I dag feirer vi verdens kimchidag

I dag, den 22. november, kan vi feire verdens kimchidag. Kimchi og annen tradisjonell koreansk mat er blitt verdensberømt fordi den er så helsebringende. Kimchi er virkelig supermat for deg som er opptatt av helse og kosthold.


Som den erfarne fermenterer vet, blir alle de gode og sunne stoffene i grønnsakene lettere opptakelige (biotilgjengelige) i kroppen når de er fermentert. Fermentert kimchi inneholder både pre- og probiotika. Her er det med andre ord mat for alle, både dine indre venner tarmbakteriene, og deg selv!

Det finnes oppløftende og interessante studier på hva kimchi og annen fermentert kost kan gjøre for helsa. Se f. eks. HER
og HER

Det er tusener av oppskrifter på kimchi, og det finnes ingen som er best eller "riktigst". Her er det med andre ord lov til å eksperimentere og skape eget - etter egen smak. Det liker jeg :) Se for eksempel min kimchioppskrift med løvetann og andre ville vekster. En omtrentlig oppskrift finnes på bloggen HER. En mer nøyaktig oppskrift finnes i heftet “Fermentering om våren”, se nettbutikken HER

I dag har jeg laget kimchi etter omtrentlige mål. Hvis du vil ha en mer nøyaktig oppskrift, kan du gå til et eldre blogginnlegg der jeg forklarer hele prosessen nøye. Dette blogginnlegget er fra 13. januar 2017 og heter 김치 Kimchi - steg for steg

Kimchi på glass2.jpg
Bildet viser grønnsaker jeg brukte i dag (en viktig grønnsak som er mye brukt i kimchi mangler - jeg kom på den senere):

Bildet viser grønnsaker jeg brukte i dag (en viktig grønnsak som er mye brukt i kimchi mangler - jeg kom på den senere):


- rettish (en stor, hvit reddikliknende rot)
- kinakål (jeg hadde ikke så mye kinakål, derfor supplerte jeg med vanlig hodekål)
- ingefær
- løk
- hvitløk
- gulrot
- eple (pære går også bra)
- det som ikke kom med på bildet ovenfor var vårløk.

- Fiskesaus (kjøp en uten tilsetninger. Merket Blue dragon som finnes i mange butikker er ok.)
- Chilipepper. Det skal være den spesielle koreanske gochugaru. Den er vanskelig å få fatt i i Norge, men en kinesisk variant finnes i mange asiabutikker. Ellers kan du prøve deg frem med vanlig chilipepper (forsiktig) blandet med paprikapulver pluss litt røkt paprikapulver.


I dag kuttet jeg opp kinakål og hodekål i små biter i stedet for å lage store pakker av kinakålen slik jeg forklarte i denne oppskriften
La bitene av kål ligge i vann med salt. De skal få ligge i et par - tre timer i saltvannet.
Ca 1 1/2 ss. uraffinert havsalt (eller annet salt fritt for tilsetninger) pr. liter vann.

Kinakål og hodekål får bade i saltvann et par - tre timer.

Kinakål og hodekål får bade i saltvann et par - tre timer.


Jeg lager tykk risvelling av 2 1/2 dl vann og 2 ss rismel.
Kjører ingefær, løk og hvitløk, fiskesaus i en blender. Blander dette inn i risvellingen når den er kjølet ned til romtemperatur.

Nå blander jeg en god porsjon av gochugaru chilipepper inn i risvellingen 🔥🔥🔥

Risvellig laget av klebrig rismel (glutenous riceflour), tilsatt løk, hvitløk, ingefær, 2 ss fiskesaus, og gochugaru chilipepper.

Risvellig laget av klebrig rismel (glutenous riceflour), tilsatt løk, hvitløk, ingefær, 2 ss fiskesaus, og gochugaru chilipepper.

Grønnsakene kuttes og grovraspes, deretter blandes også de inn i risvellingen.

Kimchi blanding.JPG


Nå er det kålen som står for tur. Jeg har skyllet kålen og latt den renne godt av. Nå blandes også den sammen med alt det andre.

NB! Advarsel! Kimchi er “avhengighetsdannende” 😋men det gjør jo ikke noe i og med at det er så sunt. Koreanerne spiser kimchi til alle måltider, sammen med ris, egg, fisk, kjøtt og hva som helst. De er blant de slankeste og friskeste og lengstlevende folk i verden, så hvorfor ikke gjøre som koreanerne?

https://www.weforum.org/agenda/2017/07/south-korean-women-life-expectancy-kimchi/?utm_content=bufferb89d2&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer


Press blandingen godt ned i et fermenteringsglass eller krukke. Luftlommer bør unngås, da luft er hovedfienden når vi fermenterer. 

Av gammel vane legger jeg et kålblad over blandingen og setter en tyngde/vekt av glass oppå. Se nettbutikken hvis du er interessert i glass med gjærlås, der følger det med en glass telysholder som fungerer perfekt som vekt/tyngde.

La glasset stå i romtemperatur i et par - tre døgn.

Etter ett til to døgn, vil du se at det utvikler seg bobler av kullsyre i glasset. Flott! Da vet du at prosessen er godt i gang. Det bobler og gjærer og utvikler seg herlige smaker og gunstige, probiotiske bakterier. Eventyret er i gang og alkymistiske prosesser pågår!

Sett glasset kjøleskap - eller kjellerkaldt etter to - tre døgn (det kommer an på årstid og temperatur). I kjølig temperatur utvikles smaken videre. Også probiotiske bakterier utvikler seg over tid. Når glasset står kjølig, vil prosessen gå langsomt videre, og rike smaker utvikler seg. 

Hilsen Bente
 

Jeg holder
kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.

Se alle tilbud i nettbutikken her. www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs (1).jpg


Online kurs i fermentering er her!

Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

nettbutikken_ Se_tilbud_2.jpg