Dette "naturlige" tilsetningsstoffet kan gjøre deg syk!

Jeg visste ikke om dette stoffet før ganske nylig. Oppdagelsen om karragenan  sjokkerte meg. Derfor vil jeg fortelle deg som sliter med mage- tarmproblemer  - og alle andre - om dette stoffet. Karragenan (carrageenan på engelsk) er utvunnet av en rødalge. Stoffet  tilsettes som et fortykningsmiddel og emulgator i en rekke matvarer og drikker.
 

Karragenan er et uttrekk fra rødalge. Photo credit: http://www.foodiedubai.com/what-is-carrageenan/   

Karragenan er et uttrekk fra rødalge.
Photo credit: http://www.foodiedubai.com/what-is-carrageenan/

 

En type av dette stoffet er forbudt i mat. Det brukes til å fremkalle betennelse i tarmsystemet hos forskningsmus- og rotter.  Dyrene brukes til forskning på fremstilling av betennelsesdempende legemidler.

Men den typen karragenan som tilsettes mat er slett ikke trygg, til tross for at den er tillatt i Norge og EU.

Karragenan kan skape betennelser og sår i tarmsystemet og man mistenker at stoffet kan være kreftfremkallende.

Les etikett med innholdsfortegnelse på det du kjøper av bearbeidet mat! Jeg har bare såvidt begynt jakten på dette helseskadelige stoffet. Jeg har funnet det i parmamaskinke, kokt skinke, fiskekaker, den "sunne" Funky Frozen Yoghurt , vanlig iskrem, milkshake og sjokolademelk. Det finnes i økolgiske produkter også, slik som mandelmelk og soyamelk. Det finnes ellers i noen typer ost, syltetøy, sauser, kaker...

Karragenan er unødvendig, men gir en mer behagelig tekstur på mat og drikke, sier ekspertene.

Karragenan er unødvendig, men gir en mer behagelig tekstur på mat og drikke, sier ekspertene.

Bildet er fra denne linken: http://www.rodalenews.com/carrageenan

Karragenan har E-nummer 407!

Her er utsnitt av en leges svar, på www. lommelegen.no,  til en mann som sliter med ulcerøs kolitt (betennelse og sårdannelse i tykktarm):

..."En ingrediens som ser ut til å forverre symptomer ved ulcerøs kolitt er karragenan (carrageenan), en spesiell type fiber som brukes mye i industriell mat som fortyknings- og emulgeringsmiddel. Dette bør du med fordel unngå. På matvareetiketten vil det enten nevnes som karragenan, eller som E407."  http://www.lommelegen.no/legesvar/kosthold-ved-ulcer%C3%B8s-kolitt-og-crohns-sykdom

Hvis du vil vite mer, kan jeg anbefale denne linken: http://www.cornucopia.org/wp-content/uploads/2013/02/Carrageenan-Report1.pdf

 

P.S. ABC Nyheter 22. april 2015: "Emulgatorer gjorde mus fete"

Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg