Ingefær-gurkemeieshot, en enkel oppskrift du lykkes med

Har du sett de små plastflaskene med ingefær- og andre “shots” som selges i mange butikker? Jeg har smakt en slik “ingefærshot”, og den var grei nok, men jeg ble ikke voldsomt imponert. Særlig fordi jeg vet hvor enkelt det er å lage egen ingefærshot hjemme, en som har skikkelig kraft og real smak. Når en slik hjemmelaget shot enkelt kan fermenteres i løpet av et par-tre dager, er det ingen grunn til å nøle. Her får du min enkle ingefær-gurkemeishot oppskrift:

Du trenger:

 • 70 g ingefær

 • 30 g gurkemeie

 • 2 ss sukker

 • kokt avkjølt vann

 • 1 - 2 ss vannkefirkorn

 • 1 liters glass med tett lokk - gjerne med gjærlås (kan kjøpes HER)


  Bruk økologiske ingefær- og gurkemeierøtter så sant mulig. Finnes i mange store butikker slik som Coop og Meny. Hvis det ikke finnes der du bor, kan du be om at butikken tar det inn.

  Økologisk
  Jeg bruker økologisk produkter når jeg fermenterer. I et naturlig jordsmonn, en jord som ikke er utsatt for giftige sprøytemidler og kunstgjødsel, vil det være et rikt lag av levende melkesyrebakterier, rundt og på plantene. Dette overføres til økologisk, naturlig fermentering i glass og krukker, og vi slipper alle slags "kjøpetilsetninger"! 

Vannkefirkorn kan du skaffe deg ved å spørre i facebookgruppen ”Fermentering” som jeg administrerer. Det hender jeg har overskudd selv, så du kan eventuelt sende meg en mail og spørre om jeg kan sende. Akkurat i disse dager (april 2019) har jeg ikke muligheten. Vannkefirkorn finnes dessuten å få kjøpt på nettet f. eks. HER

Vannkefir: Fremgangsmåte og oppskrift finnes i heftet mitt “Fantastisk med Fermentering”, klikk HER

Jeg maler opp ingefær og gurkemeie med min fantastiske stavmikser.

Jeg maler opp ingefær og gurkemeie med min fantastiske stavmikser.

Slik gjør du:

 • Vask og skrubb røttene, behold skallet hvis det er pent. Skjær bort stygge flekker.

 • Kutt røttene i biter og finhakk dem i en blender eller stavmikser. OBS! Gurkemeie setter flekker som er vanskelig å fjerne. Regn med gule fingre og negler en dag eller to hvis du ikke bruker plasthansker når du håndterer gurkemeien.

 • Tilsett litt av det kokte, avkjølte vannet.

 • Tilsett sukkeret og rør godt.

 • Tilsett vannkefirkorn.

 • Fyll opp glasset med resten av vannet - det skal fylles opp nesten til toppen, opp til 3 - 4 cm fra lokket.

 • Fermenter i et par - tre dager (smak deg frem). Bruk tett lokk på glasset eller aller helst glass med gjærlås (kan kjøpes HER).

 • Siles over på flasker som oppbevares kjølig.

Finkuttet ingefær og gurkemeie, raskt og enkelt.

Finkuttet ingefær og gurkemeie, raskt og enkelt.

Det går fint an å lage en puré av røttene. Da kjører du dem i blenderen sammen med litt vann. Den ferdige drikken behøver da ikke siles, og det er jo en fordel at man får i seg fibrene fra røttene. Bra for tarmens gunstige bakterier!

Det går fint an å lage en puré av røttene. Da kjører du dem i blenderen sammen med litt vann. Den ferdige drikken behøver da ikke siles, og det er jo en fordel at man får i seg fibrene fra røttene. Bra for tarmens gunstige bakterier!

Jeg pleier å koke opp vannet for at tilsatt klor skal fordampe raskt. Klor, selv i små mengder, er bakteriedrepende.

Vi som fermenterer er glade for de gunstige melkesyrebakteriene som sitter på skallet av vekstene vi putter på glass og krukker - vi ønsker jo ikke at klor skal drepe bakterier og lage mistrivsel!

Pass på at vannet er kjølt ned til romtemperatur (20 - 35 C går bra) før du tilsetter det i fermenteringsglasset. 

Naturlige melkesyrebakterier - direkte fra naturen - er de beste startere for fermenteringsprosessen.  I denne blandingen av gurkemeie og ingefær vil de trives og forøkes i løpet av noen få dager. Du vil ende opp med en skikkelig potent, fantastisk, “shot” du kan bruke som en oppfrisker og et helsestyrkende middel.

Både ingefær og gurkemeie har fantastiske helsebringende egenskaper, blant annet virker de betennelseshemmende, blodsukkerregulerende og immunstyrkende. Ingefær er dessuten kjent for å gi en bedre metthetsfølelse, noe mange som ønsker å gå ned i vekt setter pris på. Se denne studien
Mer om ingefærs fremragende egenskaper kan du lese HER. Men gravide som ønsker lindring av svangerskapskvalme bør være forsiktige og ikke overdrive inntak av ingefær.

Mer om gurkemeies fantastiske egenskaper finner du HER. Kurkumin (curcumin) er det ettertraktede virkestoffet i gurkemeie. Det er dessverre ikke lett opptakelig i kroppen. Litt kokosfett og litt pepper sammen med gurkemeie kan lette opptaket, men fermentert gurkemeie gir best opptak av kurkumin! Se studie HER
NB! Gurkemeie kan virke blodfortynnende og senke evnen til levring av blodet. Brukes derfor med forsiktighet f. eks. hvis man skal gjennomgå en operasjon. Les mer om kontraindikasjoner HER

Da er det på glass! Kjapt og enkelt! Spennende å følge med ne neste dagene, og alltid gøy å se at det bruser av liv i glasset.

Da er det på glass! Kjapt og enkelt! Spennende å følge med ne neste dagene, og alltid gøy å se at det bruser av liv i glasset.

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil. Se nettbutikken for økologiske kvalitets teer, krydder, fermenteringsglass med gjærlås og store fermenteringskrukker.

Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs (1).jpg