Geitrams - fermenter din egen "Ivan-te"

Jeg har funnet geitramsstedet mitt. Plantene står friske og frodige, tett i tett, og de er ennå ikke kommet i blomst. En perfekt tid for å plukke blader.  Bladene skal fermenteres og brukes til te, "Ivan-te"!

Geitrams1 18.6.18.JPG

For en fantastisk plante. Ikke bare er den vakker, den tilbyr oss mat og medisin gjennom hele sin vekstperiode også.

Jeg lærer meg - og erfarer - forskjellige ville veksters egenskaper over lang tid. Selv om jeg har brukt geitrams til en viss grad i flere år, er det vel først i år, tidlig sommer 2018, at jeg synes jeg kjenner denne planten godt. Og det er jo fantastisk å ha tilgang til en slik fin medisinsk plante - så lett tilgjengelig i naturen. Den trives og vokser gjerne i områder hvor det har vært skogshogst eller skogbrann. Men du finner den mange andre steder også. Bare ikke plukk langs veier og i veigrøfter, der er det fare for forurensning.  

Mer informasjon om geitrams finner du her:
http://www.rolv.no/urtemedisin/medisinplanter/epil_ang.htm


Tidlig vår kan vi bruke de unge skuddene slik vi bruker asparges.

Litt senere, når planten er blitt stor - helst før blomstring - er det tid for å sanke bladene som vi kan fermentere og bruke til te. Det er først og fremst bladene vi forbinder med medisinske egenskaper! Ved problemer med mage/tarm, for eksempel ved overvekst av Candida albicans, kan te av geitramsblader være en god medisin. Bladene har betennelseshemmende og beroligende egenskaper. 

I det siste har jeg fått vite at russerne, og andre folk i øst-Eurupa som bruker denne teen mye, kaller den "Ivan-te" eller "Ivan Chai". 

 

Bladene kan tørkes og brukes til te. Jeg velger å fermentere bladene før jeg tørker dem. Fermentering forsterker de positive egenskapene i ville vekster og grønnsaker. Smak, virkning, holdbarhet... det er så mange grunner til å fermentere.

Bladene kan tørkes og brukes til te. Jeg velger å fermentere bladene før jeg tørker dem. Fermentering forsterker de positive egenskapene i ville vekster og grønnsaker. Smak, virkning, holdbarhet... det er så mange grunner til å fermentere.

Se mitt blogginnlegg fra ett år tilbake.
https://fermentering.com/blogg/2017/8/27/geitrams-kan-bli-til-den-nydeligste-te

Blogginnlegget mitt Gundruk - fermentering i Nepal gir også en god fremgangsmåte for naturlig fermentering av grønne blader.

Tips: Geitramsbladene inneholder tanniner (garvesyre) og kan med fordel brukes når man fermenterer agurker. Tanniner hjelper til å holde agurkene sprø og crispy. Les om fermentering av agurker HER


Blomstene er spiselige. Tørk dem, eller bruk dem ferske. Lag uttrekk/saft. Du kan bruke dem som et fargerikt innslag i en frisk, blandet salat. Den gjør seg også godt i en urtete. 

Min sønn Leo setter pris på naturens og fjellets gleder. Her i vakker omfavnelse av geitramsblomster. Jotunheimen, Eidsbugarden. På Urtekilden,  Rolv.no.  kan du finne informasjon om geitrams og andre ville vekster. En uvurdelig og fantastisk kilde.

Min sønn Leo setter pris på naturens og fjellets gleder. Her i vakker omfavnelse av geitramsblomster. Jotunheimen, Eidsbugarden.
På Urtekilden, Rolv.no. kan du finne informasjon om geitrams og andre ville vekster. En uvurdelig og fantastisk kilde.


Oppskrift og fremgangsmåte:

Hold i toppen av geitramsplanten med en hånd. Den andre hånden drar du nedover stilken og drar med deg bladene (ta litt, jeg liker ikke ta absolutt alt på hver plante). 

Når du er kommet hjem, henter du frem den kjevlen du har. Hvis du ikke har en kjevle, kan du bruke en tom flaske. Gi bladene - i små porsjoner - en skikkelig omgang med kjevlen.   

Gi bladene en grundig behandling med kjevle.

Gi bladene en grundig behandling med kjevle.

Når du har kjevlet bladene, er det tid for en omgang mellom håndflatene dine. Rull en liten porsjon mellom håndflatene, bladene skal bli våte og mørke på farge.

Stapp bladene godt sammen i et glass. Legg deg på av all tyngde, eller bruk et redskap til å stamper bladene tett sammen. Det skal ikke være luftlommer i blandingen.

Det sikreste er å fylle glasset helt fullt slik at det er minimalt med luft tilbake i glasset. Luft er en fiende når vi fermenterer.

Noen velger å fylle på vann. Jeg har tidligere klart med uten, men dette kan være et godt alternativ for å sikre vellykket fermentering. La vannstanden stå over overflaten av bladene, da er du sikret lufttett (anaerob) fermentering. 

Lukk glasset, det skal være helt tett lokk, snu det opp ned og ikke åpne det igjen før det er gått 2 - 4 dager. La glasset stå mørkt. Når du ser at bladene har skiftet farge, er de klare for neste steg som er tørking.

Bladene står tett sammenpresset i lufttett glass. Jeg anbefaler å fylle glasset helt fullt som beskrevet i teksten ovenfor. (Glasset mitt som vises på bildet er ikke fullt nok!) Snu glasset på hodet og la det stå i 2 - 4 dager.

Bladene står tett sammenpresset i lufttett glass. Jeg anbefaler å fylle glasset helt fullt som beskrevet i teksten ovenfor. (Glasset mitt som vises på bildet er ikke fullt nok!) Snu glasset på hodet og la det stå i 2 - 4 dager.

Da er det bare å vente... (Jeg har oppdatert litt, og det siste er at du bør fylle glasset HELT FULLT - gjerne fyll på litt vann også - og deretter sette det på hodet. Se ovenfor.)

Da er det bare å vente... (Jeg har oppdatert litt, og det siste er at du bør fylle glasset HELT FULLT - gjerne fyll på litt vann også - og deretter sette det på hodet. Se ovenfor.)


La bladene fermentere i 2 - 4 dagers ved 20 - 24 grader. 

Tips: Hvis det er veldig varmt i været, kan du bruke en kjølebag med et kjøleelement for å regulere varmen litt ned.

Etter ferdig fermentering er det tid for å tørke bladene. Legg dem jevnt utover på et brett. Tørk dem på svak varme (40 - 55 C går bra) med ovnsdøren på gløtt - eller bruk dehydrator hvis du er så heldig å ha det. Du må være sikker på at absolutt alt er blitt knusk tørt før du putter geitramsbladene dine over på glass for oppbevaring.

 

Ferdig fermenterte blader soltørkes.

Ferdig fermenterte blader soltørkes.Anvendelse

Når du vil lage te av geitrams, bruker du 1-2 teskjeer tørkede blader til 2,5 dl kokende vann. La teen trekke 10 - 15 minutter før den siles og nytes. Drikk gjerne 3 kopper daglig. Teen er koffeinfri og virker beroligende. 

Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs (1).jpg


Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

 

Se_tilbud_2.jpg