Fermenterte rødbeter
Fermenter grovraspede rødbeter sammen med litt kål og chili! Etter noen uker har du tilgjengelig en blanding som er ypperlig på smak. Perfekt å bruke som en liten smaksopplevelse sammen med annen mat. Rødbetens og kålens helsebringende egenskaper, spesielt som fermentert, gjør denne oppskriften til en fortreffelig kombinasjon!
Rødbetens helsebringende egenskaper.
Rødbeter er en god kilde til glutamin, en essensiell aminosyre som bidrar til god tarmhelse og en sunn tarmslimhinne (mukosa). Les flere fakta om rødbeter og helse i dette blogginnlegget.
Jeg har skrevet mye om rødbeter tidligere. De helsebringende egenskapene er imponerende.
Den svenske pensjonerte forskeren Karl Arfors klarte å redusere “alderen” på egen hovedpulsåre (aorta) med 50 år ved å drikke rødbetjuice og kutte ut sukker. https://www.svd.se/aortan-50-ar-foryngrad--bytte-socker-mot-rodbetsjuice
Jeg har laget rødbetkvass, et fermentert uttrekk fra rødbeter, siden jeg begynte med fermentering i 2010/11. Det går ikke en dag uten noen klunker rødbetkvass eller annet fermentert av rødbeter. Lær å lage rødbetkvass i mitt NETTKURS.
Sats på økologisk og fermentert! Se studie:
”Conclusion: The obtained results indicate that ORGANIC- and CONVENTIONAL-produced beetroots and fermented beetroot juices have different chemical properties and different impacts on cancer cells. It is necessary to continue research on this topic in order to confirm and understand the achieved results.”
Oppskrift:
rødbeter 1300 g
kål 150 g
1 ts gochugaru chiliflak (eventuelt ca 1/2 ts kayennepepper eller 1 fersk chili, finhakket)
salt 4 ts - tilsvarer 25 g. (Jeg bruker uraffinert havsalt uten tilsetninger)
et kålblad som som skal dekke grønnsakblandingen
Fremgangsmåte:
- Grovrasp rødbetene (finraspet går ikke bra), eventuelt skjær strimler (julienne) med kniv eller mandolin.
- kutt kålen i tynne strimler
- bland dette godt sammen med saltet og chilien
- bearbeid og kna litt i blandingen til væske siver ut av den
- press blandingen godt ned i et glass som passer i størrelse (jeg brukte 1.8 liters glass)
- pakk et kålblad over blandingen
- sett en glasstyngde oppå kålbladlokket. (Stein plukket i naturen kan inneholde helseskadelige tungmetaller)
- rikelig med væske skal nå dekke hele blandingen.
La glasset stå til fermentering noen dager i romtemperatur (20 - 22 C), deretter setter du det litt kjøligere. Etter et par uker kan du sette det i kjøleskap eller kald kjeller.
Etter tilsammen 3 uker er det lov å åpne glasset og smake, og du kan gjerne spise av det nå. Har du tålmodighet til å vente 4 - 6 uker eller mer, vil fermenteringen din være enda rikere og friskere på smak, enda lavere på karbohydrater, og med betraktelig redusert innhold av antinæringsstoffer (lektiner, oxalater, tanniner etc). God kvalitet tar ofte litt tid.
Bli en trygg og sikker fermenterer!
Lær grunnleggende kunnskap i NETTKURSET. Spar penger ved at du slipper å kaste den ene grønnsakblandingen etter den andre. Dessverre er ikke alle oppskrifter som verserer av god kvalitet, og mange mister motet når de opplever mislykkede fermenteringer. Få gode tips og bli trygg med Bentes NETTKURS, du kan se det når det passer for deg, og du kan se det om og om igjen.
Bildet over viser et annet forslag til en salat du lager kjapt. Ingen sak når du har fermenterte rødbeter stående klare til bruk.
Les innlegget “Salat med fermenterte rødbetbiter”.
Fermentering er blitt populært. Lær å fermentere grønnsaker, kefir, rødbetkvass, kombucha… Det er ganske enkelt, og det er utrolig spennende, sunt og godt.
Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.
Her er link til KURS
Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'