Bestemors fermenterte agurker

I våre naboland i øst har fermentering vært en vanlig konserveringsmetode.

Min polske venn, Ewa, fortalte meg at hennes bestemor i Polen fermenterte agurker på gammelmåten. Hun har gode minner om bestemorens salte og syrlige agurker.
 

Agurker fra sept 16.jpg

 

Ewa har en lederstilling på et laboratorium i et stort firma i Norge som foredler og formidler ferske grønnsaker og salater. Derfor har hun masse kunnskap om grønnsaker - og bakterier.

Hun har bodd i Norge i mange år. Bestemors oppskrift var glemt.

Så kom hun på kurs hos meg, og blant annet agurker var på programmet for hva vi skulle sette til fermentering. Siden det var utenom sesong for de norske, små frilandsagurkene, brukte vi økologiske slangeagurker i stedet. Jeg har erfaringen at det kan fungere utmerket, men noen knep må til for at det skal bli vellykket. 

Oppdatering juni 2018
Tips:
Det er mye vann i agurker, og den innerste stammen av frø inneholder aller mest vann. En kokk som deltok på fermenteringskurs hos meg, ga meg et godt tips. Han foreslo å skjære bort det meste av den innerste stammen av frø, da vil det bli lettere å få en fermentert agurk som ikke er blitt helt sørpete og bløt. Han hadde rett! 
Se bildet nedenfor. NB! Dette gjelder slangeagurk og ikke de små sylteagurkene.

Flere tips om fermentering av agurker finner du i dette blogginnlegget.  

De små "sylteagurkene" er å anbefale når du vil fermentere. Men selv slangeagurk fra drivhus kan fungere når man bruker noen tips og triks.  Les dette blogginnlegget.

De små "sylteagurkene" er å anbefale når du vil fermentere. Men selv slangeagurk fra drivhus kan fungere når man bruker noen tips og triks. Les dette blogginnlegget.

Noen dager etter kurset får jeg en hyggelig melding! Ewa hadde vært skeptisk til at vi brukte drivhusagurk, - "for det er jo frilandsagurker som er best å bruke til fermentering." Hun tvilte på om dette kunne bli vellykket. Men nå - etter noen dagers gjæring, hadde hun smakt, og hun kjente den samme smaken hun husket fra barndommen, smaken av bestemors salte og syrlige agurker. Minnene strømmet på, og Ewa var begeistret.

Følg med på bloggen. Her får du inspirasjon, idéer, tips, oppskrifter og aktuelle ting som omhandler fermentering, helse og velvære.
 

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.


Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg