Kan endret adferd og engstelse skyldes tilsetninger i maten?

Det er godt kjent at prosessert fabrikkmat ikke er det beste for din fysiske helse og midjens omkrets. Nå har studier vist at psykisk helse og adferd kan påvirkes av vanlige tilsetninger i mat.

fabrikkmat prosessert emulgator.JPG


Emulgatorer er stoffer som brukes mye i matindustrien. De tilsettes for å blande vann og fett og skape en jevn konsistens.

Vanlige emulgatorer i mat settes nå i sammenheng med engstelse og forandringer i sosial oppførsel. Dette vises i museforsøk, og forskere mener at dette også kan gjelde for mennesker. Les HER


"Gut-brain axis" - den direkte forbindelsen mellom tarmen og hjernen, er et hot tema innen forskningen for tiden. Det kommer stadige bekreftelser på mulig sammenheng mellom god tarmhelse og ikke bare fysisk helse, men også psykisk helse.

Jeg synes det er verdt å merke seg at kunstige tilsetninger i mat kan forstyrre sammensetningen av mikrober i tarmen. Når det viktige økosystemet i tarmen forringes, vil det lett oppstå en betennelsesreaksjon. Dette er ikke bra!

Betennelse trigger immunceller i tarmen (70-80% av vårt immunforsvar befinner seg i tarmen). Da vil disse immuncellene produsere signalmolekyler som kan påvirke kroppen andre steder, også hjernen.

Vagus er den største hjernenerven. Den forbinder våre vitale organer med hjernen. Vagus er en direkte forbindelse mellom tarmen og hjernen.

Vagus gir forklaring på at redusert og ubalansert mikrobiota (tarmflora) påvirker hele kroppen inkludert hjernen, og da også psyke og adferd. Stoffer som føres direkte fra tarmen ut i blodet har også påvirkning.

Da jeg i 2014 begynte å skrive denne bloggen, kom jeg over interessant informasjon om en emulgator som var mye omdiskutert, karragenan. Blogginnlegget jeg skrev den gang er delt tusenvis av ganger. https://fermentering.wordpress.com/2014/07/05/dette-naturlige-tilsetningsstoffet-kan-gjore-deg-syk/

I en ny artikkel, fra IFLSCIENCE! som du kan lese HER, nevnes andre emulgatorer, og det er disse som ligger til grunn for forskningen jeg referer til i artikkelen min i dag.

Forskning har vist at emulgatorer gjør forsøksmus fete.
Hvordan bekjempe fedmeepidemien som råder i den vestlige industrialiserte verden, er et mye diskutert tema. Å redusere sukkerinntak, og ikke minst tilsatt fruktose i mat og drikke, (les mitt blogginnlegg om søtsug og sukker HER) er viktig i denne sammenheng.

fet mus 220px-Fatmouse.jpg


Akkurat som forsøksmus ble fete av emulgator, får kanskje også vi vektproblemer av alt det kunstige som tilsettes maten? Les om dette i artikkel fra 2015 på forskning.no. Klikk HER


Hilsen Bente
 

Jeg holder
kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.

Se alle tilbud i nettbutikken her. 


www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'