Geitrams kan bli til nydelig te

Noen dager i Jotunheimen, nærmere bestemt ved Eidsbugarden og Fondsbu, hører med til en vellykket sommer for meg. Og da er det å plukke forskjellige spiselige ville vekster en del av programmet. 

Fjellets byr på fantastiske ville vekster vi kan bruke til mat og medisin.

Fjellets byr på fantastiske ville vekster vi kan bruke til mat og medisin.

Den vakre og spennende planten geitrams vokser villig i vår natur. 

I år fikk jeg ideen å prøve å fermentere blader fra geitrams. Høyt til fjells var jo geitramsen ikke så langt kommet enda, selv om det var tidlig august.  Selv om den hadde begynt å blomstre, plukket jeg med meg en del blader.

Dette er geitrams:

Bildet er fra Urtekilden, Rolv.no

Bildet er fra Urtekilden, Rolv.no

 

Bladene kan tørkes og brukes til te.

Geitrams er mye brukt til te i Russland, og det er fra russiske videoer jeg har fått idéen om å fermentere bladene.

Men eksakt fremgangsmåte i dette prosjektet hadde jeg ikke. Jeg bare husket vagt en kommentar jeg så i en fb-gruppe. Noe med å rulle bladene mellom hendene....

Her er min fremgangsmåte:

Siden det nylig hadde vært striregn, lot jeg være å skylle bladene.

Satte meg med bladene, og tok en liten neve mellom håndflatene. Rullet dem, med litt kraft, frem og tilbake mellom håndflatene til de ble fuktige, myke og mørke på farge. Stappet disse hardt ned i et glass.

Flere omganger med samme prosedyre til alle bladene var stappet godt ned i glasset. 

Jeg var usikker på om dette skulle fungere. Jeg pleier jo å poengtere til kursdeltakere at alt vi fermenterer må være dekket av væske slik at prosessen blir anaerob (uten luft). Her brukte jeg verken salt eller vann eller noe som helst annet enn bladene selv.

Men jeg brukte virkelig krefter på å stampe bladene tett, tett sammen, slik at det ikke skulle være noen luftlommer.

Og så fant jeg et passende lokk som jeg la over bladene. Deretter satte jeg noe tungt oppå dette. 

Bladene mine lå nå fuktige og hardt sammenpresset i glasset. Da var det bare å vente og håpe...

Etter to dager i romtemperatur (jeg tror jeg husker rett) ble glasset fraktet hjem. Vel hjemme fra fjellet, havnet glasset i kjøleskap. Der sto det vel i omtrent 4 dager. 

Selvsagt var jeg spent da jeg åpnet glasset etter nesten 1 ukes fermentering. Jeg var forberedt på mugg. Men, neida! Geitramsbladene var friske, fermenterte og fine! 

Puttet bladene i dehydrator. Stekeovn på svak varme, med døren på gløtt fungerer like fint som dehydrator!

 

Tørkede, fermenterte geitramsblader! Alltid gøy med vellykkede eksperimenter.

Tørkede, fermenterte geitramsblader! Alltid gøy med vellykkede eksperimenter.


Men hvordan smaker dette? Nydelig, er min mening! Rund og mild på smak, og den gir meg en følelse av velvære. Jeg opplever at den virker basisk og god. Minner litt om en "base-te" jeg kjøpte på helsekosten i min ungdom. Jeg henviser til rolv.no som skriver utførlig om geitrams, han nevner f. eks. geitramste som et middel mot overvekst av candida i tarmen.

Sesongen er kanskje ikke over for geitrams i vårt langstrakte land? I nord tror jeg sikkert at det ennå kan gå bra å benytte bladene fra denne interessante og vakre planten.

Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

 

Se_tilbud_2.jpg