Bestemors fermenterte agurker
I våre naboland i øst har fermentering vært en vanlig konserveringsmetode.
Min polske venn, Ewa, fortalte meg at hennes bestemor i Polen fermenterte agurker på gammelmåten. Hun har gode minner om bestemorens salte og syrlige agurker.
Ewa har en lederstilling på et laboratorium i et stort firma i Norge som foredler og formidler ferske grønnsaker og salater. Derfor har hun masse kunnskap om grønnsaker - og bakterier.
Hun har bodd i Norge i mange år. Bestemors oppskrift var glemt.
Så kom hun på kurs hos meg, og blant annet agurker var på programmet for hva vi skulle sette til fermentering. Siden det var utenom sesong for de norske, små frilandsagurkene, brukte vi økologiske slangeagurker i stedet. Jeg har erfaringen at det kan fungere helt flott, men noen knep må til for at det skal bli vellykket.
Noen dager etter kurset får jeg en hyggelig melding! Ewa hadde vært skeptisk til at vi brukte drivhusagurk, - "for det er jo frilandsagurker som er best å bruke til fermentering." Hun tvilte på om dette kunne bli vellykket. Men nå - etter noen dagers gjæring, hadde hun smakt, og hun kjente den samme smaken hun husket fra barndommen, smaken av bestemors salte og syrlige agurker. Minnene strømmet på, og Ewa var begeistret.
Flere tips om fermentering av agurker finner du i dette blogginnlegget. Et enda ferskere innlegg, fra 2018 finner du HER
Fermentering er blitt populært. Lær deg å fermentere grønnsaker, surdeigsbrød, kefir, rødbetkvass, kombucha… Det er ganske enkelt, og det er utrolig spennende, sunt og godt.
Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.
Når du har kjøpt kurs, kan du bli med i lukket Fb-gruppe “Nettkurs Bentes fermentering”. Be om å bli medlem, så tar jeg deg inn. Der kan du stille spørsmål om det du lurer på.
Her er link til KURS
Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'