Nydelig med fermentert granateple



 

Granateple var ganske fjernt for meg inntil jeg var på noen dagers ferie i spennende Marrakech i Marokko - den opprinnelige "Kardemomme by" som Torbjørn Egner ble inspirert av. (1)

Der vi bodde, midt inne i medinaen, den gamle delen av byen, fikk vi servert frokost på takterrassen blant kaktuser og appelsintrær. Frokosten besto bl. a. av vaniljeyoghurt og en skål med friske kjerner fra granateple. 

Som den fermenteringsaktivist jeg er, måtte jeg selvsagt finne en måte å fermentere disse nydelige kjernene. Jeg har nå laget en oppskrift, og den er veldig enkel!

Dette kan anbefales året rundt! Den er en fin hjemmelaget julepresang, og et nydelig tilbehør til julematen. Et dryss av disse kjernene over en dessert er jo bare til å få vann i munnen av!

Granateplet er modent når det er bittelitt mykt. Det lille glasset har stått en uke og er spiseklart. Det store glasset er nylaget og skal stå ca. en uke - og stadig vendes rundt - før det settes kjølig.

Granateplet er modent når det er bittelitt mykt. Det lille glasset har stått en uke og er spiseklart.
Det store glasset er nylaget og skal stå ca. en uke - og stadig vendes rundt - før det settes kjølig.

Del granateplet i to - bend litt i kantene som for å åpne det - hold det over en skål. Dunk på oversiden med en sleiv - granateplekjernene vil drysse ned gjennom fingrene dine og ned i skålen.

Del granateplet i to - bend litt i kantene som for å åpne det - hold det over en skål. Dunk på oversiden med en sleiv - granateplekjernene vil drysse ned gjennom fingrene dine og ned i skålen.

Her er oppskrift:

Putt granateplekjerner i et 1 liters glass (se billedtekst ovenfor). Ca. 4 store granatepler.

Tilsett ca. 2 ss honning (bruk helst kaldslynget honning)
litt raspet ingefær (ca. 2 ss.)
1 eple grovraspet (bruk økologisk med skall)
1 ts. ekte Ceylon kanel (kjøp her)
1/2 ts kardemomme (etter inspirasjon fra Kardemomme by)
Litt sitronsaft - eventuelt litt lime også - 2-3 ss
Rør rundt
Sett lokk på glasset, rist og bland.
 

Eple, ingefær, honning og krydder blandes inn. Sett på lokk, rist og vend glasset :)

Eple, ingefær, honning og krydder blandes inn. Sett på lokk, rist og vend glasset :)

La glasset stå i romtemperatur (20 - 22 grader). 
Snu glasset på hodet når du går forbi, og snu rundt igjen etter en stund.
Det er lov å smake etter tre - fire dager,
og det blir skikkelig godt etter omtrent 7 dager.
Sett kjølig! 

Hilsen Bente

fermentering.com


PS. I morges var kjøkkenbenken dekket av velduftende granateplesaft. Fordi jeg ikke kan la være og eksperimentere, hadde jeg puttet litt allerede fermentert gurkemeie oppi det ene glasset. Dette gjorde at fermenteringen ble voldsom, og trykk fra kullsyren som oppstår av gjæringsprosessen, presset seg ut sammen med saft fra granateplene. Jeg hadde glasset stående på hodet gjennom natten, og jeg får vel være glad for at lokket ikke tålte stykket og begynte å lekke - ellers ville det vel skjedd en eksplosjon.

Jeg måtte erstatte tapet av den nydelige granateplesaften, tilsatte derfor litt presset appelsin og litt mer kardemomme.

Deretter flyttet jeg hele blandingen over på et glass med gjærlås. Tryggest det, tenkte jeg.

Ok, da blir det å fermentere på gamlemåten, det vil si at alt må være dekket av væske og holdt godt nede under væskeoverflaten. Ikke noe i veien for å bruke et lokk av kålblader også i denne oppskriften - og en tyngde/vekt av glass oppå der. Se nettkurset: https://kurs.fermentering.com/

Epilog:
Det er lille julaften. Jeg har fått litt mer erfaring med fermentering av granateplekjerner. Den første oppskriften jeg beskrev er desidert den mest vellykkede. Den andre, den jeg tilsatte fermentert gurkemeie, ble altfor rask i fermenteringen og det ble derfor for mye alkoholsmak. 

Her er et bilde av en liten prøvedessert på lille julaften.

 

Granateplefrø med syrnet fløte.

Granateplefrø med syrnet fløte.

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær vellykket, fantastisk fermentering.
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg