Hvordan fungerer fermentering med gjærlås?
Glass med gjærlås er ideelt for vellykket og trygg fermentering. Men hvordan bruker man egentlig en gjærlås?
Gjærlås har vanligvis vært brukt til brygging av øl og vin, men nå også til fermentering av grønnsaker m.m.
Siden det vi fermenterer skal ha en anaerob (uten luft) tilværelse, vil gjærlåsen sørge for nettopp dette, fordi vi har fylt den med litt vann.
Vannet i gjærlåsen vil hindre at luft slipper inn i glasset. Det er bra. Luft har nemlig med seg muggsporer og eventuelt andre saker som vi ikke ønsker skal slå seg til i fermenteringsglasset.
Når fermenteringen kommer i gang i glasset, vil gunstige melkesyrebakterier spise på sukkeret/kullhydratene i grønnsakene. Da produserer de blant annet kullsyre.
Kullsyren vil bygge seg opp i glasset og kan, i verste fall, føre til et eksplosjonsartet trykk. Jeg må bekjenne at jeg har hørt om - og opplevd selv - at glass og flasker har eksplodert. Dette skjer først og fremst med de tingene som inneholder mye sukker (kombucha, vannkefir osv.), men også andre ting kan få en kraftig gjæring og et stort trykk i glasset.
Med en gjærlås kan du slappe av og nyte lyden av blopping når kullsyren presser seg ut gjennom vannet... blopp... blopp... fermentering pågår :-)
Se en liten video som forklarer bruken av gjærlås (se mer nedenfor videoen) :
Du kan la den røde hetten være på, den er der for å beskytte mot støv og rusk. Den er ikke tett, kullsyren slipper ut forbi hetten.
Se min steg-for-steg oppskrift på en god kimchi
https://fermentering.com/blogg/2017/1/12/kimchi-steg-for-steg
Se mine kurstilbud!
Hilsen Bente