Nydelig med granateple - enkelt å lage til jul :) 

Granateple var ganske fjernt for meg inntil ganske nylig. Da var jeg på noen dagers ferie i spennende Marrakech i Marokko - den opprinnelige "Kardemomme by" som Torbjørn Egner ble inspirert av. (1)

Der vi bodde, midt inne i medinaen, den gamle delen av byen, fikk vi servert frokost på takterrassen blant kaktuser og appelsintrær. Frokosten besto bl. a. av vaniljeyoghurt og en skål med friske kjerner fra granateple. 

Som den fermenteringsaktivist jeg er, måtte jeg selvsagt finne en måte å fermentere disse nydelige kjernene i granateplet. Jeg har nå laget en oppskrift, og den er veldig enkel!

Dette kan anbefales året rundt, men er en fin liten hjemmelaget julepresang eller som et nydelig tilbehør til julematen. Et dryss av disse kjernene over en dessert er jo bare til å få vann i munnen av!

Granateplet er modent når det er bittelitt mykt. Det lille glasset har stått en uke og er spiseklart. Det store glasset er nylaget og skal stå ca. en uke - og stadig vendes rundt - før det settes kjølig.

Granateplet er modent når det er bittelitt mykt. Det lille glasset har stått en uke og er spiseklart.
Det store glasset er nylaget og skal stå ca. en uke - og stadig vendes rundt - før det settes kjølig.

Del granateplet i to - bend litt i kantene som for å åpne det - hold det over en skål. Dunk på oversiden med en sleiv - granateplekjernene vil drysse ned gjennom fingrene dine og ned i skålen.

Del granateplet i to - bend litt i kantene som for å åpne det - hold det over en skål. Dunk på oversiden med en sleiv - granateplekjernene vil drysse ned gjennom fingrene dine og ned i skålen.

Her er oppskrift:

Putt granateplekjerner i et 1 liters glass (se billedtekst ovenfor). Ca. 4 store granatepler.

Tilsett ca. 2 ss honning (bruk helst kaldslynget honning)
litt raspet ingefær (ca. 2 ss.)
1 eple grovraspet (med skall hvis du bruker økologisk)
1 ts. ekte Ceylon kanel (kjøp her)
1/2 ts kardemomme (etter inspirasjon fra Kardemomme by)
Litt sitronsaft - eventuelt litt lime også - 2-3 ss
Sett lokk på glasset, rist og bland. 

Eple, ingefær, honning og krydder blandes inn.  Sett på lokk, rist og vend glasset :)

Eple, ingefær, honning og krydder blandes inn.  Sett på lokk, rist og vend glasset :)

la glasset stå i romtemperatur (20 - 22 grader). 
Snu glasset på hodet når du går forbi, og snu rundt igjen etter en stund.
Det er lov å smake etter tre - fire dager,
og det blir skikkelig godt etter omtrent 7 dager :)
Sett kjølig! 

Putt på mindre glass og gi som gaver - eller kos deg med alt selv :-) 

Hilsen Bente
fermenteringsaktivist


fermentering.com


PS. I morges var kjøkkenbenken dekket av velduftende granateplesaft. Fordi jeg ikke kan la vær og eksperimentere, hadde jeg puttet litt allerede fermentert gurkemeie oppi det ene glasset. Dette gjorde at fermenteringen ble voldsom, og trykk fra kullsyren som oppstår ved gjæringsprosessen presset seg ut sammen med saft fra granateplene. Jeg hadde glasset stående på hodet gjennom natten, og jeg får vel være glad for at lokket ikke tålte stykket og begynte å lekke - ellers ville det i verste fall skjedd en eks
plosjon :-O

Jeg måtte da erstatte tapet av den nydelige granateplesaften, tilsatte derfor litt presset appelsin og litt mer kardemomme.
Og så flyttet jeg hele blandingen over på et glass med gjærlås (kan kjøpes på nettbutikken min).
Tryggest det, tenkte jeg. Men da kan jeg jo ikke snu og vende glasset opp og ned for å unngå dannelse av mugg og annet vi ikke liker. Ok, da blir det gamlemåten, at alt må være dekket av væske og holdt godt under væskeoverflaten. Ikke noe i veien for å bruke et lokk av kålblader også i denne oppskriften - og en tyngde/vekt oppå der. (Se tips om dette i andre blogginnlegg, f. eks. HER )

I mitt tilfelle var gjæringsprosessen kommet så godt i gang, at jeg prøver meg rett og slett bare med gjærlåsen - og så får vi se og smake om noen dager :)

Epilog:
Det er lille julaften. Jeg har fått litt mer erfaring med fermentering av granateplefrø. Den første oppskriften jeg beskrev er desidert den mest vellykkede. Den andre, den jeg tilsatte fermentert gurkemeie, ble altfor rask i fermenteringen og det ble for mye alkoholsmak. 

Her er et bilde av en liten prøvedessert på lille julaften. Fløten er syrnet på en helt spesiell måte som jeg nettopp har oppdaget. Akkurt dette kommer jeg tilbake til på nyåret. Jeg kan røpe så mye nå, at det handler om noe fantastisk som biene produserer.

 

Granateplefrø med syrnet fløte.

Granateplefrø med syrnet fløte.

God jul til alle :-)

Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg