregryn)
1 dl mandler
1/2 dl gresskarkjerner
1/2 dl solsikkefrø
1 1/2 dl grønnsakkraft etter koking av søtpotet (bruk det du har - eventuelt vann)

Bland alt og la stå over natten. Jeg hadde min blanding stående nesten ett døgn.

Hell blandingen over i en blender.  

Kjør til en ganske jevn masse. Det er bare godt - synes jeg - at det fremdeles er litt frøkonsistens, d.v.s. litt hele frø i blandingen. 

Smak på blandingen din, den må ikke være for salt. Agurk-laken er jo ganske salt og dette ble egentlig den eneste utfordringen i denne oppskriften. Juster eventuelt med litt frø og nøtter til du er sikker på at du får en blanding som er passe salt.

 

Jeg strøk et passe lag av blandingen ut over et par brett som jeg plasserte til tørking i min dehydrator. Du kan like gjerne bruke en vanlig stekeovn med døren litt på gløtt. Bare pass på at temperaturen ikke overstiger 40 C, dette fordi vi da best bevarer de levende enzymene og probiotiske bakteriene som gjør godt for fordøyelsen.

Resultatet ble bra og jeg knasker gjerne på dette knekkebrødet rett som det er.

 

Knekkebrød - frø og nøtter - fermentert agurk-lake

Knekkebrød - frø og nøtter - fermentert agurk-lakeHvis du har overskudd av lake fra agurker, gulrot med sting eller annet fermentert, bruk det til noe godt og nyttig. La kreativiteten blomstre :-) 

Her er oppskrift på fermenterte agurker. 
Her kan du kjøpe 5 liters fermenteringskrukke.
Siste blogginnlegg om fermentering av agurker finner du HERJeg holder
kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.


Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg