Fermentert rødbethummus

Rødbetkvass er en av de tingene jeg stadig lager. Denne friske, fermenterte rødbetdrikken har utrolig mange helsebringende egenskaper, og den er med i mitt "må ha"-sortiment. Jeg har en god oppskrift på rødbetkvass i heftet mitt "Fantastisk med fermentering".
Se nettbutikk.

 

Om ikke mange dagene er dette en ferdig rødbetkvass. Hører til i mitt "må ha"-sortimentet.

Om ikke mange dagene er dette en ferdig rødbetkvass. Hører til i mitt "må ha"-sortimentet.

Studier viser at rødbeter har blodtrykkssenkende og kolesterolsenkende egenskaper, og den fremmer fysisk prestasjon (det drikkes mye rødbetjuice før "Oslo maraton"). Undersøkelse har vist at sykkelryttere hevet sitt kondisjonsnivå med 16 % etter at de hadde drukket rødbetjuice.

Nitrat i rødbeten skaper den prestasjonsfremmende effekten. Allerede i munnen, starter omdanningen av stoffet nitrat (unngå desinfiserende midler slik som munnskyllemidler). Det omdannes til naturlig nitritt som får blodårene til å "slappe av" og vide seg ut. Dermed blir det en større blodtilstrømming til muskler og indre organer. Leveren har stor glede av dette. Rødbetkvass kan virke avgiftende

Også hjernen får økt blodtilførsel, derfor er rødbete også bra mot demens, viser undersøkelser.

Når man lager rødbetkvass, deler man rødbetene i biter, man fermenterer disse i vann med salt og litt krydder, de fermenteres aller best i glass med gjærlås, i omtrent 3 - 6 dager. Deretter siles rødbetkvassen over på flasker som settes kjølig. Rødbetbitene vi da sitter tilbake med, er jo kjempefine å spise i forskjellige varianter - f. eks. som fermentert rødbethummus.
 

Bentes fermentering med Lellas og Oles fantastiske olivenolje fra Umbria i Italia. De dyrker og presser selv! Olivenolje jeg stoler på!

Bentes fermentering med Lellas og Oles fantastiske olivenolje fra Umbria i Italia. De dyrker og presser selv! Olivenolje jeg stoler på!

De fermenterte rødbetene inneholder gunstige bakterier som din viktige mikrobiota/tarmflora kan ha stor glede av. I tillegg inneholder de prebiotiske fibre som er nyttig mat for dine indre venner, bakteriene i tykktarmen.

Rødbeter er en god kilde til glutamin, en essensiell aminosyre som kan bidra positivt til god tarmhelse og en sunn tarmslimhinne (mukosa).


I dag har jeg laget en rødbethummus av fermenterte rødbetbiter. Den er kjempegod! Anbefales! Blir sikkert med på min liste over "må ha" :-) Kan brukes som pålegg, som grønnsakdip, ved siden av kjøtt eller fisk - egentlig til hva som helst.

Her er mer nyttig mat våre forskere anbefaler!

 

Oppskrift på Bentes rødbethummus:

330 g rødbeter (inkludert ingefær fra kvassoppskriften)
500 g kikerter
4 ss tahin (sesampasta)
4 hvitløkfedd
1 1/2 ts uraffinert havsalt
saften av 1 sitron
1/2 - 1 dl god olivenolje (tilsettes langsomt under kjøring i prosessor)

Alt kjøres til en jevn masse i foodprosessor.

NB! Smak deg frem, og bestem selv om du vil justere oppskriften.

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg