Hvordan fermentere grønn papaya

Papaya, både den umodne grønne og den modne, har utvilsomt helsebringende egenskaper og den sies å være en ”mirakelfrukt”. Fermenteringen gjør at alle de gode stoffene i papaya blir enda mer virksomme, og de blir lett opptakelige i kroppen. 

papaya

papaya

Papaya er full av vitaminer, mineraler, antioksidanter og enzymer. Den inneholder stoffet papain, et enzym som mørner kjøtt og hjelper til ved fordøyelsen av proteiner, stivelse og fett. Papaya stimulerer kroppen til å produsere arginin, en aminosyre som aktiverer veksthormonet HGH. Dette hormonet er en viktig medvirker i prosessen som fornyer og gjenoppbygger celler i lever, muskler og skjelett. Det har vært mangeforskningsprosjekter som kan bekrefte positive virkninger av papaya.

Papaya inneholder enzymet papain som hjelper til ved fordøyelsen av proteiner. Grønn papaya som ikke er helt moden, inneholder mer papain enn den fullmodne.

Papaya er godt for huden og forebygger for tidlig aldring. Kan også forebygge Alzheimer.

Papaya kan hjelpe ved fordøyelsesproblemer, forstoppelse og parasitter.

Papaya inneholder enzymer som virker hemmende på betennelser i kroppen, forebygger benskjørhet og kan virke smertelindrende ved artritt.

Papaya er en god kilde til fytoøstrogen som er naturlige planteøstrogener. Disse har vist seg å kunne være like effektive som kroppens eget østrogen, og de kan være til stor hjelp ved overgangsplager slik som hetetokter og humørsvingninger.Fytoøstrogen kan dessuten gi beskyttelse mot sykdommer som hjerte- og karsykdommer, benskjørhet og kreft. 

Papaya senker og hjelper til å stabilisere blodsukkeret. Mange med diabetes bruker derfor papaya regelmessig.

NB! Papaya inneholder mye vitamin K. Vitamin K motvirker medikamentet aspirin som mange hjertepasienter går på. Man bør bare innta papaya i små mengder hvis man går på aspirin. Det er best å snakke med lege om inntak av papaya hvis man går på hjertemedisin som inneholder aspirin.

NB! Papaya har blodfortynnende egenskaper! Ved bruk av blodfortynnende midler som Warfarin, Coumadin, aspirin: Snakk med lege før du inntar produkter som inneholder papain, og spis bare små mengder papaya!

NB! Gravide skal ikke spise papaya! I gammel folkemedisin er papaya blitt brukt som et middel for å unngå graviditet. Papaya ble også brukt for å fremkalle abort.

Jeg fikk kjøpt grønn papaya i en asiabutikk i Oslo. Jeg brukte omtrent 1 kg papaya som jeg vasket og delvis skrelte.

Papaya grønn NON GMO

Papaya grønn NON GMO

Jeg delte papayaene i to og fjernet frøene.

frø

frø

klargjort

klargjort

Jeg brukte foodprosessor og raspet papayaene grovt.

grovraspet

grovraspet

Tilsatte 2 - 3 ts uraffinert havsalt,

salt

salt

og 4 - 5 hvitløksfedd, finhakket.

Jeg tilsatte litt saft fra tidligere fermentert rødkål - omtrent 2 ss. - som en liten ekstra "kick off starter" til fermenteringsprosessen. La et lokk av kålblader over det hele. Jeg dekket blandingen med kålbladene for å hindre at småbiter flyter opp til overflaten.

rødkålstarter tilsatt - kålblader og gjærlås

rødkålstarter tilsatt - kålblader og gjærlås

Her har jeg presset alt godt ned, og jeg har satt på en tung telysholder av glass.  Dette skal sikre at blandingen forblir nede under væsken.

Papaya vektes ned

Papaya vektes ned

Dagens produksjon er på glass! Dette skal nå stå og boble og gjære og utvikle seg over et uvisst antall dager. Tipper at det blir smaking etter omtrent en uke eller en ti dagers tid. Den umodne papayaen er såpass fast i fibrene, at det sikkert er bra å la den stå og fermentere i 3 - 4 uker. Tenker at jeg kommer til å gjøre som med vanlig surkål, inn i kjøleskap eller kald kjeller etter omtrent 10 dager, og deretter fermentere langsomt videre i en tre ukers tid. Naturlig probiotika, godt for tarmfloraen, en kraftfull, naturlig medisin er på glass og under utvikling!

Grønn papaya på glass

Grønn papaya på glass

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg