Fermentert hot chilisaus

Jeg har kjøpt inn ingredienser til chilisaus i dag. Å lage egen fermentert chilisaus er enkelt, og det blir utrolig godt. Rene fine smaker, ingen kunstige tilsetninger, ingen konserveringsmidler eller sukker. Her er det ingrediensene og fermenteringen som  gjør jobben og lager nydelig smak.

 

Chili1 10.8.18.JPG


Denne chilisausen vil bli mer enn sterk nok, men den blir ikke av de aller sterkeste, i og med at jeg bruker søt paprika ved siden av chilien. Omtrent 1/3 er søt snackspaprika, og 2/3 er hot chili. Den søte paprikaen tilfører nok sødme til jeg kan slippe å tilsette sukker.

Etter at jeg begynte å spise syrlige, fermenterte ting daglig, har smaksløkene mine fullstendig tatt avstand fra smaken av sukker. Og det er jo bare fint! Jeg har ikke måttet presse meg selv, jeg har ikke vært "flink", dette har skjedd helt av seg selv. Sukker er ikke lenger noe jeg liker eller har lyst på.

NB! Når du jobber med denne oppskriften, må du huske å bruke gummihansker eller engangs plasthansker. Chilien brenner, og det kan bli en svært ubehagelig opplevelse hvis du skulle glemme deg og gni deg for eksempel i øynene med fingre som har sterk chili på seg.


Ingredienser:
5 - 6 stk små søte snackspaprika (de store søte går også bra)
6 habanero-chili
3 rød chilipepper cayenne
2 - 3 hvitløkfedd
2 - 3 vårløk
1 liten fermentert agurk (hvis du har) Jeg er i "agurkperiode" og fikk lyst til å ta med en agurk i oppskriften) 
1/3 ts kardemomme
hibiskusblomst (ca 1 ss - 2 g) se nettbutikken HER
1 ss uraffinert havsalt (eller himalayasalt) se nettbutikken HER
ca. 4 1/2 dl vann

et kålblad som lokk over blandingen
en glasstyngde
1 liter glass
 

Chili3 10.8.18.JPG


Slik gjør du:
Ta på deg plasthansker
Vask grønnsakene
Skjær av stilken og den bakerste skalken av chili og paprika
Fjern frøene (om noen frø blir værende går det fint)

Del chili og paprika i biter
Knus et par - tre hvitløkfedd
Kutt agurken (valgfritt) i små biter
Kutt vårløk i små biter
Bland det hele og fyll blandingen i glasset
 

Kokt, avkjølt vann tilsettes salt, kardemomme og øko hibiskusblomst.
Rør og bland godt før du heller dette over grønnsakblandingen.

Grønnsakene er ferdig kuttet og på glass.  Økologisk hibiskusblomt,  kardemomme, salt og vann tilsettes i glasset.  Det lille glasset virker perfekt som en tyngde på toppen av blandingen.

Grønnsakene er ferdig kuttet og på glass. Økologisk hibiskusblomt, kardemomme, salt og vann tilsettes i glasset.
Det lille glasset virker perfekt som en tyngde på toppen av blandingen.


Pakk et kålblad - eller to - ned over det hele. Deretter setter du en glasstyngde oppå dette kålbladlokket. Tyngden holder alt nede under væskenivået.

Nå skal alt være godt dekket av vannet i glasset, kålbladlokket også. Dette er viktig fordi fermenteringen må foregå uten luft (anaerobt).

Selv bruker jeg glass med gjærlås når jeg fermenterer. Da slipper jeg å tenke på å slippe ut trykk av kullsyre som oppstår i glasset når fermenteringsprosessen er i gang. Se nettbutikken HER

Det varierer hvor stort trykket blir, men dette er noe man skal ha respekt for! Eksplosjoner forårsaket av stort trykk har forekommet mer enn en gang! Jeg ønsker ikke å skremme unødig, men det er viktig at man er klar over at i noen tilfeller kan trykket bli stort. Dette er særlig i de fermenteringer som har mye sukkerarter i seg - eller tilsatt sukker.

 

Legg merke til at det er rikelig med væske over kålbladlokket. Bra at glasset er fylt nesten helt opp til toppen. Det er en fordel å alltid lage porsjoner som passer til størrelsen på glasset. De to klumpene på gjærlåsen fylles halvveis med vann. Kullsyre som bygger seg opp i fermenteringsglasset kan presse seg ut gjennom vannet - og vannet beskytter samtidig mot at luft slipper inn i glasset.

Legg merke til at det er rikelig med væske over kålbladlokket. Bra at glasset er fylt nesten helt opp til toppen. Det er en fordel å alltid lage porsjoner som passer til størrelsen på glasset.
De to klumpene på gjærlåsen fylles halvveis med vann. Kullsyre som bygger seg opp i fermenteringsglasset kan presse seg ut gjennom vannet - og vannet beskytter samtidig mot at luft slipper inn i glasset.


Norgesglass, eller vanlig glass med gummiring og tett lokk, går også fint. Bare vær litt oppmerksom og følg med! Blir det stort trykk må du sørge for å slippe ut litt trykk daglig. Aller helst skal det ikke slippe ny luft inn i glasset, da er du best sikret mot mugg og kahmgjær. Kahmgjær er riktignok ufarlig, men det er jo best å slippe den også. Å åpne en bitteliten liten glipe et lite sekund, er nok til at kullsyretrykk presser seg ut og ny luft ikke slipper inn. Dette får du teken på etter hvert.
 

Chili6 10.8.18.JPG


Jeg lar glasset stå i romtemperatur (20 - 22 C) i omtrent 3 dager. Deretter setter jeg det litt kjøligere (f. eks. et kjølig kjellergulv 10 - 15 C) i omtrent 16 - 18 dager. Da er det tid for å smake. Er det syrlig nok? Har det fått en rik smak? Skal jeg la det stå litt til? 
 

Her har chiliglasset fått godt selskap av kimchi som ble satt for et par dager siden. Det går mye i chili om dagen 😊 🌶️🌶️🌶️

Her har chiliglasset fått godt selskap av kimchi som ble satt for et par dager siden. Det går mye i chili om dagen 😊 🌶️🌶️🌶️


Hvis jeg finner ut at fermenteringen er i havn, siler jeg laken fra grønnsakene. Deretter kjører jeg grønnsakene i blender eller med stavmikser. Spe med laken til passe konsistens. En mest mulig varsom behandling i mikser/blender er å foretrekke slik at ikke blandingen går varm. Høy varme vil drepe de gode, probiotiske bakteriene.

Fyll din fantastiske, fermenterte "Hot Chili Sauce" over på små flasker eller glass. Oppbevar kjølig. (Vær obs på at det kan bli heftig trykk også etter at chilisausen er fylt over på flasker.) Fine små gaver og nydelige smakstilsetninger til så mye.

Probiotisk, hot chilisaus gjør godt for humør og kan hjelpe til for den som ønsker å gå litt ned i vekt. Stimulerende kraft og smak. Sikkert til å bli “avhengig” av, slik som med kimchi.

Se oppskrift på kimchi HER 
Oppskrift på salsa finner du HER

Lykke til! 🌶️🌶️🌶️
  

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.

Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs (1).jpg

 


Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

 

 

nettbutikken_ Se_tilbud_2.jpg