김치 Kimchi - steg for steg
Jeg har fått noen forespørsler om jeg kan legge ut oppskrift på kimchi - steg for steg. Ja, selvsagt, her kommer den. Men først, hva er kimchi?
Kimchi er en koreansk, fermentert nasjonalrett som ofte består av kinakål (napa cabbage) og forskjellige rå grønnsaker slik som hvitløk, vårløk, ingefær, m.m. - generøst krydret med koreansk chilipulver.
Kimchi er supermat for deg som er opptatt av helse og kosthold.
Som den erfarne fermenterer vet, blir næringsstoffene i grønnsakene lettere opptakelige (biotilgjengelige) i kroppen av fermenteringsprosessen. Kimchi inneholder rikelig med probiotika i naturlig sammensetning, og plantegifter og antinæringsstoffer er betydelig redusert grunnet fermenteringen. Les mer om dette HER og HER.
Nettkurset mitt gir deg muligheten til å lære grunnleggende ting for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering. Her er link til KURS
Det finnes oppløftende og interessante studier på hva kimchi og annen fermentert kost kan gjøre for helsa. Se f. eks. HER
og HER
Det er tusener av oppskrifter på kimchi, og ingen har bestemt hvilken som er best eller "riktigst". Her er det med andre ord lov til å eksperimentere og skape eget - etter egen smak. Det liker jeg.
Til oppskriften du får her, trenger du følgende ingredienser:
1 stor kinakål
2 rikelige ss. rent havsalt (uten antiklumpemiddel)
Rettich (daikon radish) ca 1 1/2 dl kuttet i fine staver
Gulrot ca 1/2 dl kuttet i fine staver
Vårløk 4 - 5 stk kuttet i små biter
1/2 - 1 pære eller eple, grovraspet eller i fine staver.
Til risvelling:
2 dl vann
1 1/2 ss. rismel. Det skal aller helst være "sweet glutinous rice flour" som inneholder mye stivelse (den er glutenfri). Eventuelt kan man bruke maismel. Les om rismel HER
Hvitløk ca 4 fedd
Ingefær, en liten bit tilsvarende 3 cm tommelfingertykkelse
1/2 løk
Fiskesaus 2 ss
Hvis mulig: Tørkede, salte reker, 2 - 3 ss. kuttes fint (jeg kjøpte i asiabutikk.)
1/2 - 1 dl gochaguru chili pepper (koreansk chiliflak). Jeg kjøpte tilsvarende i asiabutikk. Mer info om dette nedenfor.
Fremgangsmåte:
Kutt ett snitt nederst og midtveis på kinakålen. Riv deretter kålen forsiktig i to.
Kutt et lite snitt midtveis i hver av de to delene.
Dypp de to halvdelene i vann, de skal være våte tvers igjennom. Renn av.
Fordel saltet inn mellom alle bladene på kålen. Alt av kålblader skal være i kontakt med salt.
Legg de to halvdelene i et stort kar.
Snu kålen rundt med jevne mellomrom. Etter et par - tre timer vil du oppleve at kålen lekker vann og blir mykere. Det er saltet som trekker vann ut av kålen.
Jeg har noen ganger latt den saltede kålen ligge over natten. Dette har jeg sluttet med, fordi jeg syntes det ble vanskelig å skylle ut saltet, og jeg opplevde at det hele ble for salt. La kålen ligge i omtrent 3 timer. Når den er falt sammen og er blitt myk, er den klar.
Skyll kålen grundig i rennende vann. Nå kan du dele de to halvpartene slik at det blir fire deler.
Kutt vekk den nederste, harde delen av den indre stilken.
La kålen renne godt av seg!
Risvellng:
Kok opp ca 2 dl vann med 1 1/2 ss rismel, rør konstant i blandingen mens du varmer det opp.
La risvellingen kjøles ned.
Mens risvellingen kjøles ned kan du kutte grønnsakene.
Kutte grønnsaker:
Kutt fine staver (julienne) av rettich og gulrøtter.
Grovrasp eple eller pære eller lag fine staver.
Hvitløk, ingefær og løk finhakkes eller kjøres helst i en blender til en jevn masse.
Chili og alle grønnsakene tilsettes risvellingen når den er avkjølt.
Hvis du har med reker i kimchien din, kan du finhakke disse og tilsette dem i risvellingen.
Likeledes fiskesaus (2 ss).
Og nå tilsetter du også den berømte chilien!
Det skal være den koreanske typen - hvis mulig. Den kalles gochugaru 고추 가루 som betyr chilipulver. Den er mildere enn annet chilipulver, litt søtere og med en anelse røksmak. Eventuelt kan du bruke chilipulver tilsatt litt paprikapulver og røkt paprikapulver. (Vær oppmerksom på at økologisk, rent paprikapulver er ganske annerledes enn den ordinære butikk-kjøpte.)
I den siste kimcien jeg lagde, brukte jeg en kinesisk type, tilsvarende gochugaru. Den er beregnet til kimchi og har kimchioppskrift på baksiden - med kinesisk skrift - derfor kan jeg ikke formidle hva den heter... Den fungerer! Kjøpt i Asia Marked i Osterhausgate 8 i Oslo.
Men med vanlig chilipulver må man altså være sparsom, ellers blir det altfor sterkt!
Hvis du har vanskeligheter med å skaffe gochugaru chili, kan den kjøpes over nettet, f eks på eBay eller Amazon.
Bland inn alle de oppkuttede grønnsakene i risvellingen.
Denne blandingen skal du nå påføre mellom alle bladene på de fire delene kinakål. OBS! OBS! Bruk engangs plasthansker. Chilien kan svi huden.
Når grønnsakblandingen er påført mellom bladene på kinakålen, kan du bøye den og pakke hver del sammen til en halvpart. Press den godt ned i et litt stort og rommelig glass eller krukke. Du får nå fire "pakker" som du skal presse godt ned i glasset eller krukken. Luftlommer bør unngås, da luft er hovedfienden når vi fermenterer.
Av gammel vane legger jeg et kålblad over blandingen og setter en tyngde/vekt av glass oppå dette.
La glasset stå i romtemperatur. Etter omtrent ett døgn eller to, vil du se at det utvikler seg bobler av kullsyre mellom lagene av kål. Hurra! Da vet du at prosessen er godt i gang. Det bobler og gjærer og utvikler seg herlige smaker og gunstige, probiotiske bakterier. Eventyret er i gang og alkymistiske prosesser foregår!
Heldigvis er det ingen som har bestemt hvor lenge kimchien skal stå og fermentere før den kan spises. DU bestemmer :-) Jeg lar fermenteringsglasset stå i romtemperatur et par dager, og så setter jeg det kjølig. I kjølig temperatur utvikler kimchien seg langsomt videre i smak og syrlighet. Også probiotiske bakterier utvikler seg i stadier over tid. Hvis du klarer å vente så lenge, er 2 måneders fermentering bra.
Min erfaring er at tid gjør underverker. Når glasset står kjølig, vil prosessen gå langsomt videre, og rike smaker utvikler seg.
Takk til Maangchi for inspirasjon.
Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, fantastisk fermentering.
Her er link til KURS
Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'