Fermentert kost bør tilføres gradvis
Fermentert kost bør tilføres gradvis. Ubehagelige reaksjoner kan forkomme ved plutselig og overdrevent inntak. Hvis det er stor ubalanse i din mikrobiota (tarmflora), bør du starte med så lite som en skje surkålsaft eller annen fermentert drikke. Dette er en god start!
I vår vestlige, industrialiserte kultur, har vi generelt et begrenset mangfold av bakteriestammer i vår tarm.
Vår mikrobiota er tilpasset maten vi spiser, og vi tåler dårlig plutselige og store omskiftninger i dietten.
Derfor råder jeg kursdeltakere til å starte forsiktig med inntak av fermentert kost, kjenne etter i egen kropp og eventuelt øke inntaket - gradvis.
Hvis man er i grei form, og det ikke er store problemer med tarmhelsen, er det å spise variert og rikelig med fibrerrik kost en anbefaling vi har hørt. Fibrene sies å være mat/prebiotika for gunstige bakterier som befinner seg i tykktarmen.
Spesielt resistente fibre kan vår menneskelig organisme ikke fordøye, men våre bakterier fermenterer fibrene. Den oppadstigende tykktarmen er som en fermenteringsfabrikk.
Produkter av denne fermenteringen er fettsyrer, slik som butyrat (smørsyre), som er av viktighet for immunforsvar, for tarmhelsen - og for vår helse forøvrig!
Her er noen grønnsaker som inneholder mye resistente fibre: Løk, hvitløk, purreløk, asparges, jordskokk. Bananer og mango som ikke er helt modne, inneholder også resistente fibre.
Er det stor ubalanse i mage/tarm kan det være bra å begrense/utelukke tungt fordøyelige fibre en periode. Probiotisk næring, slik som surkålsaft, rødbetkvass og myse er da fine, naturlige tilskudd.
Poenget er ikke å spise/drikke store mengder fermentert. Det er jevn tilførsel, gjerne daglig, som gjør nytten. Forskjellige typer fermentert er bra. Variasjon og mangfold er tingen :-)
Redigert april 2020:
Grunnet koronasituasjonen holder jeg ikke lenger kursene i Uranienborgveien i Oslo. Nå er det NETTKURS som gjelder.
Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.
Når du har kjøpt kurs, kan du bli med i lukket Fb-gruppe “Nettkurs Bentes fermentering”. Be om å bli medlem, så tar jeg deg inn. Der kan du stille spørsmål om det du lurer på.
Her er link til KURS
Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'