Fermentert kost bør tilføres gradvis

Fermentert kost bør tilføres gradvis. Ubehagelige reaksjoner kan forkomme ved plutselig og overdrevent inntak. Hvis det er stor ubalanse i din mikrobiota (tarmflora), bør du starte med så lite som en skje surkålsaft eller annen fermentert drikke. Dette er en god start! 

I vår vestlige, industrialiserte kultur, har vi generelt et begrenset mangfold av bakteriestammer i vår tarm.

Vår mikrobiota er tilpasset maten vi spiser, og vi tåler dårlig plutselige og store omskiftninger i dietten.

Derfor råder jeg kursdeltakere til å starte forsiktig med inntak av fermentert kost, kjenne etter i egen kropp og eventuelt øke inntaket - gradvis.

Glass med gjærlås får du kjøpt i nettbutikken, klikk   HER

Glass med gjærlås får du kjøpt i nettbutikken, klikk HER

Hvis man er i grei form, og det ikke er store problemer med tarmhelsen, er det bra å spise variert og rikelig med fibrerrik kost. Fibrene er "mat"/ prebiotika for gunstige bakterier som befinner seg i tykktarmen. Mange grønnsaker har fibre som tarmens bakterier vil elske.

Fibrene er så bra, fordi bakteriene i tykktarmen lever av dem. Disse bakteriene gjør veldig mye godt hvis de får tilgang på fibre, spesielt resistente fibre. Dette er fibre vi ikke kan fordøye selv, men våre bakterier gjør jobben for oss. De ikke bare fordøyer, men til og med fermenterer fibrene. Produkter av denne fermenteringen er  fettsyrer, slik som  butyrat (smørsyre), som er av stor viktighet for immunforsvar, for en sunn tarm (forebygger betennelse og tarmkreft) - og vår helse forøvrig!

Her er noen grønnsaker som inneholder mye resistente fibre: Løk, hvitløk, purreløk, asparges, jordskokk. Bananer og mango som ikke er helt modne, inneholder også resistente fibre.

Er det stor ubalanse i mage/tarm kan det være bra å begrense/utelukke tungt fordøyelige fibre en periode. Probiotisk næring, slik som surkålsaft, rødbetkvass og myse er da fine, naturlige tilskudd.

Poenget er ikke å spise/drikke store mengder fermentert. Det er jevn tilførsel, gjerne daglig, som gjør nytten. Forskjellige typer fermentert er bra. Variasjon og mangfold er tingen :-)

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.

Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg