Salsa

Jeg har en stund gått med tanker om å prøve meg på en fermentert salsa. Salsa = saus, og det finnes utallige oppskrifter. Tomater, løk og koriander er grunnleggende ingredienser.

Dette er ingrediensene jeg brukte:

3 gule løk kuttet i små terninger
5 tomater kuttet i små biter
ca 10 cherrytomater kuttet i to  
6 hvitløkfedd presset
1 potte frisk koriander
1/2 paprika kuttet i små biter
saften fra 1 lime og 1/2 sitron
et dryss av chiliflak (eller bruk noen biter frisk chili)
1/2 ts gurkemeiepulver - Økologisk finnes HER
ca. 4 ts uraffinert havsalt 

Salsa på gang
Salsa på gang

Grønnsakblandingen veide omtrent 1 kg, og da prøvde jeg meg frem med ca. fire teskjeer salt (litt sensibelt med tomatene, derfor litt mer salt enn jeg vanligvis bruker). 

Puttet det hele i et glass som rommer 1. 8 liter. Presset alt godt ned for å unngå luftlommer og la på noen kålblader for å holde det hele nede . Satt på en tyngde av glass på toppen for å sikre at alt holder seg nede under væskeoverflaten, Saften fra grønnsakene må ligge godt over grønnsakblandingen og kålbladene. Her igjen gjelder regelen at fermenteringen må skje anaerobt, d.v.s. uten luft.

Gleder meg til denne!
Koriander kan virke avgiftende på kroppen.

Salsa
Salsa

På med lokket, så skal glasset stå på benken noen dager. Jeg skal nok smake etter en fire-fem dagers tid, og så får vi se om den skal stå lenger eller om den skal i kjøleskapet. Modne tomater kan være litt risikabelt i denne oppskriften, derfor kan det være lurt med kort fermentering i romemperatur - deretter kjøleskap for videre utvikling av alt det gode :)

Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente
 

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg