Salsa

Jeg har en stund gått med tanker om å prøve meg på en fermentert salsa. Salsa = saus, og det finnes utallige oppskrifter. Tomater, løk og koriander er grunnleggende ingredienser.

Dette er ingrediensene jeg brukte:

3 gule løk kuttet i små terninger
5 tomater kuttet i små biter
ca 10 cherrytomater kuttet i to  
6 hvitløkfedd presset
1 potte frisk koriander
1/2 paprika kuttet i små biter
saften fra 1 lime og 1/2 sitron
et dryss av chiliflak (eller bruk noen biter frisk chili)
1/2 ts gurkemeiepulver - Økologisk finnes HER
ca. 4 ts uraffinert havsalt (1 ts tilsvarer 5 ml)

Salsa på gang
Salsa på gang

Grønnsakblandingen veide omtrent 1 kg, og da prøvde jeg meg frem med ca. fire teskjeer salt (litt sensibelt med tomatene, derfor litt mer salt enn jeg vanligvis bruker). 

Puttet det hele i et glass av passende størrelse. Det er en fordel at glasset er fylt opp nesten til toppen. Jeg presset alt godt ned og pakket et par kålblader over for å holde det hele nede. Plasserte en tyngde av glass på toppen for å sikre at alt holder seg nede under væskeoverflaten, Saften fra grønnsakene må ligge godt over grønnsakblandingen og kålbladene. Her igjen gjelder regelen at fermenteringen må skje anaerobt, d.v.s. uten luft.

Se denne studien! Koriander kan virke avgiftende på kroppen! Bruk koriander 😊

 

Salsa
Salsa

På med lokket, så skal glasset stå på benken noen dager. Jeg skal nok smake etter tre - fire dagers tid, og så får vi se om den skal stå litt lenger eller om den skal i kjøleskapet. Modne tomater kan være litt risikabelt i denne oppskriften, derfor kan det være lurt med kort fermentering i romtemperatur - deretter kjøleskap (eller kald kjeller) for langsom, videre utvikling av alt det gode.
 

Se andre oppskrifter
Fermentert hot chilisaus og 김치 Kimchi - steg for steg


Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.


Hilsen Bente

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg