Dette tilsetningsstoffet vil vi helst unngå - men det finnes i mat, medisiner, solkrem...

Jeg måtte innom et apotek for et par dager siden, for å skaffe sårsalve til den ene katten vår. Han ble bitt i foten av en hoggorm. Mens jeg står og venter på at resepten blir behandlet, tar jeg en titt på noen av de reseptfrie midlene som står utstilt så lagelig ved kassen, nesten som om det skulle være fristende godteri for barn. Fargerike esker i små, delikate størrelser, gjør dem enkle å gripe og legge opp på disken for å kjøpe - i håp om å bli kvitt noen almene plager og problemer.

Et mye brukt tilsetningsstoff i en rekke matvarer, godteri, medisiner, tannkrem, solkrem, maling… FOTO  Wikipedia

Et mye brukt tilsetningsstoff i en rekke matvarer, godteri, medisiner, tannkrem, solkrem, maling… FOTO Wikipedia

Jeg sjekket innholdsfortegnelse på noen helt vanlige piller, bl. a. slike som man knasker i seg for å bli kvitt halsbrann. De inneholder titandioksid! Det gjør også vanlige allergipiller som man kan kjøpe reseptfritt. Kalsiumpiller som anbefales av leger mot benskjørhet, inneholder titandioksid! Det gjør også Paracet og Ibux!

Det er bare noen dager siden jeg kom over denne artikkelen, og det var den som fikk i gang mitt engasjement. Jeg har tidligere vært skeptisk til dette stoffet, og ved å grave og undersøke videre, er jeg blitt overbevist om at titandioksid, E171, er skadelig for tarmens mikrobiota (tarmflora), og dermed også for den generelle helse.

De som følger bloggen min, og som følger meg på Facebook (Bentes Fermentering og gruppen Fermentering), vet at jeg ønsker å inspirere til et kosthold som styrker tarmhelse og generell helse. Mat laget fra grunnen med gode råvarer pluss fermenterte grønnsaker og annet levende fermentert, er det jeg selv tyr til og har glede av - og mange med meg. Mange kursdeltakere har gitt hyggelige tilbakemeldinger på hva fermentert kost har gjort for dem.

Det er forstemmende at mat og midler de fleste bruker jevnlig, har stoffer i seg som kan bryte ned helsen. Jeg tenker ikke minst på barn og ungdom.

Frankrike skal nå forby tilsetningsstoffet titandioksid som brukes i en lang rekke matvarer, av frykt for at det kan være kreftfremkallende. I dag kom jeg over denne artikkelen på abcnyheter.no 9. juli 2019
Her er noen utdrag:
- "Titandioksid er svært etterspurt som blekemiddel i både mat, tannkrem, maling og solkrem."
- "Franske forskere mener inntak av titandioksid er en bekymring, for eksempel for barn som spiser mye godteri,..."
- "Mat som inneholder E171 blir forbudt i Frankrike fra og med 1. januar 2020..."

Franske forskere mener inntak av titandioksid er en bekymring, for eksempel for barn som spiser mye godteri, der stoffet brukes for å gjøre godteriet lysere og glattere.  FOTO

Franske forskere mener inntak av titandioksid er en bekymring, for eksempel for barn som spiser mye godteri, der stoffet brukes for å gjøre godteriet lysere og glattere. FOTO

I en australsk studie, nylig publisert i Frontiers in Nutrition, undersøkte man helseeffekter av tilsetningsstoffet E171 (titandioksid nanopartikler) som ofte brukes i store mengder i matvarer og noen medisiner. Funnet i mer enn 900 matvarer som tyggegummi og majones, E171 konsumeres i i høy grad, hver dag, av den generelle befolkningen.

"This study presents pivotal evidence that consumption of food containing food additive E171 (titanium dioxide) affects gut microbiota as well as inflammation in the gut, which could lead to diseases such as inflammatory bowel diseases and colorectal cancer,"...

I studien (utført med laboratoriemus som fikk stoffet tilført med drikkevannet) konstaterte man at forbruk av mat som inneholder E171, har innvirkning på tarmens mikrobiota (definert av trillioner bakterier som bor i tarmkanalen) og kan utløse sykdommer som inflammatoriske tarmsykdommer og tykktarmkreft.

Mitt råd: Sjekk innholdsfortegnelse på alt som er prosessert på fabrikk, alle dine midler, enten det er helsekostmidler, legemidler eller matvarer - for ikke å snakke om solkrem, kosmetikk, og andre skjønnhetsmidler. Huden er ikke en ugjennomtrengelig barriere, den er som en svamp. Alt du smører deg med, går inn gjennom huden og inn i kroppen. Så langt det er mulig, bruk alternativer som ikke er skadelige.

Kan endret adferd og engstelse skyldes tilsetninger i maten? Les mitt blogginnlegg fra 22. 01. 19

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil. Se nettbutikken for økologiske kvalitets teer, krydder, fermenteringsglass med gjærlås og store fermenteringskrukker.

Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online kurs i fermentering er her! Lær deg å fermentere - enkelt som bare det.     Se mine kurstilbud her.

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det.
Se mine kurstilbud her.