Visste du at kaffen din er fermentert?

Painting barbarian ancient model in Thailand
Painting barbarian ancient model in Thailand

Fermentering har vært i bruk fra våre tidligste forfedre lærte å bearbeide mat. I dag glemmer vi ofte hvor vi får mange av våre matvarer fra, og hvilken prosess de har vært gjennom for å utvikle den smaken vi er blitt vant til - og liker. Kilde

Visste du at kaffen du drikker (sannsynligvis) er fermentert? Jeg elsker kaffe. Etter et lite glass fermentert rødbetkvass, gleder jeg meg hver morgen til nytraktet, rykende varm kaffe. Hvilken lykke!

kaffekunst-7071-feature-672x372
kaffekunst-7071-feature-672x372

Jeg maler hele, økologiske kaffebønner på kvern, og jeg bruker bønner av typen Arabica, fordi jeg vet at disse bønnene er fermentert! De har gått gjennom en prosess som kalles en våt foredlingsprosess, noe som vil si at bønnene blir vasket og deretter lagt til fermentering i vanntanker. I 12 - 36 timer får mikroorganismer gjøre jobben med å fermentere kaffebønnene.

kaffefrukter
kaffefrukter

Etter fermenteringen vaskes bønnene på ny, og nå blir de lagt ut til tørking i solen i 4 -7 dager. Noen plantasjer har tørketromler for å effektivisere tørkeprosessen.

En annen matvare mange av oss setter stor pris på er ost! Spesielt franske oster har et godt ry, de er selvsagt fermentert, ofte over lang, lang tid. Derav kraftige smaker og lukter.

Det har vært spekulert på om franske kvinner er så slanke fordi de spiser mye fermentert ost. I Frankrike er det vanlig å avslutte hovedmåltidet med noen biter ost. Denne fermenterte, ofte vellagrede osten, innholder rikelig med probiotiske bakterier som kan stimulere tarmens mikrobiota (tarmflora) - og kanskje hjelpe til å holde på den slanke linjen.

The-Cheese-Festival-southafrica
The-Cheese-Festival-southafrica

Hvis jeg sier ferskt surdeigsbrød med smør og salami? Fermentert! Andre vanlige fermenterte produkter er yoghurt, kefir, sjokolade, øl, vin, oliven, surkål/sauerkraut, kombucha, eddik, sort te, brød, sort pepper, kimchi, tempeh, tofu og cider.

salami and some slices salami on a timber board
salami and some slices salami on a timber board