Fermentert sennep med kraft og smak
Sennepsfrøene har en lang historie, vi finner dem nevnt i fem tusen år gamle Sanskrit-skrifter. De er blitt dyrket i Europa, rundt Middelhavet og i Asia. De gamle grekere og romere brukte sennepsfrø. Sennepsfrøene er små, men de har stor kraft. Det er kanskje derfor de nevnes i så mange religiøse skrifter, slik som i kristne, jødiske, muslimske og buddhistiske skrifter. I den kristne bibelen står det at å ha en tro som et lite sennepskorn er nok, det kan flytte fjell!
Kraften i sennepsfrøet ligger i at det er så lite, men at det allikevel vokser opp til "et tre som fuglene kan bygge sine reir i". Kraften ligger også i at frøene inneholder en lang rekke verdifulle næringsstoffer, og de kan hjelpe oss mot forskjellige plager.
Sennepsfrø kan hjelpe ved plager og sykdommer i fordøyelsesystemet. De skal kunne forbedre blodet og styrke hele organismen. radiodoktoren.dk skriver at man skal ta en teskje hele, gule sennepsfrø to til tre gange daglig, f. eks før frokost og før middagen, og evt før man går i seng. Dette skal dessuten være en hjelp til å øke forbrenningen.
Sennepsfrø har et stort innhold av vitaminer og mineraler slik som magnesium og sink, stoffer som mange er i underskudd av og som er viktige for immunforsvaret, nerve- og muskelfunksjonen. De inneholder dessuten nyttige fibre som er mat for de gode bakteriene i tykktarmen. Frøene gir deg også omega-3 som er viktig blant annet for en sunn tarmvegg.
Når sennepsfrøene er fermentert: Fermentering fører til at vitaminer frigjøres og økes, og vitaminene og andre nyttige stoffer blir langt mer tilgjengelige for opptak i kroppen!
Det finnes gule, brune og sorte sennepsfrø. De gule er mildest på smak. Ekte fermentert sennep er enkelt å lage, det tar deg bare noen minutter å røre sammen ingrediensene, sette glasset i romtemperatur tre-fire dager og deretter inn i kjøleskapet.
Ingredienser:
2.5 dl sennepsfrø, gjerne en blanding av gule og sorte (Jeg bruker økologiske, ubestrålte sennepsfrø - finnes i nettbutikken) 2 1/2 dl sennepsfrø tilsvarer omtrent 180 g.
3-4 knuste/finhakkede hvitløksfedd
1 1/2 dl vann, kokt og avkjølt
1/2 dl eplesidereddik, helst upasteurisert og ufiltrert. Bruk eventuelt syrlig kombucha.
1 ss honning
1 ss salt, uraffinert havsalt uten antiklumpemiddel, maldonsalt eller himalayasalt
1/2 dl presset sitron
1/2 ts timian (valgfritt)
Legg inn noen biter hodekål i blandingen, de gir et flott tilskudd av melkesyrebakterier. Kålbitene kan du fjerne når sennepen er klar til å spises.
Fremgangsmåte: Bland alt sammen og ha det i et lukket, tett glass i romtemperatur i tre - fire dager, deretter kjøleskap. Kjør gjerne blandingen i en blender for å få en finere konsistens. La sennepen stå kjølig i minst 2 uker for å bli rundere på smak. Sennepen utvikler seg stadig og blir bare bedre etter en tids oppbevaring. Holdbar i minst fire måneder. (NB! Sennepen er ikke spiseklar etter kun 3 - 4 dagers fermentering!)
Velkommen til å ta en titt innom nettbutikken. Her finner du herlige, økologiske krydder til fermenteringen pluss glass med gjærlås og krukker spesielt laget for vellykket fermentering.
Visste du at levende fermentert mat slik som surkål, rødbetkvass, kimchi, hjemmesyrnet kefir, kan gi svært nyttige tilskudd til din mikrobiota?
Jeg har et NETTKURS der du får grundig innføring i vellykket, fantastisk fermentering. Når du har kjøpt kurset, får du tilgang til privat gruppe på Facebook, ‘Nettkurs Bentes fermentering’.
Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'