Dette bør du unngå hvis du vil reparere tarmen


Tarmen din er et økosystem som trives dårlig med bakteriedrepende (antibiotiske) midler av alle slag. Mange dagligdagse midler og matvarer virker antibiotisk.

For at din mikrobiota (tarmflora) skal trives best mulig og beholde sitt mangfold av gunstige bakterier og andre mikrober, får du her en generell liste over hva det kan være lurt å unngå - hvis mulig. En rik og balansert mikrobiota er noe av det første for god helse og et godt liv!
 

Antibiotika

Antibiotika har vært en livredder i mange år. Den brilliante doktor og professor Alexander Fleming oppdaget penicillin på sitt laboratorium i 1928. Fleming selv advarte mot at feilbruk og misbruk av antibiotika ville føre til farlige og resistente bakterier.

Dessverre er vi dag i den situasjon at antibiotikaresistente bakterier sprer seg og fører til et stort antall dødsfall. I USA dør mer enn 23 000 mennesker hvert år som følge av antibiotikaresistens. (Kilde)

Overdreven og unødvendig bruk av antibiotikakurer pluss stort forbruk av antibiotika for å fete opp dyrene i matproduksjonen, har fått skylden for at antibiotikaresistente bakterier nå er på fremmars.

Men også andre medikamenter skal ha sin del av skylden for antibiotikaresistens. Dette er smertestillende midler, betennelsesdempende midler, syrenøytraliserende midler, sovepiller, antidepressiva, statiner (kolesteroldempende midler), p-piller, avføringsmidler, antihistaminer m.m. Hele rekken av legemidler har en antibiotisk virkning på kroppens viktige mikroflora. (Kilde 1) (Kilde 2)

Jeg mener ikke at du skal la være å ta nødvendige medisiner, selvsagt ikke. Hensikt med dette innlegget, er å advare mot unødvendig bruk og inspirere til et kosthold som kan forebygge, lindre og noen ganger helbrede. Med sunt kosthold og sunn livsstil, kan medisiner noen ganger reduseres og noen ganger unngås helt. Jeg har noen hyggelige eksempler fra kursdeltakere som har fått stor hjelp av innføring av fermentert kost i det daglige.
 

Triklosan - bakteriedrepende midler 

Triklosan er et antibakterielt middel som fremdeles er tillatt i noen typer tannkrem, munnskyllemidler, kosmetikk, såpe og deodoranter, kjøkkenredskaper, klær og tekstiler. Unngå dette stoffet - hvis mulig.  Is triclosan harming your microbiome?
http://microbe.net/2016/09/13/antimicrobial-chemicals-and-antibiotic-resistance-in-dust-now-open-access/

Munnen har en viktig bakterieflora som skal holdes mest mulig intakt, akkurat slik som tarmens bakterieflora. Munnens gunstige bakterier, samt spyttet, er den viktige inngangsporten til fordøyelsessystemet. Mange stoffer i mat og drikke omdannes allerede i munnen før de seiler videre nedover i systemet, der de gjennomgår videre omdanningsprosesser. Ta vare på munnens mikrobiota, unngå triklosan og andre bakteriedrepende kjemikalier i munnen!
 

Unngå stress - ha ro rundt måltidet

Stress har vist seg å ha en ugunstig effekt på tarmen. Selvsagt er det ikke alltid så lett å unngå all form for stress, men å lære seg noen enkle meditasjons- og pusteteknikker kan være til hjelp. Yoga er blitt vanlig i våre dager, og det er absolutt å anbefale - også mot mentalt stress.

Det er en direkte forbindelse mellom tarmen og hjernen, forbindelsen kalles Gut-brain axis på engelsk. Hvis tarmens mikrobiota er i ubalanse, er det større sjanse for at du har det dårlig også mentalt og psykisk. Stress vil påvirke sterkere, og det hele kan bli en ond sirkel. 

Det å ha ro rundt måltidene er viktig for hele fordøyelsesprosessen. Her er en studie som viser at det å tygge maten godt kan beskytte mot infeksjoner:
http://www.medicalnewstoday.com/articles/315377.php


Huden

Vær bevisst på hva du smører på huden. Huden er gjennomtrengelig, og alle stoffer du påfører trenger inn i kroppen. Huden og alle andre overflater på og i kroppen, har (skal ha) bakterier som beskyttelse. Ikke ødelegg hudens beskyttende bakterielag med kremer fulle av tvilsomme kjemikalier. 


Emulgatorer - fortykningsmidler

En emulgator er et tilsetningsstoff som gjør at fett og vann kan blandes.  Emulgatorene sørger for at ingrediensene i et produkt danner en jevn blanding. Iskrem er et eksempel på mat som ofte er tilsatt emulgator.

Emulgatorer kan virke negativt på tarmens mikrobiota og medvirke til overvekt, diabetes, metabolsk syndrom og andre kroniske betennelsessykdommer. 
https://www.newscientist.com/article/2076906-surge-in-obesity-and-diabetes-could-be-linked-to-food-additives/

Sjekk innholdsfortegnelse over ingredienser i maten du kjøper og unngå helst emulgatorer. Les mitt blogginnlegg om emulgator E 407, karragenan, HER

http://www.newswise.com/articles/widely-used-food-additive-promotes-colitis-obesity-and-metabolic-syndrome-research-shows

 

Unngå syrenøytraliserende PPI- hvis mulig

PPI (protonpumpeinhibitor) er et syrenøytraliserende middel som kan føre til økt gjennomtrengelighet av tarmbarrieren. (Kilde) En ubalansert tarmflora kan føre til halsbrann. Det er alltid best å gå til grunnårsaken til problemet i stedet for å dempe symptomer med medikamenter som kan ha mange negative bivirkninger.

