Overflod av squash

Det bugner i hagen. Jeg kan høste inn enorme squash nå om dagen. Squash har ganske kort holdbarhet! Så hva gjør man når man får den ene digre squashen etter den andre, og det stadig vokser flere til? Jo, da blir det selvsagt å fermentere dem.  Oppbevart kjølig, på glass eller krukker, har de da holdbarhet i månedsvis.

Sommerens squash.

Sommerens squash.

Nå har jeg fyllt en av krukkene mine, en som rommer 7 1/2 liter, med biter av squash, vann tilsatt salt, og andre smakstilsetninger. Dette skal få stå og boble og gjære i romtemperatur i noen dager (2  eller 3 dager i denne varmen). Deretter setter jeg krukken litt svalere i noen dager, ca 7. Så blir den plassert i kjelleren der den får stå på et kaldt gulv (sett i kjøleskap hvis du ikke har kald kjeller).

I denne oppskriften bruker jeg omtrent samme fremgangsmåte som om jeg skulle lage fermenterte agurker. Les om fermentering av agurker HER

Se oppskrift nedenfor!

Fermenteringskrukke. Se nettbutikken for 5 liters krukker. Mindre fermenteringsglass med gjærlås finner du HER

Fermenteringskrukke. Se nettbutikken for 5 liters krukker. Mindre fermenteringsglass med gjærlås finner du HER

Jeg pleier å slumpe litt og eksperimentere når jeg setter ting til fermentering, jeg følger sjelden en oppskrift slavisk. Men denne gang var jeg litt mer systematisk, og derfor kan jeg dele denne oppskriften. Føl deg fri til å justere etter egne smakspreferanser:

Squash ca. 1.8 kilo i biter

1 ss hele pepperkorn

1 ss gule sennepsfrø

1 ss korianderfrø (selvsagt valgfritt, ikke alle liker koriander)

4 gode biter ingefær

6 fedd hvitløk

1 rød chili kuttet i biter (det meste av frøene fjernet)

en neve småløk

dill

blader fra kirsebærtre, rips- eller solbærbusker (man kan også bruke noen blader fra eiketre)

3 liter kokt, avkjølt vann tilsatt 5 ss salt

(Jeg bruker økologiske produkter)

Fremgangsmåte:

Legg pepperkorn, sennepsfrø, korianderfrø, ingefær, hvitløk, chili og dekk dette med litt av dillen nederst i krukken/sylteglasset (du kan også bruke estragon, det glemte jeg denne gang).

Fyll opp med biter av squash. 

Legg oppi resten av dillen.

Legg inn rikelig med blader fra kirsebærtre, rips- og/eller solbærbusker evnt. eikeblader. Dette handler om tanniner/garvesyre som hjelper til å holde squash og agurker sprø og delikate. (Bruk eventuelt noen poser grønn te, te inneholder tanniner.)

Fyll opp med vann tilsatt salt. Saltet skal være uraffinert og uten antiklumpemiddel! 

Når du har fyllt opp krukken/glasset, kan du legge et lokk av kålblader på toppen. Deretter legger du noe tungt oppå dette. (Krukken på bildet har medfølgende trykkstener. I mangel av dette kan du bruke en liten glasskrukke fyllt med vann eller et fat) Dette skal holde squashblandingen nede under vannoverflaten.

NB! Pass på at rikelig med vann dekker det hele. Dette er viktig! Fermenteringsprosessen må skje uten oksygen (anaerobisk).

NB! Det utvikles kullsyre under gjæringsprosessen. Hvis du ikke har fermenteringskrukke som på bildet - eller glass med gjærlås, må du passe på at trykket som oppstår i beholderen din jevnlig slippes ut under de første dagenes stormgjæring! 

Her er ferdig fermentert squash fylt over på mindre glass som skal oppbevares kaldt. Smaker allerede fortreffelig og blir bedre og bedre etterhvert som dagene og ukene går :-)

Her er ferdig fermentert squash fylt over på mindre glass som skal oppbevares kaldt.
Smaker allerede fortreffelig og blir bedre og bedre etterhvert som dagene og ukene går :-)

Fermentering er blitt populært. Lær deg å fermentere grønnsaker, kefir, rødbetkvass, kombucha… Det er ganske enkelt, og det er utrolig spennende, sunt og godt.


Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.

Når du har kjøpt kurs, kan du bli med i lukket Fb-gruppe “Nettkurs Bentes fermentering”. Be om å bli medlem, så tar jeg deg inn. Der kan du stille spørsmål om det du lurer på.

Her er link til KURS


Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg