Små barn - skal de ha fermentert og probiotika?

Hun velger fermentert rødkål først :-) 

Hun velger fermentert rødkål først :-) 

I dag fikk jeg en henvendelse med følgende spørsmål:

"Hei! 
Jeg har fått spørsmål fra ei som lurer på om det er ok å gi HCL, enzymer og probiotika til barn mellom 0 - 3 år. Jeg anbefalte henne heller å prøve fermentert mat/drikke i veldig små mengder til å starte med. Har du erfaring med det til så små barn? Eller hva sier du?"

Dette er svaret mitt:

Da vil jeg henvise til vår eminente professor emeritus dr. Tore Midtvedt. Han er mikrobiolog i verdenstoppen. Han sier at det er et farlig eksperiment å gi "kjøpeprobiotika" til barn. Både Midtvedt og Arnold Berstad (prof. emeritus, dr. med. overlege og spesialist i tarmsykdommer), er skeptiske til slik probiotika man kan kjøpe i kapsel-, pulverform m.m.

Jeg var på konferansen "Tarmens viktige mikrober" i høst, der holdt Midtvedt, Berstad og flere andre av våre fremste eksperter på feltet spennende innlegg. Det var enighet blant dem om at slike monokulturer av bakterier i kjøpeprobiotika ikke nødvendigvis er bra for tarmens miljø, de kan slå ut gunstige bakterier som allerede er tilstede og skade tarmens økologiske balanse. (forskning.no) Om kjøpeprobiotika sier Berstad: "Det kan hende det virker mens man tar det, men man kan være dårligere stilt etterpå."
Jeg har fortalt litt fra konferansen i dette blogginnlegget.
Les intervju med Berstad HER

Men de samme ekspertene går gode for fermentert kost. Man skal allikevel ikke overdrive inntaket, surkål og annet fermentert, er et fantastisk, kraftfullt lite tilskudd til annen mat.

Jeg har erfaring med et lite barn som har elsket sin fermenterte surkål fra hun var 9 måneder gammel. Litt på tallerkenen ved siden av den andre maten, og hun velger alltid surkålen først :-)

Når magen er tilvendt fast føde, vil det gå fint å spise litt fermentert surkål. Jeg har spesielt god tro på fermentert kål, kål i seg selv har utrolig flotte, helsbringende egenskaper. Når den i tillegg er fermentert, er den lett fordøyelig, man får tilskudd av naturlige, probiotiske bakterier, enzymer, fibre og andre gunstige stoffer. Vitamin K som er så populært, finnes naturlig i fermentert surkål.

Bentes fermentering

Bentes fermentering

 
Amming er førstevalg for å bygge opp og styrke en liten babys tarmflora.
Amming tilfører både pre- og probiotika i naturlig form og er en sikker og trygg vei. Jeg tror på amming i lang tid hvis mulig.
Les mer om hva som kan være skadelig for tarmens bakterieflora i dette innlegget og i dette innlegget.

Ved eventuelt tilskudd av fermentert: For en baby vil kanskje 1 ml (1/5 ts) surkålsaft være mer enn nok. Men dette er bare en antakelse fra min side. Forskning har ikke gitt oss svar på mange av spørsmålene rundt dette. Jeg tror egentlig at man ikke i det hele tatt skal gi noe annet enn morsmelk til en liten baby. Eksperimentering her kan være skummelt.

Ellers er jeg skeptisk til de fleste tilskudd, slik som enzymer og HCL...babyer skal i hvert fall ikke ha slikt.

Angående produktet HCL: Surkålsaft, surkål og kimchi er gode midler mot halsbrann og kan virke fint når det gjelder å balansere magesyren. Mange er ikke klar over at noen midler mot halsbrann (PPI), er antibiotiske, dvs. drepende på tarmens bakterier, og kan derfor gjøre vondt verre.

Hvis du vil komme i gang med egen fermentering, holder jeg jevnlig kurs i fermentering

nettbutikken kan du kjøpe oppstartpakke for surkål, utstyr og økologiske krydder. Du kan dessuten kjøpe heftet mitt "Fantastisk med fermentering". Der får du vite det du trenger for å komme i gang med fantastisk fermentering :)


Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente
 

Online_kurs.jpg

 

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg