Spørsmål om salt i fermentering

Jeg har fått en henvendelse med spørsmål om saltinnholdet i grønnsakfermenteringer. Kan det være sunt med så mye salt?

Foto fra Flor de sal, Marisol

Hun som henvendte seg har allerede laget en fermentering, men den er ikke etter min oppskrift, og hun synes den smaker altfor salt. -“Det kan vel ikke være bra å få i seg så mye salt?” (Hun ser at jeg bruker mindre salt i mine oppskrifter enn mange andre gjør.) Hun har lest at saltet blir ‘spist opp’ i fermenteringsprosessen, og hun er forvirret over mye av det hun ser av oppskrifter og ting hun har lest om fermentering.

Hun er ikke alene om å lure på om grønnsakfermenteringer kan være sunne i og med saltinnholdet. Jeg tenker derfor at dette kan være av interesse for mange som følger bloggen min, derfor deler jeg gjerne mitt svar.

Her er omtrent hva jeg svarte:

Ja, dessverre, mye som verserer om fermentering er forvirrende, mange rare og dårlige oppskrifter, bl. a. med for mye salt. Saltet blir ikke 'spist opp’/omdannet slik som sukker og karbohydrater blir.

For mye salt i en fermentering vil svekke den gunstige bakterieutviklingen pluss lage dårlig smak.

Når en fermentering er saltet riktig, er inntaket av saltet noe du ikke behøver bekymre deg over. Tvert imot er det bare å glede seg over alle fordelene en fermentering gir. Uansett spiser vi jo ikke store porsjoner fermentert, vi bruker fermenterte grønnsaker som et lite tilskudd på tallerkenen, omtrent 1 ss surkål er passe, i hvert fall som en start.

Hvis man er bekymret over at man spiser for mye salt, bør man kutte ut prosessert fabrikkmat. (Det bør man uansett!) Slik “mat” er tilsatt masse billig industrisalt, sukker, kunstige søtstoffer, planteoljer, emulgatorer, stabilisatorer, konserveringsmidler etc som er skadelige for tarmens mikrobiota og helsen generelt.

Salt, da mener jeg havsalt eller himalayasalt av best mulig kvalitet, uten tilsetningsstoffer, er noe vi trenger nok av, hver dag! Spiser man hjemmelaget mat, laget fra grunnen, bør man passe på å få i seg nok salt. Et enkelt råd er å salte maten etter smak.

Sist jeg tok en blodprøve, ga svaret på analysen at jeg hadde litt for lavt sodium/salt i kroppen. Tenk det, jeg, som spiser fermentert hver eneste dag! Jeg passer derfor på å få i meg nok kvalitets-salt. Det fermenterte gir tydeligvis ikke nok. (Jeg spiser så og si null prosessert fabrikk-mat.)

Naturlig havsalt inneholder alle mineraler og sporstoffer som kroppen vår er laget av, det gjør ikke vanlig, billig industri- og bordsalt.

Mange setter pris på nettkurset og bloggen min, og jeg får stadig hyggelige henvendelser slik som denne siste. Hvis du har lyst til å kjøpe nettkurset og eventuelt anbefale det til venner og bekjente, setter jeg inn link nedenfor. Som nevnt, er det mye som verserer om fermentering som er forvirrende og ikke gir god kunnskap, og mange gir opp etter mislykkede forsøk på fermenteringer. Det er synd. Alle fortjener å kunne lage egen, fantastisk fermentering!

Godt nytt fermenteringsår!

Hilsen Bente

https://fermentering.com/om-kurs

PS. Adressen til nettstedet mitt er kort og godt fermentering.com Lett å huske!