Lag kefir - en fantastisk psykobiota

Kefir er fantastisk. Forskning viser at kefir har egenskaper som kan påvirke tarmen og psyken positivt! Men først, hva er egentlig kefir?

Et tomt glass - ett glass ferdig fermentert kefir - to flasker melk. Da er vi klare til å sile den ferdige kefiren over på det tomme glasset.

Melken fermenteres med kefirkorn i 1 - 2 døgn, i romtemperatur.

Se videre forklaring i bildetekster nedover i innlegget.



Kefir er syrnet/fermentert melk. I Norge er kefir ganske godt kjent, og fabrikkprodusert kefir finnes i butikker med bra utvalg. Men som med fermentering av grønnsaker; hjemmelaget blir best.

Kefir stammer fra kaukasusfjellene, der gjeterne brukte skinnposer til å frakte med seg melk. En klumpete masse dannet seg i skinnposene deres - dette var en kultur av gunstige bakterier og gjær. Det er disse klumpene vi kaller kefirkorn. Med kefirkorn tilgjengelig kan vi enkelt lage vår egen kefir. 

Mange spiser yoghurt fordi det kan ha positiv påvirkning på mage-tarm. Da er det viktig å velge ren, naturell yoghurt som er uten sukker og andre tilsetninger. Tilsatt sukker eller kunstig søtstoff kan hindre vekst av de gunstige bakteriene og skape dårlige forhold i tarmen. Les mitt blogginnlegg om søtsug og sukker.

Det mange ikke vet, er at kefir har mye større kraft enn yoghurt. Naturell yoghurt inneholder 3 - 4 typer levende bakteriestammer, mens kefir har minst 5 ganger så mange bakteriestammer! Kefir inneholder i tillegg gunstig sopp og gjær som er bra for oss. Studier har vist at kefir er bra ved mange helsemessige forhold. 


Det hender jeg har overskudd av korn, så ta
kontakt hvis du er interessert i å kjøpe.

Kefiren siles gjennom en sil, og dette gjør vi for å få fatt i kefirkornene (de ligger nå på det blå fatet). Kefirkorn er en symbiotisk kultur av bakterier og gjær. Dette er seige klumper som ser litt ut som små blomkålbuketter. Jeg bruker en plasts…

Etter ca. 1 døgn siles den ferdige kefiren gjennom en sil og over på et nytt glass. Dette gjør vi først og fremst for å få fatt i kefirkornene, de skal jo brukes om igjen og om igjen… (de ligger nå på det blå fatet).

Silingen gjør også at kefiren blir mer jevn i konsistens.

Jeg bruker en silikonsil. Det går også fint å bruke en sil av rustfritt stål, slike som vi vanligvis bruker i Norge. Men andre metaller skal ikke brukes, da det kan føre til en reaksjon med den syrlige kefiren.

 


I Norge har omtrent 99% av oss en mutasjon av et gen som gjør at vi er i stand til å fordøye melkesukker (laktose).
Mange føler likevel at laktose ikke tolereres så godt. Da er det bra å vite at kefir vanligvis kan nytes uten problem, selv for laktoseintolerante.

Ved laktoseintoleranse er man ikke i stand til å fordøye laktose grunnet mangel på enzymet laktase. Fermenterte melkeprodukter inneholder laktase. Derfor kan de være gode alternativer ved intoleranse.

I tillegg vil gunstige bakterier og gjær i kefiren bryte ned laktosen - den blir “spist opp”. Den ferdig fermenterte melken inneholder derfor minimalt med laktose. 

Melkeproteinet kasein kan for noen være et problem. Fermentering forandrer proteinet og gir det en annen struktur. Dette gjør det mindre betennelsesskapende, og lettere fordøyelig. Men ved kraftig allergi mot kasein, vil det være nødvendig med fullstendig utelatelse av alle melkeprodukter.

Å lage ny omgang kefir: Legg kefirkorn i glasset. En drøy ss kefirkorn passer til 1 liter melk. Kefirkornene skal ikke skylles før ny omgang.


Å lage ny omgang kefir:

Kefirkornene skal ikke skylles før ny omgang.

Legg kefirkorn i glasset. En drøy ss kefirkorn passer til 1 liter melk.

Fyll melk i glasset, og dekk glasset med et klede som festes med en gummistrikk. Enklere blir det ikke.

Bruk helst helmelk (jeg bruker økologisk), det er min anbefaling. En blanding av hel- og lettmelk går fint. Selv bruker jeg noen ganger ubehandlet "rå" melk direkte fra bonde, det er etter mitt syn det aller beste.

Dekk glasset med et klede som du fester med en gummistrikk.  La stå i romtemperatur i 1 - 2 døgn.  Hvis den står i 2 døgn vil mer av laktosen være omdannet/spist opp enn om den står bare kort tid. Da vil den ferdige kefiren også har en mer syrlig sm…

Dekk glasset med et klede som du fester med en gummistrikk.

Jeg pleier å fermentere 1 - 2 døgn, i romtemperatur (ca 20 - 22 C).

1 døgns fermentering er bra for de fleste i en startfase. Etter 2 døgn er kefiren blitt veldig syrlig. Hvis den står i 2 døgn vil mer av laktosen være omdannet/spist opp enn om den står bare kort tid.

En annen måte, som jeg selv har begynt å bruke, er å la kefiren fermentere i to trinn. Først ca 1 døgn med kefirkorn. Deretter kan man sile fra kefiren og la den stå og etterfermentere i 12 - 24 timer. Med erfaring finner du ut hva du selv liker og hvor lenge du vil fermentere kefiren din.

Hvis kefiren skiller seg fra mysen (den blanke væsken) gjør det ingen ting. Det er bare å røre det sammen igjen.

Ferdig kefir tykner i kjøleskapet.

Kefiren oppbevares i kjøleskap og har lang holdbarhet, men best å bruke den som ferskvare.

Se blogginnlegg om hvordan lage egen smøreost! "Ost - denne lager du selv."



Kefir har gode psykobiotiske egenskaper
Referanse er boken "The Psycobiotic Revolution - Mood, Food and The New Science of the Gut-Brain Connection", Scott Anderson, with John F. Cryon PH.D & Ted Dinan M.D., PH.D

Hva er psykobiotika? 
Forskere sier det er probiotika (gunstige, helsefremmende bakterier) som kan endre sinnet og psyken positivt. Psykobiota kan bedre humøret, redusere angst, og lette depresjon, pluss andre fordeler.

("Psychobiotics are live organisms that, when ingested in adequate amounts, produce a health benefit in patients suffering from psychiatric illness.")
 

Forskning viser at psykobiotika kan hjelpe folk som sliter med depresjon. Disse tarmbakteriene virker på hjernen på en rekke måter. Ifølge studier kan de virke til fordel for dem som sliter med stress eller angst. (Kilde til billedtekst.)Photo: Drea…

Forskning viser at psykobiotika kan hjelpe folk som sliter med depresjon. Hva er pykobiotika? De er probiotika som forskere sier kan forbedre forbindelsen mellom tarm og hjerne, bedre humøret, redusere angst og lette depresjon, blant andre fordeler.(Kilde til billedtekst.)

Photo: Dreamstime.com
Bildet er henter HER

Kefirkorn "formerer" seg når de er i bruk. De blir større og flere. Vanligvis må jeg holde av kefirkornene mine til de som har kjøpt nettkurset mitt. Men send meg en melding, så kan jeg eventuelt sende hvis jeg har overskudd.

Hvis du vil ta en pause i kefirproduksjonen, oppbevarer du kefirkornene på et lukket glass med melk - i kjøleskapet. Det går fint å ha kefirkornene i kjøleskapet i minst 3 uker. Det vil kanskje ta noen omganger før de våkner til liv igjen og produserer kefir som vanlig.

Fermentering er levende prosesser, og det kan være vanskelig å styre prosessen slik at resultatet blir likt hver gang. Prosessen påvirkes av så mange ting, slik som temperatur, værforhold, årstid, kvaliteten på melken etc.
 

Lær å lage vellykket fermentering med mitt rimelige NETTKURS. Mange gode tilbakemeldinger fra fornøyde kjøpere. Ta en titt HER


Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook-siden 'Bentes Fermentering'
Fb-gruppe: Bentes fermentering

Online_kurs (1).jpg