Fermentert surkål, eller bare den fermenterte laken fra surkålen, kan være til hjelp ved halsbrann. Rødbetkvass, den tradisjonelle, fermenterte rødbetdrikken, kan også ha også en fin balanserende effekt på syreproduksjonen. 


Alkohol

Et glass rødvin inneholder polyfenoler som i følge noen kan gi positiv helseeffekt. Hvis man har helseproblemer, er det sikrest å avstå fra regelmessig inntak av alkohol. Alkohol øker nemlig tarmens gjennomtrengelighet. En lekk tarm vil slippe uønskede stoffer inn i kroppen (tarmens innside er teknisk sett utenfor kroppen), noe som kan føre til autoimmune sykdommer, betennelsestilstander, allergier o.s.v.
 

Foto: https://authoritynutrition.com/8-things-that-harm-gut-bacteria/?platform=hootsuite

Foto: https://authoritynutrition.com/8-things-that-harm-gut-bacteria/?platform=hootsuite


Raffinert sukker, kunstige søtningsstoffer

Undersøkelser på både mennesker og dyr har vist at kunstige sukkererstatninger kan endre mikrobiota på måter vi ikke liker. Glukose intoleranse, overvekt og fedme settes i forbindelse med kunstig søtstoff. (Studie)

http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/41033/title/Sugar-Substitutes--Gut-Bacteria--and-Glucose-Intolerance/

Hold deg til uraffinert og  minst mulig bearbeidet søtstoff. Kaldslynget honning er naturnært og lite bearbeidet, (men la allikevel forbruket være minimalt - dette er tross alt sukker). Spander noen ekstra kroner og sats på god kvalitet. Billig utenlandsk honning kan være tilsatt raffinert sukker. 

Vær skeptisk til alle typer raffinerte ting som er bearbeidet i fabrikker. Også sukkererstatninger er det all grunn til å holde seg unna.
 
 

Stillesitting

Stillesitting er ikke bra. Man kan vel si at sofaen er noe av det farligste vi eier. Fysisk aktivitet stimulerer tarmens mikrobiota. Stillesitting gjør det ikke!
 

Karbohydrater

Overlege og spesialist på tarmsykdom, professor emeritus Arnold Berstad, minner om at karbohydrater fra naturens side kommer innpakket i fiber (og at de derfor ikke er like skadelige som raffinerte, bearbeidede karbohydrater). Men uansett vil karbohydrater i plantekost omdannes til sukker i kroppen. Dette er greit å vite hvis man f. eks. har metabolsk syndrom, prediabetes eller har utviklet diabetes 2.
 

Her står jeg sammen med prof. emeritus Tore Midtvedt og prof. emeritus Arnold Berstad. Fra konferansen "Tarmens viktige mikrober" høsten 2016.

Her står jeg sammen med prof. emeritus Tore Midtvedt og prof. emeritus Arnold Berstad. Fra konferansen "Tarmens viktige mikrober" høsten 2016.

Vær skeptisk til det meste som er raffinert! Sats på mat som er minst mulig bearbeidet. Vi mennesker er en del av naturen, men å tro at vi vet bedre enn den, er mildt sagt dumt. I naturen er ting sammensatt, og vi mennesker har ennå mye å lære. Spis naturlig, enkel kost, og sats på naturlig mat der sprøytemidler unngås og dyrevelferd står i fokus.

Sprøytemidler virker antibiotisk og er selvsagt bakterie- og mikrobedrepende. (Roundup er patentert som et antibiotikum.) Sprøytemidler ødelegger syntesen av tryptofan i planter. Tryptofan er viktig for dannelsen av hormonene serotonin og melatonin i våre kropper. Se artikkel. Mangel på serotonin kan føre til tristhet og depresjon. Mangel på melatonin kan føre til søvnproblemer. Bruk økologisk!


Ernæringsfysiologer, forskning, etablerte spesialister og myndigheter er uenige om hva slags kosthold som er det beste. Mange mektige institusjoner fremmer bestemte typer kosthold, og det ligger ofte pengeinteresser og religiøs ideologi bak. Men vi kan ikke underslå at vi evolusjonsmessig har nytt godt av et kjøttbasert kosthold. Hva slags kosthold du velger er opp til deg, men at du holder deg til ren, ubearbeidet mat, vil neppe slå feil når det gjelder din helse og trivsel.


En liten ting til slutt: Ikke tenk på at du må 'slutte med alt mulig' av mat du er vant til. Gå heller veien ved å begynne med en enkel ting som fermentert surkål. (Se NETTKURSET mitt - og oppskriftsheftene mine finner du i nettbutikken.) Når du får smaken på surkål, og etterhvert rødbetkvass og annet fermentert - og når kroppen din opplever dette - er du solgt! Du vil kunne oppleve at smaksløkene dine endres og at du etter hvert mister lysten på junk food og mat med masse sukker, skadelige planteoljer og kunstige tilsetninger. 

Her er et tidligere blogginnlegg om samme emne: http://fermentering.com/blogg/2016/9/12/negativt-for-tarmens-bakterier

Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.

Her er link til KURS

Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs.jpg

 

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 
 

Bente