Surdeigsbrød stekt i leirkrukke

Bentes fermentering

Bentes fermentering

Jeg deler gjerne oppskriften min på dette surdeigsbrødet. Det smaker godt, og det virker som det er lett å lykkes med det. Du kan selvsagt variere og eksperimentere og lage din egen variant.

(Å lage surdeigsstarter får bli et eget blogginnlegg. Ellers er det vanlig at man deler med andre hvis man har ) 

Hvis du ikke har taremel, kan du bare kutte det ut fra oppskriften. Jeg har noe som kalles "Sea Salad" i skapet, jeg kjøpte det på helsekosten. Dette er en blanding av forskjellige typer tang. Jeg tilsatte en klype av dette i brøddeigen.

Hvis du ikke har tørket brennesle fra forrige sesong, må du begynne å sanke brennesle når våren kommer. Jeg har brennesle på glass gjennom hele vintersesongen. Slenger det oppi gryteretter, putter det sammen med andre vekster i fermenteringskrukker- og glass, lager te av det. Brennesle er stappende full av mineraler og har masse gode egenskaper for vår helse. Pass på å plukke brennesle i minst mulig forurenset område. Unngå steder som er sprøytet med giftige kjemikalier.

Brennesle er fint å bruke i brøddeigen.

Brennesle er fint å bruke i brøddeigen.Her er oppskriften. Lag gjerne din egen versjon. Her er det ingen faste regler:

Bentes surdeigsbrød

Bentes surdeigsbrød

Jeg blandet ingrediensene og lot deigen stå til fermentering i omtrent ett døgn.

Etter ett døgn:

Min Rømertopf leirkrukke ble satt i kaldt vann, slik man alltid skal gjøre før den tas i bruk. Vann skal suges inn i porene i leiren. 

Jeg smurte inn den nedre del av leirkrukken med smør.

Deigen ble lagt oppi krukken. Påførte litt god olivenolje på overflaten.

Satte på lokket og puttet krukken inn i ovn som sto på 30 - 40 grader. Der sto det og godgjorde seg og etterhevet i omtrent 1 time.

Satte ovnen på 200 grader. Beregner omtrent 1 times steking når varmen er kommet opp til 200 grader. Jeg setter gjerne ned varmen ti 175 grader den siste tiden av stekingen.

Dette er litt omtrentlig, men uansett må du finne din egen form og fremgangsmåte. Og det er jo nettopp noe av gleden ved fermentering.

Lykke til!

Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg