Fermenterte grønnsaker i beredskapslageret

I min barndom hadde min bestemor et rom i kjelleren der hun oppbevarte poteter og mat hun hadde syltet og konservert. Det var en selvfølge for de fleste på den tiden å ta vare på sommerens og høstens grøde, og et beredskapslager av mat inngikk i dette. Mange gjør selvfølgelig dette også i våre dager.


Fermentering er en fantastisk form for konservering. Den gir lang holdbarhet, den gjør grønnsakene ekstra næringsrike, næring som er gjort lett opptakelig i kroppen på grunn av fermenteringen. Fermentert kål, gulrot, løk, blomkål, etc blir lett fordøyelig og gir en syrlig, god smak. Plantegifter og antinæringsstoffer som finnes i varierende mengder i grønnsaker/planter, reduseres betraktelig av fermenteringen (les mer i dette blogginnlegget).

I disse dager er vi blitt minnet om at det er lurt å ha et lite personlig beredskapslager i tilfelle det skulle oppstå en krise. Dette er ikke nytt, beredskapslager er en generell anbefaling fra myndighetene og gjelder til alle tider. Det er allikevel ikke til å underslå at krigen som pågår i vår nærhet minner oss på, og gjør det enda mer aktuelt, å sikre seg best mulig.

I min familie har vi fulgt myndighetenes anbefaling, vi har et lite lager av hermetikk, vann og annet i en bod. Fermenterte grønnsaker hører med til lageret.


Vi nærmer oss vår og lavsesong for en del norske grønnsaker, og noen vil i en periode ikke være tilgjengelige. Den norske hodekålen er i lavsesong nå i mars, men det er allikevel mulig å få kjøpt flott økologisk kål, i hvert fall her jeg bor. I dag fikk jeg skaffet tre store økologiske kålhoder som er imponerende fine. Jeg satser på økologisk hvis mulig, og hvis økologisk ikke er tilgjengelig, kjøper jeg norsk. Norske grønnsaker er langt mindre sprøytet enn utenlandsk. 


I det siste har jeg fylt flere av mine store fermenteringskrukker med kål og annet grønt som skal stå til fermentering i ukene som kommer. Og mer skal det bli, vi spiser jo litt fermentert hver dag, så stadig påfyll er bra.

Godt å ha noen glass surkål på lager. Holdbarheten er mange år. Lagres kjølig.


Jeg håper du har lært å fermentere surkål og annet av grønnsaker. Hvis ikke kan jeg (og fornøyde kursdeltakere) anbefale nettkurset mitt. Det gir en grundig innføring i vellykket fermentering, inkludert oppskrifter og demonstrasjon. Vellykket fermentering er ikke vanskelig, det er lett! Det kreves ikke annet utstyr enn det du sannsynligvis allerede har hjemme på kjøkkenet ditt, en kniv, en skjærefjel, en arbeidsbolle og et vanlig glass (sylteglass, patentglass, norgesglass) med tett lokk. Men det kreves litt grunnleggende kunnskap. 

Mange som har kjøpt nettkurset
setter pris på å få innblikk i hva fermenteringsprosessen egentlig er og gjør. Hele prosessen blir så mye mer interessant, trygg og morsom å følge.

Jeg har et blogginnlegg som heter «Hvorfor fermentere kål, og hvorfor i det hele tatt fermentere.» Dette er innledningen:

«Godt for fordøyelsen og lang holdbarhet er ikke de eneste grunnene til at fermentering er en historisk matkultur med røtter tusenvis av år tilbake. Fermentering gir mange fordeler! Her får du noen tips om hvorfor det er så bra å fermentere for eksempel kål. Hvis du får lyst til å lære å lage vellykket fermentering, kan du ta en titt på mitt enkle og grundige NETTKURS»

Vi håper at vi aldri får bruk for beredskapslageret vårt, men det er jo bra å være beredt hvis noe uforutsett skulle skje. Det er trygt i Norge, men vi kan ikke garantere oss mot at noe vil kunne skje også her. Bedre å være føre var…

Hilsen Bente
fermentering.com
Bentes fermentering på Instagram
Siden Bentes Fermentering på Fb