Hva kulde kan gjøre for deg

Er du vant til å tenke at kulde er noe vi bør unngå, og at "det gjelder å holde seg god og varm" blant annet for å unngå å bli forkjølet? Da er du ikke alene! Selv har jeg vært lite glad i kulde, men nå har jeg begynt å sette pris på velværet og de helsemessige fordelene en iskald dusj eller et kaldt fotbad gir meg! 

Jeg har begynt å få fatt i at vi faktisk kan ha store helsemessige fordeler av å utnytte kulde. Min lidenskap for fermentering, har ført meg til mye nytt og interessant når det gjelder vår helse, vårt immunforsvar og vårt velbefinnende.

Tarmfloraen påvirker immunforsvaret og vår fysiske og psykiske helse, dette er etterhvert godt kjent. At mikrobene i tarmen (som innen vitenskapen nå kalles vår mikrobiota) kan påvirkes positivt av kulde, er min nye oppdagelse.

Vår mikrobiota blir positivt stimulert av kulde! (Kilde)(Kilde)

Forskning har vist at mikrobiota er sterkt involvert når det gjelder overvekt og fedme.

Kuldepåvirkning, f. eks. en kald dusj, virker på samme måte som fysisk trening. Kulde kan beskytte mot fedme og styrke stoffskiftet (metabolismen). (Kilde)

Isdusj-IMG_2369

Isdusj-IMG_2369

Noen råd for velbefinnende og et sterkt immunforsvar:

Spis/drikk fermentert kost, slik som hjemmelaget, fermentert surkål, kimchi, rødbetkvass, kombucha, fermentert gurkemeiedrikk, kefir - helst hjemmelaget, yoghurt (uten sukker eller andre tilsetninger). Spis/drikk moderate porsjoner av fermentert, gjerne til hvert måltid.

Etter en stressende dag: Fyll en balje med kaldt vann og sett føttene oppi i 10 - 15 minutter. Dette anbefales av en kjent kinesiterapeut og spesialist i Moskva, Sergey Bubnowsky. (Kilde) (Jeg vil anbefale å starte litt forsiktig, f. eks. med to - tre minutter.) Hvis du er forkjølet, kan du gjenta behandlingen hver fjerde time, hevder Bubnowsky, dette vil styrke ditt immunforsvar.

Når du dusjer: Avslutt med kald dusj! Forbered deg mentalt før du setter på det kalde vannet. Begynn med kaldt vann på føttene og gå gradvis oppover til du dusjer hele kroppen i kaldt vann. Vær fokusert og hold pusten dyp og rolig. Kald dusj stimulerer til dannelsen av beige og brune fettceller som beskytter mot kulde og kan befordre vektreduksjon. Kald dusj kan også være en potensiell behandling ved depresjon (Kilde)

kvinne-i-dusj.jpg

Foto: Kilde

En rask avstressing kan være å ta kaldt vann i ansiktet. Den store hjernenerven "Vagus" er en forbindelse mellom vår hjerne og våre vitale organer. Det er via vagusnerven hjernen får beskjed om f.eks. tilstanden i mage/tarm. Vagus blir stimulert av det kalde vannet og virkningen blir stressreduksjon. Dyp, rolig pust er også en stimulans for vagus og kan virke dempende på engstelse og stress.

kald vann i ansiktet

kald vann i ansiktet

Foto: Kilde

Ha fortsatt gode januardager :)

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.

Hilsen Bente
P.S. Hvis du er i ubalanse eller er syk: Lytt til din egen kropp og spør legen din om disse rådene er fornuftige for deg.

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg