Kombucha med hibiskusblomst

Kombucha brygges her med te av hibiskusblomster.

Kombucha brygges her med te av hibiskusblomster.

Kombucha som lages av hibiskusblomst er virkelig nydelig når den er ferdig fermentert! En sødme fra blomsten er bevart i den fermenterte drikken. Litt syrlig, fruktig og fin på smak. Når også hibiskusblomstens helsebringende egenskaper kommer til sin fulle rett av fermenteringen, er det ingen grunn til å nøle. Dette må du prøve! Økologisk hibiskusblomst finnes nå i nettbutikken! Klikk HER

Det første du trenger er en SCOBY. Dette er en 'Symbiotic Cultur Of Bacteria and Yeast', alstå en bakterie- og gjærkultur som virker som en starter på fermenteringsprosessen. Når du skaffer deg en slik scoby, skal den ligge oppbevart i syrlig kombucha, og denne syrlige kombuchaen skal du også bruke når du vil starte ditt eget brygg. 

I heftet mitt "Fantastisk med fermentering", har jeg en enkel og "rett fram" oppskrift og fremgangsmåte på hvordan man lager kombucha. I heftet får du dessuten oppskrift på kefir, vannkefir, surkål, rødbetkvass og andre oppskrifter. Mange positive tilbakemeldinger på heftet. Du kan bestille det i nettbutikken


Jeg spanderer en kortversjon av kombuchabrygging her: 
Du koker opp vann og tilsetter te - i dette tilfellet hibiskuste. Jeg bruker kun økologiske teer, det har vist seg at ikke-økologiske teer inneholder mye rester av sprøytemidler.
La trekke 10- 15 min.
Tilsett sukker 3 - 5 ss. pr. liter te. Kjøl ned til romtemperatur.
Når teen er kjølnet til romtemperatur fyller du over på stort nok glass, tilsetter scoby og væsken den ligger i. Hvis du har 1 dl startervæske, kan du bruke 9 dl. te. Det skal altså være ca. 1/10-del syrlig kombucha/starter i den nye satsen du lager.

Dekk med klede som festes godt med strikk (små fruktfluer vil gjerne snike seg inn i glasset).

La glasset ditt stå lunt og ganske varmt. Sommertid skjer fermenteringen raskere enn vinterstid. 
Når det har gått noen dager, vil det langsomt begynne å danne seg en hinne på overflaten, dette er en ny "baby"-scoby. Når den får tid på seg blir den tykkere og mer solid.

Selv liker jeg at kombuchaen er ganske syrlig, derfor står mine glass og krukker ganske lenge. 

Smak på kombuchaen din ved å stikke et sugerør ned langs kanten av glasset. Passe syrlig med en svak sødme er bra. Du bestemmer selv når din kombucha er ferdig. 

Sil over på flaske eller annet glass. Det gjør ikke noe om det kommer med litt slintrer og bunnfall.
Dette er bare gjær og annet 'snadder' som er godt for tarmens mikroflora (mikrobiota). Putt gjerne noen biter frukt eller bær i kombuchaen din, dette er for å smaksette med dine favorittsmaker. Når jeg lager kombucha av hibiskusblomst, er det sjelden jeg smaksetter med frukt. Hibiskus gir så god smak i seg selv.

La stå i romtemperatur - med tett kork - et par, tre dager eller mer. Men pass på!!! Det kan utvikle seg voldsomt med kullsyre som i verste fall kan sprenge flasken. Sjekk minst en gang daglig ved å lette litt på korken, slik at eventuelt stort trykk kan slippe ut!

Hibiskus er vanndrivende, kan redusere søvnproblemer og kan virke betennelseshemmende. Kan ha en beskyttende effekt på leveren. Hibiskus kan virke kreftforebyggende og fremme naturlig apoptose (celledød).  Her er en link hvis du vil lese mer: 
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/05/23/ditch-soda-try-hibiscus-tea.aspx

Les mer nedenfor bildet:

Mor-scoby ligger nede i glasset. Den tynne skiven er en baby-scoby som hadde dannet seg på overflaten. Den seilet ned da jeg beveget litt på glasset.

Mor-scoby ligger nede i glasset. Den tynne skiven er en baby-scoby som hadde dannet seg på overflaten. Den seilet ned da jeg beveget litt på glasset.


Er du godt inne i fermenteringens verden, vet du allerede at de gunstige stoffene i våre vekster blir lett opptakelige i kroppen, fordi fermenteringen prefordøyer det vi fermenterer. Gode probiotiske bakterier mangfoldiggjøres og utvikler seg, enzymer trives. Masse godt for ditt indre økosystem.

MEN, ikke overdriv. Alt vi fermenterer er voldsomt kraftfullt. Din personlige mikrobiota, det miljøet du har i tarmen din, avgjør hvor mye kombucha eller annet fermentert du skal ha. Mange som blir begeistret for kombucha, tar inn litt for mye og får reaksjoner.

Start med bittelitt. Kjenn etter, og så kan du etterhvert øke mengden. Uansett om det er surkål, rødbetkvass, kefir, agurker eller annet fermentert - ikke pøs på med store mengder. Litt av hvert er bra, det gir tilskudd av forskjellige typer probiotiske bakterier. Overdrivelse kan virke mot sin hensikt.  

Jeg får en del henvendelser fra folk som ønsker seg scoby eller kefirkorn.kursene mine, som jeg holder ganske ofte, får hver kursdeltaker både scoby og kefirkorn. Derfor har jeg vanligvis ikke overskudd til å sende til andre. Men jeg har en gruppe på Facebook som heter "Fermentering". Der kan du bli med. Gi en melding der inne om at du søker scoby, så får du sikkert svar fra andre ivrige fermenterere.

Overskudd av scobyer kan du oppbevare på et glass (scobyhotell) med kombucha. Dekk med klede og la stå i romtemperatur. Gjerne gi litt 'mat' i form av sukret te nå og da. 


Se flere tips i min lille kombuchaskole HER

Litt om teer som passer til kombucha, finner du HER


Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.

Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg