Fermentere bønner og bønnespirer

Bønner er nyttig i et variert kosthold! Men noen får problemer med bønner fordi de kan skape mye luft og ubehag. Kan spiring og fermentering være en løsning?

I Fb-gruppen "Fermentering" som jeg administrerer, fikk jeg i dag et spørsmål etter å ha lagt ut denne videoen:

 

Spørsmålet var:
- "Bønner er vel kjent for å skape gass :) Er det kun bønnespirer i glasset? Trodde ikke det ville være nok bakterier her siden de ikke dyrkes i jord?"
 


Mitt svar: 
Det er bønner, vann og litt salt (ca 1 ss. pr. liter vann) i glasset, pluss et par kålblader som dekker det hele.

Ja, bønner kan være problematisk for mange, fordi de kan skape så mye gass. De inneholder dessuten lektiner og fytinsyre som i store mengder kan gi ubehag og plager hvis man har trøbbel med tarmen. Fytinsyren kan hemme opptak av en del næringsstoffer, slik som magnesium og sink. Lektiner kan bidra til betennelse og at tarmen får økt gjennomtrengelighet, noe som kan føre til at uønskede stoffer lekker gjennom tarmbarrieren og inn i kroppen.
 
Når man spirer og deretter fermenterer bønnene, vil lektiner og fytinsyre reduseres og gi den beste fordøyelighet. Derfor er spiring pluss fermentering en god måte å unngå gassdannelse og oppnåelse av best opptak av næring. Spirede, fermenterte bønner kan nytes rå! 

Ved spiring og fermentering vil fibrene i bønnene bevares, og de er uvurderlige for vår helse!

I heftet "Fermentering om vinteren", finner du oppskrift og fremgangsmåte på spiring og fermentering av bønner. Heftet finner du i nettbutikken   HER

I heftet "Fermentering om vinteren", finner du oppskrift og fremgangsmåte på spiring og fermentering av bønner. Heftet finner du i nettbutikken HERNoen av våre beste venner befinner seg i tykktarmen!  
Den oppadgående tykktarmen er et fermenteringsorgan! De gunstige bakteriene som befinner seg der, fermenterer prebiotiske kostfibre vi ikke kan fordøye selv! Av fermenteringen de utfører, gir de oss produkter som butyrat (smørsyre) som er utrolig viktig for vårt energinivå og immunforsvar! 

Bakterievennene produserer også litt tarmgass når de får kose seg med rikelig med prebiotiske fibre, og det skal vi bare være glade for! 😏 Så lenge det er gass er det liv!

Bønnene mine er dekket med et par kålblader som har massevis av de gunstige jordbakteriene på seg. Disse jordbakteriene er mer en nok til at fermenteringen kommer i gang og kan bli så kraftig boblende som du ser på videoen.

Vel og merke bruker jeg økologisk kål som har rikelig med gode bakterier på seg, fra et jordsmonn (se blogginnlegg om trygghet) som er rikest mulig på levende mikrober 🌱💚

Hilsen Bente

 

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg