Skadelig for tarmens bakterieflora?

Surkål med groblad og små løvetannblader, en nydelig stimulans for tarmens slimhinne og bakterieflora.

Surkål med groblad og små løvetannblader, en nydelig stimulans for tarmens slimhinne og bakterieflora.

Fermentert kost kan stimulere tarmens bakterier og virke både forbyggende og helbredende. Men hva kan skade bakteriefloraen? 

Miljøet og vanlig livsstil i våre dager kan dessverre virke nedbrytende på tarmens mikroorganismer og skape ubalanse i den viktige sammensetningen av bakterier og andre mikrober. Vi har et indre økosystem, og de viktige bakteriene i tarmen vår liker dårlig gift, sprøytemidler og kunstige tilsetningsstoffer i mat. De liker dårlig antibiotika. De liker dessverre dårlig også mange vanlige legemidler, slik som betennelsesdempende midler, syrenøytraliserende midler, kolesterolsenkende midler, sovepiller, antidepressiva og p-piller.

For å starte med begynnelsen: Måten en baby kommer til verden på, har mye å si for babyens bakterieflora. Keisersnitt kan redde liv, men naturlig fødsel gjennom fødselskanalen er å foretrekke - hvis mulig. Ved keisersnitt vil babyen motta sine første bakterier fra omgivelsene i kirurgirommet, i stedet for fra morens bakterieflora i fødselskanalen. Studier har vist at barn født ved keisersnitt lettere kan utvikle allergier, astma, cøliaki og fedme senere i livet (Kilde: "Missing Microbes", Martin J. Blaser MD)

Keisersnitt kan redde liv, men naturlig fødsel gjennom fødselskanalen er å foretrekke - hvis mulig. Her møter babyen morens bakterieflora, det første viktige møtet med verden. Det er selvsagt da ønskelig at moren har en rik og balansert bakterieflora, dette vil kunne gi et godt grunnlag for babyens helse. (Bildet er fra notis i Klassekampen.)

Keisersnitt kan redde liv, men naturlig fødsel gjennom fødselskanalen er å foretrekke - hvis mulig. Her møter babyen morens bakterieflora, det første viktige møtet med verden. Det er selvsagt da ønskelig at moren har en rik og balansert bakterieflora, dette vil kunne gi et godt grunnlag for babyens helse. (Bildet er fra notis i Klassekampen.)

 

I snart 70 år har vi hatt tilgang på antibiotika - en livredder som har ført til store problemer grunnet misbruk og overforbruk. Innen EU dør det hver dag 68 mennesker grunnet antibiotikaresistente bakterier, og problemet med resistens er økende. Det er ikke bare den antibiotika som foreskrives av lege som har ført til problemer, men også all antibiotika som anvendes i landbruket. To tredjedeler av verdens antibiotika gis til husdyr, det lønner seg å sløse med antibiotikabruken, fordi det gjør maten billigere, dyrene fetes opp av all unødvendig medisinering. "Det lønner seg å pumpe dyr fulle av antibiotika, selv om det er livsfarlig."

Vi får være takknemlige for at det brukes mindre antibiotika i norsk landbruk enn i andre land. Billig mat er ikke nødvendigvis et gode.  FOTO: SOLUM, STIAN LYSBERG / NTB SCANPIX

Vi får være takknemlige for at det brukes mindre antibiotika i norsk landbruk enn i andre land. Billig mat er ikke nødvendigvis et gode. FOTO: SOLUM, STIAN LYSBERG / NTB SCANPIX

 
Det er godt kjent at antibiotika ikke bare dreper "dårlige" bakterier i kroppen, slike som kan skape sykdom. "Gode" bakterier vil også gå under av antibiotika, de som er viktige for å holde hæren av forskjellige typer mikroorganismer i balanse. Selve ordet anti-biotikum betyr mot liv, med andre ord vil tarmens viktige sammensetning av levende mikroorganismer svekkes av enhver type antibiotikum.

Mange midler, både foreskrevet av lege og ting vi kjøper i butikken, kan ha antibiotisk virkning. Triklosan er et antibakterielt middel som er tilsatt i tannkrem, munnskyllemidler, kosmetikk, såpe og deodoranter, kjøkkenredskaper, klær og tekstiler. 
http://microbe.net/2016/09/13/antimicrobial-chemicals-and-antibiotic-resistance-in-dust-now-open-access/

Is triclosan harming your microbiome?

Colgate Total+ Whitening inneholder 0,3 prosent triklosan, som er den øverste tillatte grensen.   FOTO: KARINA KAUPANG JØRGENSEN / NRK

Colgate Total+ Whitening inneholder 0,3 prosent triklosan, som er den øverste tillatte grensen. FOTO: KARINA KAUPANG JØRGENSEN / NRK


En venn slet med betennelser i tannkjøttet. Da tannkrem og desinfiserende munnskyllemidler ble kuttet ut og erstattet med kokosolje tilsatt litt natron, forsvant også problemet, og det er ikke tegn til betennelse mer (bekreftet av tannlege). Det må tilføyes at vedkommende jevnlig spiser fermentert kost også :-)

Er E-stoffer i mat uskyldige og trygge for vår bakterieflora? Kanskje noen av dem, men slett ikke alle. For eksempel er karragenan (E 407) et stoff som mange med mage/tarm-problemer reagerer negativt på. Stoffet er tillatt, men selv leser jeg innholdsfortegnelser, og jeg unngår dette emulgeringsmiddelet. I det siste har jeg oppdaget nye matvarer som er tilsatt karragenan, f. eks. "sunne", grove fiskekaker. Les tidligere blogginnlegg om karragenan her

Vår fremragende, internasjonale forsker på tarmens mikroflora, spesialist i medisinsk mikrobiologi, prof. emeritus Tore  Midtvedt sier: "Det er ikke for ingenting jeg fisker min egen fisk og dyrker mine egne poteter". Han spiser ikke mat som inneholder kunstige tilsetningssoffer!

Skal man kjøpe probiotika på helsekosten for å styrke egen tarmflora? Kjente forskere anbefaler det vanligvis ikke. De mener at slike monokulturer som finnes i 'kjøpeprobiotika' i pulver og kapsler kan forstyrre og ødelegge den fine balansen i tarmens mikroflora. Professor emeritus Arnold Berstad sier i et foredrag han holder om IBS (irritabel tarm syndrom):  - "Det virker kanskje mens man tar det, men man kan være dårligere stilt etterpå." Foredraget hans finnes på Youtube: (bruk søkeord Diagnostikk ved IBS).

Les intervju med Arnold Berstad HER.

 Det kjente forskerparet Erica og Justin Sonnenburg, som har skrevet "The Good Gut", er også skeptiske til de fleste 'kjøpeprobiotika'. 

Godt innlegg fra klinisk ernæringsfysiolog Eirik Garnås i Darwinian Medicine finner du HER


Og så var det vaskemidlene. Kan det være trygt å spraye rundt seg i hjemmet med etsende stoffer som man egentlig må bruke beskyttelsesutstyr for å håndtere? Blir det veldig rent i et hjem der man sprayer og tørker av benker og skap og alt mulig? Nei, undersøkelser viser at det er ganske grisete av stygge bakterier etter slik spraying. De gode bakterie fjernes, og da har de stygge bakteriene de beste forhold for å trives og formere seg. En klut fuktet med vann er bedre! Eddik og natron er også fine vaskemidler. Det er mye bedre for deg og ditt innemiljø med enkle, ufarlige midler!

12 lengdemeter og 6 hyller i høyden med vaskemidler. 

12 lengdemeter og 6 hyller i høyden med vaskemidler. 

Ikke fortvil, selv om dette var mye negativt. I kommende blogginnlegg vil jeg fortelle litt om hva man kan gjøre for å stimulere tarmens bakterieflora. Jeg har hatt mange kursdeltakere gjennom de årene jeg har holdt fermenteringskursene mine, og jeg har fått gledelige tilbakemeldinger fra mange av dem. Ja, det er ofte til stor hjelp, selv ved kroniske lidelser, å spise hjemmelaget, fermentert surkål/sauerkraut, rødbetkvass og annet fermentert. 

Se det siste innlegget om hva det kan være lurt å unngå:
https://fermentering.com/blogg/2017/6/23/liste-over-hva-du-br-unn


Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg