Løvetann er trendy - kimchi med løvetann

Jeg var ute i vår gamle eplehage i dag. Der vokser det mye fint nå. Nydelige skudd av brennelse, ferske løvetannblader, gressløk...
Jeg sanket inn en god del som jeg tenkte jeg skulle bruke til en kimchi. Da jeg kom inn igjen, tok jeg en titt innom Facebook. Der så jeg at noen på siden "Hageglade på Facebook" forslo at vi må lansere løvetann i hagen som trendy. Det er jeg med på. Kjempegod idé. Løvetann - og hager med masser av løvetann - er trendy! :-)

 

Hagen gir meg verdifulle vekster som løvetann og brennesle!   

Hagen gir meg verdifulle vekster som løvetann og brennesle!

 

Løvetann ER trendy! Mange har jo oppdaget viktigheten av en sterkest mulig - og rikest mulig sammensetning av mikrober i tarmen vår. Et grunnlag for god helse ligger i tarmen! Tenk da på hvor fantastisk løvetann er for tarmens mikrobiota! Jeg har tidligere nevnt løvetann som en viktig plante med mye prebiotiske fibre i innlegget "Nyttig mat for tarmens bakterieflora".

Løvetann har medisinske egenskaper som gjør at alle bør sanke denne planten (pass på at du plukker i område som ikke er forurenset av sprøytemidler og annen gift). Lag te av løvetannens rot, blader og blomster. Fermenter løvetannknopper og blader, lag vin av blomstene...

Nå skal jeg lage kimchi der løvetann blir en av ingrediensene:

Du kjenner igjen løvetannblader, brennesle og groblad. Tre ville vekster fra naturen. Bruk dem!   

Du kjenner igjen løvetannblader, brennesle og groblad. Tre ville vekster fra naturen. Bruk dem!

 

Kimchi er en koreansk nasjonalrett. Den består av fermenterte grønnsaker i forskjellige variasjoner. Det sies at hver familie i Korea har sin egen oppskrift og det finnes da selvfølgelig millioner av forskjellige kimchioppskrifter. Den jeg la ut i blogginnlegget mitt "Kimchi - steg for steg", regnes nok av mange her i vesten som en ganske vanlig kimchi. 

I dag har jeg plusset på millioner av kimchioppskrifter med min egen :-) Jeg er vanligvis veldig grundig og nøye av meg, men når det kommer til oppskrifter, er jeg ofte litt omtrentlig. Mitt kreative sinn liker ikke at ting låses i faste kilogram og strikte millilitere. Derfor har jeg ikke mål på hvor mye jeg brukte av de forskjellige ingredienser i dag. Du finner mer nøye beskrivelse i dette blogginnlegget, og da kan du eksperimentere deg frem når du vil lage din egen variant :-)

SISTE: Jeg har laget en mer nøyaktig oppskrift i heftet "Fermentering om våren", klikk HER

Ingredienser til dagens løvetannkimchi:
2 kinakål
gulrot
rettish
vårløk
gressløk
hvitløk
løk
ingefær
løvetannblader
brennesle
groblad
salt
fiskesaus
saften av 1/2 appelsin
rismel
koreansk chili gochugaru
 

Kinakålen har ligget og saltet seg i noen timer. Nå er den skyllet i rennende vann. 

Kinakålen har ligget og saltet seg i noen timer. Nå er den skyllet i rennende vann. 

Kinakålen er kuttet i passe spisestykker. Og så blander vi alle naturens vekster sammen.

Kinakålen er kuttet i passe spisestykker. Og så blander vi alle naturens vekster sammen.

Jeg er utrolig glad for mine ekte, autentiske, koreanske kimchi-krukker. Det krevdes mye leting og søking for å skaffe disse. I disse krukkene trives kimchien veldig godt. Men du kan fint fermentere kimchi i andre glass eller krukker.    

Jeg er utrolig glad for mine ekte, autentiske, koreanske kimchi-krukker. Det krevdes mye leting og søking for å skaffe disse. I disse krukkene trives kimchien veldig godt. Men du kan fint fermentere kimchi i andre glass eller krukker. 

 

Se mer om kimchi HER

Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

Online_kurs.jpg

 

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

 

Se_tilbud_2.jpg