Fermentert cashew-sjokopålegg

Det var Nils Leidal som bor alene på høyfjellet i Telemark, “der ingen skulle tru at nokon kunne bu”, som ga meg idéen, i NRK TV sitt program om ham. Han spiser pannekaker med hjemmelaget cashew-sjokopålegg til frokost hver dag.

Cashewnøttene bløtlegges i vann. Tilsett gjerne litt vanlig hodekål, det tilfører melkesyrebakterier.

Cashewnøttene bløtlegges i vann. Tilsett gjerne litt vanlig hodekål, det tilfører melkesyrebakterier.

Jeg velger selvsagt å fermentere pålegget. Fermenteringen gir så mange ekstra fordeler. Det som kalles antinæringsstoffer i cashewnøttene nøytraliseres av at vi bløtlegger og fermenterer dem. Pålegget blir da lett fordøyelig og næringsstoffene tas lett opp i kroppen. Sink, som det finnes rikelig av i nøttene, kan nå enkelt tas opp og nyttiggjøres.

Sink, vitamin D og vitamin K er stoffer det i disse dager pekes på som viktige for å styrke immunresponsen.

En balansert mikrobiota/mikrobiom med et rikt mangfold av mikrober, forbindes med nivået av aktivt vitamin D i kroppen, viser ny studie.

Fermentert surkål og annet levende fermentert inneholder vitamin K 2 i naturlig sammensetning!

Jeg er ingen tilhenger av kosttilskudd i form av kapsler, piller, pulver etc., (unntatt i spesielle tilfeller, selvsagt). Jeg foretrekker mat av god kvalitet! Jeg er av den oppfatning at naturen lager bedre sammensetninger for kroppen vår enn pille- og kapselprodusentene.


Dette trenger du:

4 dl cashewnøtter (ca 260 g)

2 1/2 ss kakaopulver

2 - 3 ts ekte kanel (Regulerer blodsukker. Virker mettende og kan derfor hjelpe til med vektnedgang.)

ca 2 ts honning (eller litt lønnesirup) (valgfritt)

3/4 ts uraffinert havsalt (eller annet kvalitetssalt uten tilsetninger)

hodekål, ett blad eller to (tilfører melkesyrebakterier),
bruk eventuelt 1 - 2 ss myse eller fermentert surkålsaft.

ca 3 ss vann

Målene: Jeg bruker måleskjeer. 1 ss tilsvarer 15 ml, og 1 ts tilsvarer 5 ml.

Jeg bruker økologiske produkter!

Kakaopulveret er produsert av rå kakaobønner og er helt uten tilsetningsstoffer. Det inneholder de gode stoffene som kalles polyfenoler og stimulerer nyttige bakterier i tarmen. Les mer om dette i blogginnlegget: “En superstjerne i tarmens mikroflora, Akkermansia muciniphila.”

Hvis du ønsker, kan du bytte ut honningen med litt lønnesirup. Du kan selvsagt regulere hvor mye honning/lønnesirup du ønsker å bruke. Selv foretrekker jeg minimal mengde av det søte.

Uraffinert havsalt, cashewnøtter, ferdig blandet sjokopålegg som skal settes til fermentering, ekte kanel (Ceylon), honning, gochugaru chiliflak (skal prøve å smaksette liten porsjon med chili).

Uraffinert havsalt, cashewnøtter, ferdig blandet sjokopålegg som skal settes til fermentering, ekte kanel (Ceylon), honning, gochugaru chiliflak (skal prøve å smaksette liten porsjon med chili).

Slik gjør du:
Bløtlegg nøttene i vann, i kjøleskapet, over natten.
Legg nøttene i en kjøkkenmaskin, tilsett de andre tingene og kjør til du får en passe jevn blanding.
Putt blandingen over i et glass som passer i størrelse. Glasset skal være omtrent fullt.
Kutt opp et lite kålblad som du legger inn i blandingen. Dette tilfører masse av de gunstige melkesyrebakteriene som vi fermenteringsentusiaster liker. Kålen kan du fjerne etter 3 - 4 dager.

Myse eller surkålsaft er vanligvis unødvendig, men kan eventuelt brukes i denne oppskriften i stedet for kål. Les mer om dette her: “En fordel å bruke “starter” i grønnsakfermenteringer?"

Lukk glasset med tett lokk, og ikke slipp til luft!

La stå i jevn romtemperatur (20- 22 C) i 1 - 2 døgn. Sett deretter glasset kjølig.

Når jeg har laget dette, har det blitt spist opp ganske raskt, derfor kan jeg dessverre ikke tipse om hvor lang holdbarhet det har. Men fermentering skaper jo generelt svært lang holdbarhet.

Vel bekomme!

cashew sjokopålegg.jpeg

Fermentering er blitt populært. Lær å fermentere grønnsaker, kefir, rødbetkvass, kombucha… Det er ganske enkelt, og det er utrolig spennende, sunt og godt.

Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.

Her er link til KURS

Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs (1).jpg