Superenkel guacamole

Hvis du, som jeg, alltid har fermentert surkål i kjøleskapet, har du muligheten til å lage en rask og enkel guacamole - når som helst. Du trenger egentlig bare avocado, og surkålen har du jo allerede. Bland disse to ingrediensene, og du har en nydelig guacamole.

 

Verdens enkleste guacamole laget i en fei på hytta Utsikten :-)

Verdens enkleste guacamole laget i en fei på hytta Utsikten :-)


Første forsøk ble godt mottatt her i huset (hytta), den var borte vekk og oppspist på et blunk.

I dag har jeg laget en litt sprekere variant, enkel som bare det, den også :)

Dette trenger du:
- 2 avokadoer (jeg brukte to små - slike som man kjøper i et nett)
- ca 2 dl fermentert surkål eller rødkål
- ca 1/2 ts cayennepepper (dette krydderet varierer litt i styrke, så prøv deg frem) Bruk gjerne litt finhakket fersk chili i stedet.
- 2-3 hvitløksfedd (jeg liker hvitløk!)

 

Guacamole Utsikten3.JPG


Slik gjør du:
Fjern stenen fra avocadoene.
Løft avocadokjøttet ut fra skallet og mos det med en gaffel.
Press hvitløken med hvitøkspresser (eller finhakk) og bland inn i avocadomassen.
Tilsett chili eller cayennepepper.
Tilsett den fermenterte surkålen.
(Oppskrift på min klassiske surkål finnes i heftet "Fantastisk med fermentering".)

Enkelt å lage, sunt og godt. Avocado er utrolig næringsrikt og inneholder det gode fettet. Levende, fermentert surkål som ikke er pasteurisert, inneholder massevis av probiotiske bakterier. I tillegg er den prebiotisk, det vil si at den har nyttige fibre som er mat for dine viktige tykktarmbakterier  (les dette blogginnelegget)

Enkelt å lage, sunt og godt. Avocado er utrolig næringsrikt og inneholder det gode fettet. Levende, fermentert surkål som ikke er pasteurisert, inneholder massevis av probiotiske bakterier. I tillegg er den prebiotisk, det vil si at den har nyttige fibre som er mat for dine viktige tykktarmbakterier (les dette blogginnelegget)


Bland godt og putt over på et glass med lokk som du setter kjølig. Bra at guacamolen får litt tid på seg (kanskje et par timer?) til å utvikle fantastisk smak.

Surkålen er såpass syrlig, at du vil sannsynligvis ikke savne sitronsaft eller lime som ofte er med i guacamoleoppskrifter. Smak deg frem, og hvis du ønsker, tilsetter du litt allikevel.

Finhakket rødløk skal nok med neste gang jeg lager dette, det gir jo også litt "sting" til en guacamole. Løk i alle fasonger er dessuten nyttig mat for tarmens mikrober (bakterier m.m.). De vil gjøre sitt beste for at du skal ha det bra både fysisk og psykisk - til gjengjeld for at du gir dem god, naturlig mat!

 

Så enkelt og så godt. Bra å slippe kunstige tilsetninger slik som emulgator  (les dette blogginnlegget) , konserveringsmidler, surhetsregulerende midler, kunstig aroma, fargestoffer...

Så enkelt og så godt. Bra å slippe kunstige tilsetninger slik som emulgator (les dette blogginnlegget), konserveringsmidler, surhetsregulerende midler, kunstig aroma, fargestoffer...

Guacamole på denne måten kan faktisk være en hjelp til å gå ned i vekt. Det umettede fettet i avokado kan hjelpe kroppen din til å utløse et hormon som kalles oleoyletanolamid (litt av et navn). Dette er et hormon som kan bidra til å temme din sultfølelse, sier de som har undersøkt dette.

Fibrene i surkålen og avokadoen er også med på å gi en god metthetsfølelse som varer. Chili (cayenne) er også en interessant vekst som kan bidra til vektreduksjon.

Hvordan bruke guacamole á la Bentes fermentering
- til taco og pizza
- som dip til staver av gulrot, kålrot, små blomkålbuketter, brokkoli...
- som pålegg
- som snacks når man fyser på noe
- som garnityr til fisk, grillmat...
- som salatdressing


Salaten jeg lagde som tilbehør til middagen i kveld ble utrolig god med guacamole som dressing:

Salat med chikori/endive, miks av økologiske grønne blader, brokkolispirer. Guacamolen ble tilsatt som en dressing, og det fungerte godt. Veldig godt!

Salat med chikori/endive, miks av økologiske grønne blader, brokkolispirer. Guacamolen ble tilsatt som en dressing, og det fungerte godt. Veldig godt!

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.

Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs (1).jpg


Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. Du kan se onlinekurset når du vil og så ofte du vil.
Se mine kurstilbud her. 

  
Se_tilbud_2 (1).jpg