Kefir av ung kokosnøtt

Unge kokosnøtter høstes når de er 5 til 7 måneder gamle, og de er da fulle av vann. Etterhvert som kokosnøtten modner, vil vannet bli erstattet av mer kokos-"kjøtt". Vannet i de unge kokosnøttene er enda rikere på næringsstoffer enn i den mer modne kokosnøttmelken.

I Sanskrit er kokosnøttpalmen beskrevet som "treet som gir alt som behøves for å leve". Kokosnøttvannet er blitt drukket i tropiske land i århundrer fordi man har ment at det kan helbrede mange tilstander.

Kokosnøtt er stappende full av aminosyrer, sunt fett, elektrolytter, antioksidanter, kan hjelpe vektnedgang og senke dårlig kolesterol. (studie) Etter en treningsøkt er vannet fra ung kokosnøtt den beste sportsdrikk, den retter raskt opp væskebalansen i kroppen på grunn av stort elektrolyttinnhold. 

Se video fra kokosnøttplukking og smaking: https://youtu.be/EnaewHWR5mg

Jeg kjøper unge kokosnøtter i min lokale asiabutikk. Slik ser de ut, og de åpnes i toppen:

Unge kokosnøtter. Åpnes i toppen. Pass fingrene!

Unge kokosnøtter. Åpnes i toppen. Pass fingrene!

Oppskrift:

Jeg brukte vannet i en ung kokonøtt, og jeg skrapte ut det lille kjøttet som lå på innsiden.
Dette blandet jeg med en stavmikser. 
Fylte blandingen  (ca. 4 dl) over på et glass.
Jeg tilsatte omtrent 1 ss av mine melkekefirkorn. 
Dekket glasset med et klede som jeg festet med en strikk.

(Kursdeltakerne mine får en liten porsjon kefirkorn. Info om kurs er HER. Kan ellers kjøpes på nettet. Man kan også spørre i Facebookgrupper om noen har å gi bort. Jeg har en fb-gruppe som heter "Fermentering". Jeg har også en side som heter "Bentes Fermentering" - lik den gjerne)

 


La stå til fermentering/syrning i romtemperatur 1 - 3 dager avhengig av temperatur og hva man liker selv. Jo lenger den står, dess mer syrlig blir den. 

Holdbarheten er lang, men jeg vet ikke hvor lang. Man blir ofte forbauset over at det fermenterte ser ut til å ha "evig liv".

Næringsmidler, enzymer, elektrolytter... alt blir mer biotilgjengelig når det er fermentert. Med andre ord er det lettere for kroppen å ta til seg alle gunstige stoffer i den fermenterte kokosvannkefiren enn om man drikker den i sin opprinnelige form. Dette gjelder alt vi fermenterer.  Det er lett opptakelig, lett fordøyelig og med rike smaker.


Jeg silte den ferdige kefiren gjennom sil fordi jeg vil ha fatt i kefirkornene. De skal jeg jo bruke igjen og igjen: 

Jeg silte den ferdige kefiren gjennom sil fordi jeg vil ha fatt i kefirkornene. 

Jeg silte den ferdige kefiren gjennom sil fordi jeg vil ha fatt i kefirkornene. 


Her er kefirkornene, de består av en symbiotisk kultur av melkesyrebakterier og gjær:

Her er kefirkornene.

Her er kefirkornene.


Kokosvannkefir, silt og tappet over på flaske. Den er fremdeles litt søt, men også syrlig og frisk. Dette er naturlig probiotisk for tarmens mikrobiota. Full av elektrolytter som gjenoppretter væskebalansen i kroppen etter f. eks. en treningsøkt, derfor den beste sportsdrikk! 

Naturlig probiotisk, syrlig og fremdeles litt søt etter fermenteringen

Naturlig probiotisk, syrlig og fremdeles litt søt etter fermenteringen

Bildet av unge kokosnøtter er hentet her


Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg