Bentes gurkemeiedrikk er tilbake!

Da jeg for en tid siden skulle redigere blogginnlegget om fermentert gurkemeiedrikk, var jeg så uheldig å uopprettelig slette hele innlegget. Mange har etterlyst oppskriften på denne fantastiske, fermenterte brusdrikken. 


Kjære fermenteringsvenner, her får dere en ny utgave av oppskriften :) Meningen var å forenkle den forrige, og da gjør jeg mitt beste nå, for å rette opp skaden og gjøre denne nye oppskriften enda bedre og lettere tilgjengelig.

De fantastiske helsebringende egenskapene til gurkemeie er grundig dokumentert i medisinske studier. Men kurkumin, som er det verdifulle virkestoffet, er ikke så lett opptakelig i kroppen! Litt fett (helst kokosolje) og pepper sammen med gurkemeie hjelper på opptaket, men det er fermentert gurkemeie som gir best opptak! 

Når ting er fermentert, lettes opptak av gode og nyttige stoffer!

En studie i  The International Journal of Food Science and Technology fant at opptak av kurkumin, det nyttige virkestoffet i gurkemeie, økte ved fermentering. Det er gjort mange interessante studier på gurkemeie, og det viser seg at den kan virke betennelsesdempende, mot tykktarmsbetennelse og kreft (1) den kan styrke en skadet lever (2), kan redusere symptomer på depresjon (3): "Turmeric more Effective than Prozac at Treating Depression." Her er link til studien som artikkelen bygger på. Gurkemeie kan også være en hjelp til vektreduksjon (4)


Her kommer min beste oppskrift på Bentes fantastiske, fermenterte gurkemeiedrikk :) 

Jeg bruker økologiske gurkemeierøtter. De får jeg kjøpt på noen helsekostbutikker i Oslo og Bærum. Ellers finnes det ferske gurkemeirøtter i mange asiabutikker og i mange andre butikker etterhvert.  (Redigering juni 2017: Siste nytt er at noen større Coop-butikker nå har økologisk gurkemeie, og den var slett ikke så dyr heller!)

 

Økologiske gurkemeierøtter har utrolige flotte og helsebringende egenskaper. NB! Fargestoffet er sterkt, det gule setter flekker som ikke alltid lar seg fjerne! Negler og fingre blir gule :)

Økologiske gurkemeierøtter har utrolige flotte og helsebringende egenskaper. NB! Fargestoffet er sterkt, det gule setter flekker som ikke alltid lar seg fjerne! Negler og fingre blir gule :)

 


Her er ingrediensene jeg bruker:

Gurkemeierøtter, økologiske hvis mulig, vasket og skrubbet, renset for stygge flekker, men med skall.
Tamarind (valgfritt)  Finnes i mange innvandrerbutikker og i noen Coop-butikker. 
Sitronsaft, ferskpresset.
Sukker. Jeg bruker økologisk rårørsukker, men vanlig hvitt sukker går bra.
Honning. Jeg bruker kaldslynget "rå" honning.
En god, levende starter.
Jeg bruker litt av forrige sats av gurkemeiedrikk som starter.
Du kan bruke litt ingefærstarter (se blogginnlegg 21. september 2015 om hvordan du lager den).
Du kan bruke andre startere som du har tilgjengelig, surkålsaft, myse...(drypp "vannet" fra litt yoghurt naturell, dette er myse, men beste og mest potente mysen er den du får fra hjemmesyrnet kefir.) 
Rent vann uten klor. Hvis du bor i område der det er tilsatt bakteriedrepende klor i vannet, må du koke og avkjøle vannet før du bruker det.
 

Fremgangsmåte til omtrent 3 liter gurkemeidrikk:

Ca. 60 g gurkemeierøtter. Rasp eller kutt i tynne skiver.
2 - 3 ss tamarind tilsettes (valgfritt).
Kok opp dette i litt vann (ca 1/2 l) . 
180 g sukker. Tilsett sukkeret og la dette oppløse seg i blandingen.
La blandingen småputre på svak svak varme i ca 30 min.

 

Gurkemeierøtter, tamarind og sukker står og småputrer på lav varme...

Gurkemeierøtter, tamarind og sukker står og småputrer på lav varme...

 

 

Ca. 2 1/2 l vann tilsettes.
Pass på at hele blandingen er avkjølt ned til romtemperatur før du tilsetter
4 ss honning
0.5  - 1 dl ferskpresset sitronsaft
Tilsett ca 1/2 - 1 dl starter

La blandingen stå i nesten fullt glass med lokk. Hvis du har glass med gjærlås, slipper du å engste deg for om det blir for stort trykk av kullsyreutvikling. Jeg har slike glass med gjærlås for salg, ta en titt på linken HER 

  


La stå og fermentere i 3 - 5 dager ved romtemperatur. 

Følg med! Det kan utvikle seg mye indre trykk av kullsyre i glass som ikke er utstyrt med gjærlås.

Sil over på flasker når du synes at gurkemeiedrikken din er blitt passe frisk i smak. Hvis du synes den er for søt, kan du la den stå og fermentere en dag til.

Oppbevar flaskene kjøleskapkaldt! MEN:  

Når gurkemeiedrikken er tappet på flasker, har vi et problem! Og dette mener jeg! Gurkemeiedrikken blir som oftest voldsomt brusende og utvikler mye kullsyre også etter at den er tappet på flasker og satt kjølig.

Det smaker nydelig med en brusende, kjølig gurkemeiedrikk. Men det er ikke gøy hvis man åpner en flaske med fullt trykk og det spruter utover på hvite duker, klær og interiør. 

Gurkemeie setter FLEKKER som så og si er umulige å fjerne. Vær også obs på at flasker i verste fall kan eksplodere - derfor må de oppbevares kjølig! 


Bentes gurkemeiedrikk kan anbefales som en sunn, probiotisk brus som fint kan erstatte annen brus og cola med mye konserveringsmidler, kunstige søtstoffer etc.

"La din brus være din medisin!" :)Lykke til!
 

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.

Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg