"Keto-brød" 🥖

Jeg har lovet å dele oppskriften på mitt “keto-brød”. Her kommer den!


Keto
står for ketogent kosthold, det vil si et kosthold som er svært lavt på karbohydrater. Mange har glede av et slikt kosthold for vektnedgang, for å forbedre metabolsk helse, insulinresistens, diabetes 2 m.m. Mange forteller om store helsegevinster med ketogent kosthold.

Brød laget av korn kan man bare glemme hvis man går keto, men et “brød” av eggehviter og eggehvitepulver kan være en fin erstatning. Keto-brødet mitt fungerer faktisk helt flott som ostesandwhich, hamburgerbrød, sandwich med egg, spekeskinke og hjemmelaget majones osv.

Fermentert surkål hører selvsagt med som et lite tilskudd som topper smaken.

Hjemmelaget er best! Her er fermentert rødkål med majones. Majones lager jeg selv, og jeg bruker ghee (klarnet smør) og litt olivenolje i stedet for betennelsesfremmende, skadelige planteoljer. Se min oppskrift HER


Jeg er i en utviklingsfase med hensyn til oppskrift og fremgangsmåte på dette brødet, og variasjon og forandring kommer sikkert etterhvert. Jeg har hatt flere mislykkede forsøk, eggehvite som piskes opp har nemlig en tendens til å falle sammen. Et flatt eggehvitebrød er ikke så gøy, vi vil heller ha et høyt og luftig brød.

Da jeg skaffet meg en ingrediens som kaller Cream of tartar stabiliserte den eggehviten slik at jeg lettere fikk høye brød. På norsk heter dette middelet kremortartari eller vinstein og er en av ingrediensene i vanlig bakepulver.


Oppskrift på mitt keto-brød:


Først av alt: Sett stekeovnen på over- og undervarme 160 grader. Ovnen må være klar når du er ferdig med visping og miksing.

Ingredienser:
5 dl eggehviter
en klype salt
50 - 60 g eggehvitepulver
1 ts cream of tartar

Trinn 1. Smør en brødform med fett. (Jeg bruker smør, baconfett eller andefett.)

Trinn 2. Hvitene vispes kraftig, med egnet maskin/mikser, i flere minutter.

Trinn 3. Tilsett eggehvitepulveret og cream of tartar. Dette hjelper til å stabilisere massen slik at den ikke så lett klapper sammen. Visp videre til massen blir tykk, stiv og luftig.

Trinn 4. Fyll straks eggehvitemassen over i formen og plasser den i den varme ovnen.

Trinn 5. Stek i 45 minutter. Slå av varmen og la brødet stå ennå 15 minutter.

Trinn 6. Ta formen ut av oven. La brødet kjøle seg ned, la det bli helt kjølig før du rører det!


TIPS og TRIKS:
Når du skal vispe eggehviter, må beholderen du visper i - pluss alle redskaper - være knusk tørre. En liten dråpe vann eller fuktighet kan føre til at eggehviten ikke blir stivpisket og bare faller sammen. Fett må også unngås. Fuktighet og fett ødelegger.

Hjemmelaget er best: I noen store butikker finnes eggehvite i plastplaske å få kjøpt. Jeg forsøkte den i ett tilfelle, men brødene mine ble da totalt sammenklapset og misslykkede.

På nettet finnes massevis av videoer med oppskrifter og fremgangsmåter. Ikke alt er like bra, selvsagt. Jeg har tittet litt på publiseringer fra dyktige Maria Emmerich. Hun er en spennende keto-dame, med masse oppskrifter. Det er fra henne jeg har hentet inspirasjon til mitt eget keto-brød.

Ta en titt på NETTKURSET mitt. Mange fine tilbakemeldinger. Lær det grunnleggende for vellykket fermentering.

Hilsen Bente

Mange hyggelige tilbakemeldinger på NETTKURSET. Se noen uttalelser HER