Salsa

Jeg har en stund gått med tanker om å prøve meg på en fermentert salsa. Salsa er spansk og betyr saus. Det finnes utallige oppskrifter på salsa. Tomater, løk og koriander er ofte brukt som grunnleggende ingredienser. Jeg fant en grei oppskrift som jeg brukte som utgangspunkt, men som vanlig blir det litt improvisasjon og til slutt min egen vri.

Dette er ingrediensene jeg brukte:

3 gule løk kuttet i små terninger 5 tomater kuttet i små biter, ca 10 cherrytomater kuttet i to, 6 hvitløkfedd presset, 1 - 1/2 potte koriander, 1/2 paprika kuttet i små biter, saften fra 1 lime og 1/2 sitron. Et dryss av cayennepepper og gurkemeie (det ble pulver i dag, fordi jeg ikke hadde annet), ca. 2 ts uraffinert havsalt (uten antiklumpemiddel)

Salsa på gang
Salsa på gang

Grønnsakblandingen veide omtrent 1 kg, og da prøvde jeg meg frem med et par teskjeer salt. Blandet alt og smakte, og ja, det virket passe salt. Det smakte godt allerede før blandingen er satt til fermentering.

Puttet det hele i et glass som rommer 1. 8 liter. Presset alt godt ned for å unngå luftlommer og la på noen kålblader for å holde det hele nede . Satt på en tyngde av glass på toppen for å sikre at alt holder seg nede under væskeoverflaten, saften fra grønnsakene må ligge godt over grønnsakblandingen og kålbladene. Her igjen gjelder regelen at fermenteringen må skje anaerobt, d.v.s. uten luft.

Gleder meg til denne! Koriander har en smak jeg har lært meg å like, og det er jo bra i og med at koriander kan virke avgiftende på kroppen.

Salsa
Salsa

På med lokket, så skal glasset stå på benken noen dager. Jeg skal nok smake etter en tre dagers tid, og så får vi se om den skal stå lenger eller om den da skal i kjøleskapet .

Vil du vite mer? Jeg holder kurs som trekker fulle hus. Meld deg på!


Hilsen Bente

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
Facebook: Gruppen 'Fermentering'.