Fermentere bønner og bønnespirer

Bønner kan være nyttig i et variert kosthold! Men mange får problemer med bønner fordi de kan skape mye luft og ubehag. Kan spiring og fermentering være en løsning? Les mitt blogginnlegg om dette!

I Fb-gruppen "Fermentering" som jeg administrerer, fikk jeg i dag et spørsmål etter å ha lagt ut denne videoen:

 

Spørsmålet var:
- "Bønner er vel kjent for å skape gass :) Er det kun bønnespirer i glasset? Trodde ikke det ville være nok bakterier her siden de ikke dyrkes i jord?"
 


Mitt svar: 
Det er bønner, vann og litt salt (ca 1 ss. pr. liter vann) i glasset, pluss et par kålblader som dekker det hele.

Ja, bønner kan være problematisk for mange, fordi de kan skape så mye gass. De inneholder dessuten lektiner og fytinsyre som kan gi ubehag og plager. Antinæringsstoffer, slik som fytinsyre, kan hemme opptak av en del næringsstoffer, slik som magnesium, kalsium, jern og sink. Lektiner kan bidra til betennelse og at tarmen får økt gjennomtrengelighet, noe som kan føre til at uønskede stoffer lekker gjennom tarmbarrieren og inn i kroppen. Les mer HER
 
Når man spirer og deretter fermenterer bønnene, vil lektiner og fytinsyre betraktelig reduseres og gi bedre fordøyelighet. Derfor er spiring pluss fermentering en god måte å unngå gassdannelse og oppnåelse av best opptak av næring. Spirede, fermenterte bønner bør allikevel ikke nytes rå, de skal kokes.

Interessant å kjenne til, er at planter inneholder forsvarsverk, til dels giftige kjemikalier, som skal beskytte planten mot angrep av små dyr, litt større dyr og store dyr (inkludert mennesker). Derfor er koking, spiring og fermentering gode måter å redusere disse plantekjemikaliene.  

I heftet "Fermentering om vinteren", finner du oppskrift og fremgangsmåte på spiring og fermentering av bønner. Heftet finner du i nettbutikken HER

I heftet "Fermentering om vinteren", finner du oppskrift og fremgangsmåte på spiring og fermentering av bønner. Heftet finner du i nettbutikken HER

 
Bønnene mine er dekket med et par kålblader som har massevis av de gunstige jordbakteriene på seg. Disse jordbakteriene er mer en nok til at fermenteringen kommer i gang og kan bli så kraftig boblende som du ser på videoen.

Vel og merke bruker jeg økologisk kål som har rikelig med gode bakterier på seg, fra et jordsmonn (se blogginnlegg om trygghet) som er rikest mulig på levende mikrober 🌱💚


Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.


Her er link til KURS


Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs.jpg