Visste du at kaffen din er fermentert?

Gammelt hulemaleri, Thailand

Gammelt hulemaleri, Thailand

Fermentering har vært i bruk fra våre tidligste forfedre lærte å bearbeide mat. I dag glemmer vi ofte hvor vi får mange av våre matvarer fra, og hvilken prosess de har vært gjennom for å utvikle den smaken vi er blitt vant til - og liker. Kilde

Visste du at kaffen du drikker (sannsynligvis) er fermentert? Jeg elsker kaffe. Etter et lite glass fermentert rødbetkvass, gleder jeg meg hver morgen til nytraktet, rykende varm kaffe. Hvilken lykke!

kaffekunst-7071-feature-672x372.jpg

Jeg maler hele, økologiske kaffebønner på kvern, og jeg bruker bønner av typen Arabica, fordi jeg vet at disse bønnene er fermentert! De har gått gjennom en prosess som kalles en våt foredlingsprosess, noe som vil si at bønnene blir vasket og deretter lagt til fermentering i vanntanker. I 12 - 36 timer får mikroorganismer gjøre jobben med å fermentere kaffebønnene.

kaffefrukter

kaffefrukter

Etter fermenteringen vaskes bønnene på ny, og nå blir de lagt ut til tørking i solen i 4 -7 dager. Noen plantasjer har tørketromler for å effektivisere tørkeprosessen.

En annen matvare mange av oss setter stor pris på er ost! Spesielt franske oster har et godt ry, de er selvsagt fermentert, ofte over lang, lang tid. Derav kraftige smaker og lukter.

Det har vært spekulert på om franske kvinner er så slanke fordi de spiser mye fermentert ost. I Frankrike er det vanlig å avslutte hovedmåltidet med noen biter ost. Denne fermenterte, ofte vellagrede osten, innholder rikelig med probiotiske bakterier som kan stimulere tarmens mikrobiota (tarmflora) - og kanskje hjelpe til å holde på den slanke linjen.

The-Cheese-Festival-southafrica

The-Cheese-Festival-southafrica

Hvis jeg sier ferskt surdeigsbrød med smør og salami? Fermentert! Andre vanlige fermenterte produkter er yoghurt, kefir, sjokolade, øl, vin, oliven, surkål/sauerkraut, kombucha, eddik, sort te, brød, sort pepper, kimchi, tempeh, tofu og cider.

salami

salami

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.

Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg