Denne uken er det fokus på antibiotikaresistens

Den 18. november, for et par dager siden, var det europeisk dag for fokus på en alvorlig trussel i vår tid, antibiotika resistens! Hele uke 46 skal være en “antibiotika-uke”. Over hele verden settes da fokus på hva vi kan gjøre for å forhindre utvikling og spredning av antibiotikaresistens.

Bildet er hentet  HER

Bildet er hentet HER

Fermentert surkål, kimchi, rødbetkvass, kefir, kombucha m.m. kan ikke erstatte antibiotika. Men til å styrke immunforsvaret, er naturlige, naturnære matvarer- slik som fermentert kost - sterke bidragsytere. 

En rikholdig tarmflora kan styrke ditt immunforsvar og kan beskytte mot sykdom og mot psykisk ubalanse.
 
70 - 80 % av ditt immunforsvar befinner seg i tarmen. Stell derfor pent med dine indre venner, bakteriene og de andre mikrobene som lever i tarmen din. Mikrobene er dine gode beskyttere på mange plan i livet ditt. De kan være en hjelp til begrensning av antibiotikabruk.

Landbruket bruker tonnevis med antibiotika hvert år, heldigvis mindre i Norge enn i andre land vi kan sammenlikne oss med. Rester av sprøytemidler i maten vår kan ha negativ effekt på økosystemet i tarmen.

Roundup er et sprøytemiddel som brukes mye i Norge. Virkestoffet i Roundup er glyfosat. Det verste med glyfosat er at det ødelegger biologisk rikdom i jord, på og i planter, med påfølgende effekter på vår helse. Dårlig søvn og depresjon er relatert til dette. Glyfosat er et antibiotikum og er patentert som et antibiotikum. Mitt råd er å velge økologisk mat.

Ordliste:
Mikrobiota er samlebetegnelse for bakteriene, sopp, virus m.m. som befinner seg i tarmen.
Mikrober er alle de små, levende tingene som man må ha et kraftig mikroskop for å kunne se.
Mikrobiom er mikroorganismene på og/eller i kroppen inkludert deres gener.
Antibiotika, betyr “mot liv”.

Du skal helst ha mer enn 1000 forskjellige bakteriestammer i tarmen. Bakteriene kan, langt på vei, beskytte deg mot sykdom og at du da må anvende antibiotika. Tarmen din er et viktig økosystem. Mangfold og balanse er nødvendig for at et økosystem skal fungere optimalt.

Siden 1960-årene har vi som lever i en industrialisert, urban verden mistet mange av bakterietypene i tarmen. Det ser ennå ikke ut til at man er villig til å se på grunnårsaken til at økosystemene både utenfor oss og inni oss reduseres, og at så mange arter forsvinner for godt.

Det er gått så langt, at i disse dager har forskere begynt å tenke på at vi må opprette et slags bakteriehvelv som skal sikre menneskeheten tilgang til livsoppholdende mikroorganismer i fremtiden. På Svalbard har vi et frøhvelv der vi passer på frø fra hele verden, slik at man der kan hente frø ved krisesituasjoner. Permafrosten gjør at Svalbard egner seg til dette (inntil klimaforandringene smelter permafrosten). The New York Times hadde for et par dager siden, 18. nov 2018 en artikkel om dette.

The Guardian har også en fin artikkel om dette, klikk HER

Et lager av utrydningstruede bakterier og andre mikrober. Arktis kan kanskje egne seg til et slik bakterielager.

Et lager av utrydningstruede bakterier og andre mikrober. Arktis kan kanskje egne seg til et slik bakterielager.


Gjør alt du kan for å unngå antibiotika! Styrk tarmen og immunsystemet best mulig:
- Spis ren, enkel og naturnær mat.
- Spis mye grønt - av alle slag.
- Spis planter som inneholder mye polyfenoler (Les mer om dette HER)
- Spis fiberrik, variert kost.
- Unngå kunstige søtningsstoffer.
- Unngå prosessert fabrikkmat - og fastfood. Produksjonsmåte er ikke skrevet på innholdsfortegnelsen!
- Prosessert mat inneholder ofte fortykningsmidler, emulgator osv. Dette er stoffer som gjør laboratoriemus fete, og man mener at de skader tarmens mikrobiota.
- Unngå alt som er raffinert. Fra naturens side kommer karbohydrater pakket inn i fiber, ikke spis mat der disse fibrene er fjernet.
- ”Quick-fix”- produkter kan gjøre mer skade enn gavn. Vær skeptisk til kapsler, piller og pulver, selv om reklame lover gode helseeffekter. Inulin er et gúnstig fiber som finnes naturlig i noen matvarer, bl. a. finnes det rikelig med inulin i jordskokk. Inulin i pulverform er ikke å anbefale, nylig studie viser uheldige helseeffekter av dette, men i sin naturlige form er inulin veldig gunstig som prebiotisk mat for tarmbakteriene. (Les mer om dette HER)
- Skap et hyggelig, sunt innemiljø i hjemmet ditt. Grønne planter kan være medvirkende til dette.
- Vær bevisst på alt du omgir deg med, smører på deg, kler deg i, vasker med…
- Hold kroppen i bevegelse.
- Oppsøk naturen hvis du lever i by.
- Lær deg å fermentere.

sustainable architecture.jpgJeg har mange eksempler på kursdeltakere som har fått god helsehjelp av levende, fermenterte produkter. Jeg skriver levende, fordi en del fermenterte grønnsaker og annet fermentert som er til salgs er blitt pasteurisert, noe som gjør at de probiotiske bakteriene dør.

Gi deg selv og dine nærmeste den viktige gaven det er å fermentere friske grønnsaker og annet. Mange som har gått kursene mine, enten i Oslo eller nettkurset, er blitt helt “hekta”, slik som meg selv. Begeistringen tar liksom ingen ende når man holder på med dette, og hva er vel bedre nå du virkelig kjenner at det fermenterte gjør godt for hele deg.

Oslokursene mine har jeg holdt jevnlig i mer enn 5 år, og de har vært fullbooket nesten hver gang. Noen deltakere har tatt veien fra hele landet. Men ikke alle kan komme langveis fra, derfor fikk jeg hjelp (av Kult Byrå) til å lage nettkurset mitt som mange har satt pris på.

Nettkurset kan du se når du vil og så ofte du vil. Dette gir en god og grundig innføring i fermenteringens fantastiske verden.
https://fermentering.com/om-kurs/


Hilsen Bente

 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs (1).jpg